Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Σε μία κλωστή η ενότητα – Καθοριστικό το τετ α τετ Κασσελάκη-κορυφαίων στελεχών σήμερα στην Πολιτική Γραμματεία

Μάλλον για μετά τις ευρωεκλογές, χωρίς πάντως να αποκλείεται νέα σύρραξη σήμερα, με κίνδυνο την οριστική ρήξη, μετατίθεται η σύγκρουση των κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με τον Στέφανο Κασσελάκη και ενώ οι παρασκηνιακές διεργασίες συνεχίζονται πυρετωδώς.

Η χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας επιβεβαίωσε ότι η αμφισβήτηση του προέδρου είναι πλέον ευρεία και γενικευμένη στα κορυφαία όργανα, όμως υπάρχει έως αυτή την ώρα αδυναμία σθεναρής και συντονισμένης απάντησης στην απαξιωτική συμπεριφορά και τους χειρισμούς του εν μέσω δημοσκοπικής κατάρρευσης.
Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, όποιο «παράθυρο ευκαιρίας» για καταλυτικές εξελίξεις εμφανίστηκε από το πρωί της Κυριακής με την αντίδραση της Όλγας Γεροβασίλη στο ερωτηματολόγιο, και κορυφαίων στελεχών στη συνέχεια, δείχνει να κλείνει με τα στελέχη να είναι αναγκασμένα να εξετάσουν και το ενδεχόμενο μίας συμβιβαστικής λύσης, υπό την προϋπόθεση ότι και ο κ. Κασσελάκης θα επιδιώξει τη συνεννόηση.

Η απαξιωτική, όπως λένε, συμπεριφορά του Στέφανου Κασσελάκη που έχει εξαγριώσει τους κορυφαίους του ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζεται με συνεχείς αιφνιδιασμούς, (με τελευταίο «κρούσμα» το ερωτηματολόγιο), που οδηγούν στην ερμηνεία ότι δεν υπολογίζει τα κορυφαία στελέχη που συγκροτούν τα όργανα. Έτσι εκλήφθηκε και χθες η μη συμμετοχή του στην συνεδρίαση (αν συμμετείχε αυτό θα γινόταν διαδικτυακά, καθώς βρισκόταν στο Λονδίνο) και κυρίως με η επιστολή του στα μέλη του οργάνου που εξηγούσε τους λόγους της απουσίας του. Κατά μία έννοια έδειξε να το θεωρεί περιττό, μετά την ΠΓ της προηγούμενης εβδομάδας, αν και επικαλέστηκε και τον φόρτο των επαφών στο Λονδίνο.

Στο μεταξύ, τόσο το ερωτηματολόγιο που θέτει ζητήματα αλλαγής ταυτότητας και φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ όσο και η χθεσινή επιστολή θεωρείται ότι στοχεύουν ουσιαστικά τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, και στην μεγάλη εικόνα εκλαμβάνεται πως η εν εξελίξει κρίση αποτυπώνει μια σύγκρουση Κασσελάκη – Τσίπρα, με τον πρώην πρωθυπουργό να αντιδρά από το παρασκήνιο. Στελέχη που ανήκουν στον στενό κύκλο των συνομιλητών του κ. Τσίπρα, όπως η Όλγα Γεροβασίλη και ο Αλέκος Φλαμπουράρης, τις τελευταίες μέρες πρωταγωνιστούν στις αντιδράσεις απέναντι στον Κασσελάκη.

Έξαλλοι με την επιστολή


Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βρήκαν την επιστολή προσβλητική και κατά τις έξι ώρες της συνεδρίασης το ένα μετά το άλλο στις τοποθετήσεις τους ασκούσαν σφοδρή κριτική στον απόντα πρόεδρο και εξέφραζαν έντονη δυσαρέσκεια για τις κινήσεις του και την συμπεριφορά του. Μεταξύ άλλων η επιστολή εγκαλούσε τα στελέχη ότι «κυνηγούν χίμαιρες» και τροφοδοτούν σενάρια περί «δήθεν» του ότι ο Στέφανος Κασσελάκης επιχειρεί να φτιάξει ένα κόμμα ΙΧ. Και ότι συγκάλεσαν την συνεδρίαση του οργάνου με γνώμονα παιχνίδια προσωπικής επιρροής, αλλά όχι για τους αγρότες ή για τους φοιτητές. Η Όλγα Γεροβασίλη σε μια αποστροφή της σημείωσε πως «η επιστολή επιστρέφεται ως απαράδεκτη».

Ωστόσο, από τη συνεδρίαση δεν βγήκε κάποιο αποφασιστικό επόμενο βήμα που να δείχνει ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λένε «ως εδώ». Αντιθέτως, στο τέλος της συνεδρίασης εκπέμφθηκε αμηχανία η οποία αποτυπώθηκε και στην μακροσκελή και «ισορροπιστική» ανακοίνωση, με κάποιες αιχμές κατά του προέδρου. Γινόταν δε γνωστό ότι το όργανο θα συνεδριάσει εκ νέου σήμερα, ώστε να μπορεί να δοθεί η ευκαιρία στον Στέφανο Κασσελάκη παραστεί ενώπιών τους για να απαντήσει στα ζητήματα που του θέτουν. Το εάν η σημερινή συνεδρίαση θα οδηγήσει σε συμβιασμό ή σε μία τελικά αναμέτρηση, με πρόταση μομφής κατά του προέδρου στην κεντρική επιτροπή αύριο, θα φανεί μόνο κατά την εξέλιξη της συζήτησης, καθώς ουδείς είναι βέβαιος για τις κινήσεις όλων των μελών του οργάνου και τις διαθέσεις του ίδιου του κ. Κασσελάκη.


Αναβολή Συνεδρίου ή άμεση σύγκληση ΚΕ για μομφή


Στην συνεδρίαση υπήρξαν ουσιαστικά δύο προτάσεις:

-μία πρόταση για αναβολή του Συνεδρίου για ένα μήνα, χωρίς όμως να είναι σαφής ο σκοπός αυτής της χρονικής παράτασης. Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση αυτή συζητήθηκε λίγο και ξεπεράστηκε γρήγορα

-Η πρόταση που έθεσαν οι περισσότεροι ήταν να υπάρξει έκτακτη Κεντρική Επιτροπή την Τετάρτη, μία μέρα πριν το Συνέδριο. Η σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής θα είχε νόημα αν τα στελέχη ήθελαν να τραβήξουν το σχοινί και να αμφισβητήσουν τον πρόεδρο ανοιχτά στο όργανο, κάτι που θα ισοδυναμούσε με άσκηση μομφής με στόχο την «καθαίρεσή» του.



Όμως τα μέλη της ΠΓ, αν και εκφράζουν καθολικά πλέον δυσφορία για τον Στ. Κασσελάκη, ούτε ενιαία εμφανίζονται ως προς τους τρόπους αντίδρασης που προτείνουν, ούτε δείχνουν να είναι έτοιμοι να απαντήσουν στις προκλήσεις αυτές με οργανωμένο και συγκροτημένο τρόπο. Κοινώς πλάνο στο οποίο να συμφωνούν όλοι δεν υπάρχει, κάτι που άφησε χώρο για λογικές αναδίπλωσης από πρόσωπα όπως ο Νίκος Παππάς, ο Νίκος Σκορίνης, ο Παύλος Πολάκης, ο Πάνος Ρήγας, (Παππάς και Ρήγας εκφράστηκαν κατά του ερωτηματολογίου την Κυριακή) οι οποίοι ουσιαστικά υποστήριξαν ότι δεν είναι ώριμες οι συνθήκες για μετωπική σύγκρουση. Ο Παύλος Πολάκης πάντως προχώρησε σε μία παραδοχή λέγοντας πως «είναι δύσκολη η θέση μου γιατί εγώ τον έχω στηρίξει», εκφράζοντας ουσιαστικά δυσαρέσκεια και απογοήτευση αλλά και αδιεξοδο.

Χωρίς τον Νίκο Παππά που έχει και τη μεγαλύτερη οργανωτική ισχύ στο κόμμα και κατά συνέπεια στην ΚΕ, είναι δύσκολο να προχωρήσουν σχέδια μετωπικής σύγκρουσης με τον πρόεδρο. Έτσι, λευκός καπνός δεν βγήκε και σήμερα στη νέα συνεδρίαση κάποιοι εκτιμούν ότι ουσιαστικά θα γίνει μια διαχείριση αυτής της αναδίπλωσης.

Κάποιοι από την άλλη λένε ότι τίποτα δεν τελείωσε και το παιχνίδι είναι ακόμη ανοιχτό, και επισημαίνουν ότι στην σημερινή συνεδρίαση θα καλέσουν τον πρόεδρο να πάρει πίσω το ερωτηματολόγιο και την επιστολή αλλά και να συζητήσει για την λειτουργία του κόμματος.

Βέβαια, οι εκτιμήσεις πολλών είναι ότι ο πρόεδρος δεν πρόκειται να ανακαλέσει τίποτε, (διεμήνυσε άλλωστε από το Λονδίνο ότι είναι εκλεγμένος πρόεδρος και έχει την πιο πρόσφατη νωπή εντολή από όλους) οπότε εκεί τα στελέχη θα πρέπει να κάνουν ή μπρος ή πίσω και ήδη έχει διαφανεί ότι θα κάνουν πίσω.

Από την άλλη το να αποφασιστεί αύριο σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής, μοιάζει δύσκολο και για τον πρακτικό λόγο της ανάγκης να ανταποκριθούν άμεσα τα μισά στελέχη της ΚΕ που προέρχονται από την επαρχία. Η συνεδρίαση αναμένεται να γίνει αργά το απόγευμα, επομένως η οποία απόφαση θα ληφθεί αργά το βράδυ και τα μέλη του οργάνου θα πρέπει να ειδοποιηθούν μες τη νύχτα ώστε να βρίσκονται το πρωί στην Αθήνα για συνεδρίαση.

Ανακοίνωση ΠΓ με αιχμές αλλά και αναδίπλωση

Η ανακοίνωση ουσιαστικά προετοιμάζει αυτό το κλίμα, καθώς ισορροπεί μεταξύ κάποιων αιχμών για τον πρόεδρο και ενωτικών διακηρύξεων εν όψει του συνεδρίου αλλά και μηνυμάτων ότι προχωράμε κανονικά παρακάτω.

Από τη μία εκφράζονται αιχμές κατά του προέδρου όπως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κόμμα αρχηγικό, ούτε στελεχών, αλλά κόμμα μελών και πως πρέπει να υπάρχει σεβασμός στην προσωπικότητα όλων μελών και στελεχών, από τον πρώτο ως τον τελευταίο. Αποδέχονται πως ο οργανωμένος διάλογος, δεν έχει απαγορευμένες ερωτήσεις – όπως ανέφερε η Θεοδώρα Τζάκρη την Κυριακή σε υπεράσπιση του ερωτηματολογίου, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως τα μέλη δεν πρέπει να αποκλείονται «από την δυνατότητα να αξιολογούν όλα τα ηγετικά κλιμάκια. Από τον πρόεδρο μέχρι και τις εκλεγμένες νομαρχιακές επιτροπές».

Επίσης, υποδεικνύονται στον πρόεδρο κάποιες κινήσεις καλής θέλησης:

-«Αναβαθμίζουμε την πολιτική μας λειτουργία με τακτικές συνεδριάσεις, πολιτικό σχεδιασμό και οργανωμένη εξωστρέφεια» – εδώ ουσιαστικά εκφράζεται ένα επίμονο αίτημα, για συγκρότηση πολιτικού κέντρου, το οποίο ο Στέφανος Κασσελάκης μέχρι σήμερα απορρίπτει.

-«Αξιοποιούμε όλα μας τα στελέχη» – εδώ αποτυπώνεται μια γενικευμένη γκρίνια περί αποκλεισμών και προώθησης μόνο κασσελακικών φωνών στον προσυνεδριακό διάλογο και γενικώς.

Κατατίθεται περαιτέρω η δέσμευση «προστατεύουμε τις πολιτικές μας πρωτοβουλίες από δημόσιες τοποθετήσεις που αποπροσανατολίζουν από τα μεγάλα προβλήματα». Σημειώνεται ότι στην επιστολή του προς τα μέλη ο πρόεδρος δήλωσε «απογοητευμένος» από τις διαρροές τόσο από την ΠΓ όσο και από το προεδρείο της ΚΟ.

Και στον κατάλογο περιλαμβάνονται και κάποιες διακηρύξεις σε κατεύθυνση εξωστρέφειας:«Ξεδιπλώνουμε τις πρωτοβουλίες μας εκεί που η κοινωνία δοκιμάζεται. Τα πετυχημένα περιφερειακά μας συνέδρια είναι αποτύπωση αυτής ακριβώς της επιλογής».
«Ξεκινάμε τις καμπάνιες για την ακρίβεια και τη στέγη αναδεικνύοντας προοδευτικές και τεκμηριωμένες λύσεις».
«Ταυτόχρονα είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε προοπτική πολιτική λύσης».


Στο κλείσιμό της η ανακοίνωση απαντά στον πρόεδρο ότι κανείς δεν κυνηγά χίμαιρες και παράλληλα απευθύνει προσκλητήριο στη βάση για ενότητα: «Η ΠΓ καλεί τα μέλη του κόμματος από την κορυφή μέχρι τη βάση να δώσουν ενωμένα τους αγώνες που έρχονται. Στο συνέδριο του κόμματος. Σε αυτό τον αγώνα οι χίμαιρες και τα σενάρια συνωμοσιολογίας δεν πρέπει και ούτε αφορούν κανένα στο ΣΥΡΙΖΑ». Το κείμενο κλείνει με τα στελέχη της ΠΓ να διατρανώνουν «Ξεκινάμε για την αναγκαία δημοκρατική αλλαγή».
https://www.topontiki.gr/2024/02/20/siriza-se-mia-klosti-i-enotita-kathoristiko-to-tet-a-tet-kasselaki-korifeon-stelechon-simera-stin-politiki-grammatia/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...