Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2024

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Ψήφιση εντός του Ιανουαρίου θέλει η κυβέρνηση και αδιαφορεί για τις αντιδράσεις

Με το καλημέρα της νέας χρονιάς η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με το πιο δύσκολο νομοθέτημα της θητείας της, τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών και το θέμα της τεκνοθεσίας, καθώς φαίνεται ότι παρά την πρόθεση του πρωθυπουργού να προχωρήσει γρήγορα αυτή την πρωτοβουλία, τα μηνύματα που πήρε από τους ψηφοφόρους της ΝΔ τις μέρες των εορτών ήταν ιδιαίτερα αρνητικά.

Τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου ισχυρίζονται πάντως ότι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι μία εμβληματική μεταρρύθμιση στην οποία ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να κάνει πίσω ακόμα και αν αντιμετωπίσει σοβαρούς τριγμούς στο εσωτερικό του κόμματος του.
Οι πληροφορίες λένε ότι το νομοσχέδιο βρίσκεται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας του καθώς έχει αξιοποιηθεί και η διεθνής και ευρωπαϊκή εμπειρία, προκειμένου να ψηφιστεί μέσα στον Ιανουάριο. Άλλωστε 15 από τις 27 χώρες της Ε.Ε. έχουν κατοχυρώσει το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών στο γάμο και την τεκνοθεσία.

Ωστόσο πολλοί υποστηρίζουν ότι ότι στην πραγματικότητα η κυβέρνηση “παίζει” με το θέμα αυτό αφού αλλά λέει την μία στιγμή και αλλά την άλλη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν ρωτήθηκε χθες σχετικά με την τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση απάντησε ότι το νομοθέτημα θα ψηφιστεί και πρόσθεσε πως δεν υπάρχει “μπρος -πίσω” «. Ο πρωθυπουργός δεν νομοθετεί με βάση τις ευρωεκλογές ή το πολιτικό κόστος», είπε, συμπληρώνοντας πως «δεν έχει ανακοινωθεί συγκεκριμένη ημερομηνία, δεν υπήρξε ανακοίνωση χρόνου, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε μία σειρά μεταρρυθμίσεων που θα ψηφιστούν σε βάθος τετραετίας. Δεν έχει υπάρξει χρονοδιάγραμμα».


Η φράση του Παύλου Μαρινάκη ότι “δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα“ έρχεται σε αντίθεση με το ρεπορταζ που υπήρχε λίγο πριν την εκπνοή του 2023 και το οποίο έλεγε ότι το νομοσχέδιο θα έρθει μέσα στον Ιανουαρίου παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν στην κοινοβουλευτική ομάδα.

Κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν μάλιστα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πάρει απόφαση να τελειώνει με αυτό το θέμα όσο πιο γρήγορα γίνεται – μακριά από τις ευρωεκλογές– και να μην περιμένει να το φέρει μετά το καλοκαίρι.


Τα μηνύματα που μετέφεραν ωστόσο οι βουλευτές της ΝΔ απ όλη την Ελλάδα – και τα οποία είναι ιδιαίτερα αρνητικά στο νομοθέτημα- προφανώς προβλημάτισαν το Μέγαρο Μαξίμου το οποίο εμφανίζεται να θέλει περισσότερο χρόνο προκειμένου να πάρει τις αποφάσεις του.

Όπως δείχνουν άλλωστε όλες οι μετρήσεις, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων της ΝΔ τάσσεται απέναντι στη νομική κατοχύρωση του γάμου μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, με το αρνητικό ποσοστό να ανεβαίνει ακόμα περισσότερο στις μεγαλύτερες ηλικίες που αποτελούν και προνομιακό εκλογικό πεδίο για την κυβερνητική παράταξη.


Φυσικά το μεγαλύτερο «αγκάθι» αφορά στο θέμα της υιοθεσίας, για το οποίο η συντριπτική πλειονότητα των γαλάζιων βουλευτών αλλά και η Εκκλησία είναι σφόδρα αρνητικοί.


Στελέχη της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ ισχυρίζονται μάλιστα ότι περισσότεροι από 140 βουλευτές είναι κατα του συγκεκριμένου νομοσχεδίου . Γι αυτό άλλωστε το Μέγαρο Μαξίμου προσανατολιζόταν να μην βάλει κομματική πειθαρχία στους βουλευτές παρά μόνο στους υπουργούς της κυβέρνησης του , καθώς κάποιοι όπως ο Μάκης Βορίδης έχουν εκφράσει δημόσια. Τις διαφωνίες τους.

«Δεν θυμάμαι πιο συμπαγή Κοινοβουλευτική Ομάδα από αυτήν της Νέας Δημοκρατίας», απάντησε σε σχόλιο σχετικά με τις αντιρρήσεις που μπορεί να υπάρχουν για το συγκεκριμένο θέμα ο Παύλος Μαρινάκης ενώ όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις αντιδράσεις που έχουν ήδη υπάρξει στην ψήφιση της τροπολογίας για το Μεταναστευτικό είπε ότι «δεν θα μπορούσα να είμαι σε μία κυβέρνηση και να μη στηρίζω τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της».
https://www.topontiki.gr/2024/01/03/gamos-omofilon-zevgarion-psifisi-entos-tou-ianouariou-theli-i-kivernisi-ke-adiafori-gia-tis-antidrasis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...