Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024

Δεν αντιμετωπίζουμε την Παιδεία ως αγορά, αλλά ως κοινωνικό αγαθό

Σχεδόν προκλητική θεωρούν στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής την επίθεση που δέχονται από την κυβέρνηση, με αφορμή την στάση του κόμματος στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Επιμένοντας ότι εκείνοι στην πράξη, λένε δύο μεγάλα ‘ναι’, αφενός σε ένα ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο, αφετέρου στην ίδρυση πραγματικά μη κρατικών – μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, και ένα ‘όχι’ στο σχέδιο νόμου του Κυριάκου Πιερρακάκη, που εκτιμούν ότι δεν ικανοποιεί καμία από τις δύο αυτές δικές του θέσεις, δεν αντιλαμβάνονται την επίθεση που δέχονται ως να έκαναν εκείνοι …κωλοτούμπα.
«Ο κ.Ανδρουλάκης δεν είπε ποτέ ότι το ΠΑΣΟΚ θα υπερψηφίσει ένα σχέδιο νόμου που δεν θα ικανοποιεί τις δικές μας απαιτήσεις για την ανώτατη εκπαίδευση», είπε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 , ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Δημήτρης Μάντζος. Ο ίδιος υποστήριξε ότι «εμείς την Παιδεία δεν την αντιμετωπίζουμε ως αγορά, αλλά ως κοινωνικό αγαθό», παρατηρώντας αντίθετα ότι κάποιοι στην κυβέρνηση βιάζονται να δημιουργήσουν μία νέα αγορά, γεμάτη στρεβλώσεις. «Είναι σαφές ότι υπάρχει μία στόχευση να διευθετηθούν ορισμένοι που έχουν αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να εισέλθουν με τη μορφή των παραρτημάτων και των καμουφλαρισμένων franchise σε μία νέα αγορά», είπε, τονίζοντας ότι αυτό δεν είναι εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, αλλά ‘οικονομική παρέμβαση’.

Σε αυτό το πλαίσιο, απαντώντας στον Παύλο Μαρινάκη, η Χαριλάου Τρικούπη θύμισε ότι δεν συμβάλει στην άρνηση, αλλά έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για το ορθό πλαίσιο λειτουργίας μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Αντιστοίχως, στο κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη κάνουν λόγο για ‘χυδαία υπονοούμενα’ της υφυπουργού Παιδείας Ζέτας Μακρή ότι η στάση τους υπαγορεύεται από συμφέροντα. «Τι να περιμένουμε από την παρέα του Μεγάρου Μαξίμου, που μοναδικός γνώμονας των επιλογών της είναι οι μπίζνες, όπως αποδείχθηκε με την golden visa, την ενεργειακή μετάβαση, την υγεία και την παιδεία;», αναρωτιούνται οι συντάκτες της σκληρής ανακοίνωσης, με την οποία ζητούν μια εξήγηση για το πώς είναι δυνατόν ένα κερδοσκοπικό fund κι ένα κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό ίδρυμα του εξωτερικού να ιδρύσουν μη κερδοσκοπικό παράρτημα στην Ελλάδα.

Τις αιχμές, μάλιστα, ανταπέδωσε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι υποκύπτει στις πιέσεις των λόμπι, αντί να κάνει σοβαρή δουλειά για το άρθρο 16 και ζητώντας και εκείνος την καταψήφιση του νομοσχεδίου Πιερρακάκη.
https://www.matrix24.gr/2024/02/den-antimetopizoume-tin-pedia-os-agora-alla-os-kinoniko-agatho/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόση είναι τελικά η επιρροή της Εκκλησίας;

Από συστάσεως του ελληνικού κράτους η Εκκλησία έχει σημαντικό βαθμό πολιτικής επιρροής. Ο βαθμός αυτός, ωστόσο, σήμερα δεν είναι εύκολο να π...