Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024

«Πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση οι φοιτητικές κινητοποιήσεις κατά των μη κρατικών ΑΕΙ

Μετά από ένα διάστημα κατά τη διάρκεια του οποίου η κυβέρνηση έκανε σαν να… μην υπάρχουν, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια έντονη σκλήρυνση της «γραμμής» κατά των φοιτητικών κινητοποιήσεων για το επικείμενο νομοσχέδιο με το οποίο θα επιτραπεί η ίδρυση και λειτουργία στη χώρα μη κρατικών μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ.

Την ώρα που η δικαιοσύνη ξεκίνησε έρευνα για τις καταλήψεις σε διάφορα ανώτατα ιδρύματα, η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι:
• Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να κάνει πίσω με το νομοσχέδιο, το οποίο θεωρεί ως μια εμβληματική μεταρρύθμιση στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ότι
• Για κάθε ενέργεια που θα παραβιάζει το νόμο, θα επιλαμβάνονται άμεσα οι αρμόδιες διωκτικές αρχές για την επιβολή του στα δημόσια ΑΕΙ της χώρας.

Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, πήγε τα πράγματα ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας ότι «οι καταλήψεις όπου γίνονται, γίνονται με τη βία», προσθέτοντας ότι οι πρυτάνεις «θα πρέπει να πάρουν ξεκάθαρη θέση και ενώ η εξεταστική περίοδος των φοιτητών κινδυνεύει να χαθεί», ενώ τόνισε ότι «σε περίπτωση μη λήψης κάποιων μέτρων από τους πρυτάνεις για να μη χαθεί η εξεταστική περίοδος τότε θα πρέπει να ληφθούν μέτρα από την κυβέρνηση, […] εάν υπάρχει ευθύνη των Πρυτανικών Αρχών πρέπει να μειώνεται ή και να διακόπτεται η χρηματοδότησή τους (σ.σ. των ΑΕΙ)».

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αποφασίσει να τηρήσει αδιάλλακτη, ας πούμε, στάση για το θέμα του συγκεκριμένου νομοσχεδίου για τρεις βασικούς πολιτικούς λόγους:


• Ο πρώτος αφορά σε αυτό καθαυτό το νόμο που επιθυμεί να περάσει από τη Βουλή, και ο οποίος θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα «προανάκρουσμα» για τη μεγάλη αλλαγή που επιδιώκεται, δηλαδή, την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, ώστε να επιτραπεί η ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ στην Ελλάδα.

• Ο δεύτερος είναι πιο πραγματιστικός: με βάση τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων, είναι περισσότεροι οι πολίτες που διάκεινται θετικά στην προοπτική ίδρυσης μη κρατικών ΑΕΙ, σε σχέση με αυτούς που αντιτίθενται, οπότε ενισχύεται και το αφήγημα της κυβέρνησης περί «θλιβερών μειοψηφιών» που λένε όχι στη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση.


• Και, βέβαια, παραμένοντας στο πιο «στενό» πολιτικό πεδίο, ταυτόχρονα παρακολουθεί και τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ειδικά τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, καθώς εκτιμά ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να στηρίξουν εντέλει τη νομοθετική πρωτοβουλία της (ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν έχει ταχθεί κατά, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης έχει σπουδάσει σε αντίστοιχα ΑΕΙ των ΗΠΑ).


Ωστόσο, όσο κι αν θεωρεί η κυβέρνηση ότι η συγκυρία είναι ευνοϊκή, τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά, καθώς:

• Οι κινητοποιήσεις στο χώρο της εκπαίδευσης και ιδίως αυτές οι οποίες ξεκινούν από μαθητές/φοιτητές δεν είναι εύκολο να ελεγχθούν, τόσο ως προς την κλιμάκωσή τους όσο και ως προς το μέγεθός τους.

• Μετά από μια σχετικά ήρεμη πρώτη θητεία, βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο κοινωνικής αναταραχής και, μάλιστα, για ένα ζήτημα το οποίο προκαλεί «πάθη» και αφορά σε μια κρίσιμη κοινωνική ομάδα, τους νέους.


• Η όλη συζήτηση δίνει την ευκαιρία στα κόμματα της αριστεράς να επιχειρήσουν μια «προβολή ισχύος», με διαδηλώσεις και έντονες διαμαρτυρίες.

•Για την ώρα, οι πανεπιστημιακοί και η Σύνοδος των Πρυτάνεων τηρούν στάση αναμονής, αναμένοντας την κατάθεση προς δημόσια διαβούλευση του επίμαχου νομοσχεδίου, ωστόσο, δεν είναι καθόλου σαφές ότι θα ταχθούν υπέρ.

• Αντιθέτως, τα στοιχεία που δίνουν τα δημόσια ΑΕΙ καταρρίπτουν το αφήγημα της κυβέρνησης περί ενίσχυσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς αποκαλύπτουν δραματική συρρίκνωση της χρηματοδότησής τους, μείωση του προσωπικού και, ταυτόχρονα, αύξηση των φοιτητών.

Ο ισχυρισμός ότι με το νομοσχέδιο αυτό, η κυβέρνηση ενισχύει (και) οικονομικά τα δημόσια πανεπιστήμια δεν μοιάζει μέχρι στιγμής να πείθει τους φοιτητές και την αντιπολίτευση και – σύμφωνα με πληροφορίες – οργανώνεται «αντεπίθεση», με στόχο να ξεκαθαριστεί τι ακριβώς προβλέπεται για το μείζον ζήτημα αυτό.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προετοιμάζεται και για δικαστικούς αγώνες, καθώς, όπως έχει σημειωθεί από πολλούς αντιδρώντες στο νομοσχέδιο, η «ντρίπλα» με το άρθρο 28 μπορεί να επιτρέψει να τεθεί ζήτημα αντισυνταγματικότητας, λόγω του άρθρου 16.
https://www.topontiki.gr/2024/01/29/ponokefalos-gia-tin-kivernisi-i-fititikes-kinitopiisis-kata-ton-mi-kratikon-ai/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ευρώπη είναι παντού…

Για την αξία της Ευρωβουλής ρωτήθηκε ο ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Παπανδρέου, που...