Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024

Κύκλοι της πλειοψηφίας: Οι εμπλεκόμενοι δεν εφάρμοσαν τον Γενικό Κανονισμό Κίνησης

«Ξεκάθαρος ήταν στην κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή στη Βουλή για τα αίτια του δυστυχήματος στα Τέμπη, υπογραμμίζοντας τη σημασία του Γενικού Κανονισμού Κίνησης στις ασφαλείς σιδηροδρομικές μετακινήσεις, ο Αθανάσιος Βούρδας, γγ του υπουργείου Μεταφορών στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Διευθύνων Σύμβουλος ΕΡΓΟΣΕ (2015-2017)» σύμφωνα με κύκλους της πλειοψηφίας στην εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη.

Όπως αναφέρουν: «Καταρρίπτοντας το πάγιο επιχείρημα της αντιπολίτευσης, ότι η τραγωδία οφείλεται στην απουσία ενοποιημένου συστήματος τηλεδιοίκησης, ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ, ήταν σαφής: "Δεν εξηγείται με κανέναν άλλον τρόπο ένα τέτοιο δυστύχημα παρά μόνο με τη μη τήρηση του Γενικού Κανονισμού Κίνησης από τους εμπλεκόμενους", υπογράμμισε ο κ. Βούρδας, τονίζοντας με ιδιαίτερα εμφατικό τρόπο ότι ο ΓΚΚ προβλέπει όλες τις κανονιστικές διαδικασίες προκειμένου να τηρείται η ασφάλεια στην κυκλοφορία, ανεξαρτήτως ύπαρξης συστημάτων. "Δεν παίζει κανέναν ρόλο εάν μια γραμμή έχει συστήματα. Ο ΓΚΚ περιγράφει ποιες ενέργειες θα γίνουν όταν υπάρχει τηλεδιοίκηση και όταν δεν υπάρχει, όταν υπάρχει σηματοδότηση κι όταν δεν υπάρχει" είπε, ενώ δεν έκρυψε την έκπληξή του που συνέβη ένα τέτοιο δυστύχημα και μάλιστα σε διπλή γραμμή».

Σημειώνουν επίσης: «Ο κ. Βούρδας, ξεκαθάρισε ότι αυτό που αλλάζει με τα νέα συστήματα είναι η χωρητικότητα του δικτύου, αλλά ποτέ δεν παύει να υπάρχει ο ανθρώπινος παράγοντας. "Αν το φυσικό πρόσωπο δεν χειριστεί σωστά τα συστήματα, θα γίνει λάθος" κατέληξε».

Απάντηση πλειοψηφίας στο εξώδικο της οικογένειας του μηχανοδηγού

«Τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής οφείλουν να διερευνούν καθετί που μπορεί να οδηγήσει στην ανακάλυψη της ουσιαστικής αλήθειας και να οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα για τα αίτια της τραγωδίας και τις προσωπικές ευθύνες αυτών που την προκάλεσε». Αυτό αναφέρουν σε δήλωσή τους οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην εξεταστική επιτροπή για «τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών» σε απάντηση της εξωδίκου της οικογένειας του μηχανοδηγού.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν τα εξής:

«Καταρχάς δεν πρόκειται να μπούμε στη διαδικασία αντιπαράθεσης με καμιά οικογένεια που έχασε τον άνθρωπο της σε αυτή την τεράστια τραγωδία των Τεμπών.

Σεβόμαστε απόλυτα τόσο τη μνήμη των αθώων ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους όσο και τον ανείπωτο πόνο των συγγενών που ζουν το δικό τους Γολγοθά.

Ωστόσο πρέπει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής οφείλουν να διερευνούν καθετί που μπορεί να οδηγήσει στην ανακάλυψη της ουσιαστικής αλήθειας και να οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα για τα αίτια της τραγωδίας και τις προσωπικές ευθύνες αυτών που την προκάλεσαν.

Στα πλαίσια αυτά ενεργήσαμε και θα συνεχίσουμε με γνώμονα την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης σεβόμενοι το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτό επιτάσσει το χρέος μας προς την πολιτεία.

Η ένταση της προσπάθειάς μας προς την κατεύθυνση αυτή δεν πρόκειται να αμβλυνθεί».

Αθανάσιος Βούρδας: Δεν εξηγείται το ατύχημα, πέραν του ότι υπήρξε παραβίαση του κανονισμού κίνησης

Την άποψη ότι το τραγικό ατύχημα των Τεμπών «δεν εξηγείται με κανέναν άλλο τρόπο, πέραν του ότι υπήρξε παραβίαση του κανονισμού κίνησης» και μάλιστα σε διπλή γραμμή, διατύπωσε ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ (2015-2017), Αθανάσιος Βούρδας, καταθέτοντας ως μάρτυς στην εξεταστική επιτροπή για «τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών». «Για εμένα είναι πολύ ξεκάθαρο ότι το σύνολο των εμπλεκομένων στην κυκλοφορία εκείνο το χρονικό διάστημα δεν εφάρμοσε τον Γενικό Κανονισμό Κίνησης, και όλες τις διαδικασίες που έπρεπε να ακολουθηθούν» είπε ο κ. Βούρδας διευκρινίζοντας ότι «η κυκλοφορία έχει συγκεκριμένους υπεύθυνους, είτε ανά σταθμό είτε εκεί που γίνεται η έναρξη ενός δρομολογίου ή η λήξη, είτε στην κεντρική παρακολούθηση. Θεωρώ ότι υπήρχαν παραβιάσεις του Γενικού Κανονισμού Κίνησης. (Αυτό αποτελεί) αξιολογική κρίση, διότι δεν ήμουν σε αυτή τη διαδικασία. Αλλά δεν εξηγείται με κανέναν άλλο τρόπο, πέραν του ότι υπήρξε παραβίαση του κανονισμού κίνησης, να συμβεί ένα τέτοιο τραγικό ατύχημα, και μάλιστα σε διπλή σιδηροδρομική γραμμή» είπε ο κ. Βούρδας.

Όσο για τα προηγμένα συστήματα ασφάλειας, είπε ότι σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν πλήρως αυτοματοποιημένο δίκτυο: «Έχουμε τις κεντρικές γραμμές και όλοι υπόλοιποι άξονες κινούνται με έναν γενικό κανονισμό κίνησης, που προβλέπει ποιοι είναι οι χειρισμοί που πρέπει να γίνουν από τους έχοντες την ευθύνη. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

Όπως είπε, στον Γενικό Κανονισμό Κίνησης περιγράφεται ποιες είναι οι ενέργειες του προσωπικού της κυκλοφορίας όταν έχει τηλεδιοίκηση, ποιες είναι οι ενέργειες όταν δεν έχει τηλεδιοίκηση. Ποιες είναι οι ενέργειες όταν έχει σηματοδότηση και ποιες είναι οι ενέργειες όταν δεν έχει σηματοδότηση. Ποιες όταν έχει ECTS (European Traffic Control System) και πoιες όταν δεν έχει. Άρα, ξέρουν, πώς οφείλουν να λειτουργήσουν σε κάθε περίπτωση, είτε έχουν ένα σύστημα είτε δεν το έχουν, υπογράμμισε ο κ. Βούρδας.

Τέλος, για το εάν τα αυτοματοποιημένα συστήματα ασφαλείας μπορούν να τοποθετηθούν σε μονή γραμμή ή σε διπλή, είπε ότι τα συστήματα μπορούν να τοποθετηθούν, με τις κατάλληλες προσαρμογές, σε κάθε κανονικοποιημένη γραμμή, με ή χωρίς συστήματα, με την εφαρμογή των κατάλληλων κανόνων: «Αυτό που σίγουρα αλλάζει με την πρόσθεση συστημάτων είναι η χωρητικότητα του δικτύου η οποία αυξάνεται όταν βάζεις καινούργια συστήματα. Αλλά ποτέ δε σταματά να υπάρχει ανθρώπινος παράγοντας. Ποτέ».

Τον προγραμματισμό της για την κλήση των επομένων μαρτύρων αποφάσισε η εξεταστική επιτροπή

Τον προγραμματισμό της για την κλήση των επόμενων μαρτύρων - μέχρι και τις 20 Φεβρουαρίου 2024 - αποφάσισε, μετά από πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η εξεταστική επιτροπή για «τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών». Σύμφωνα με τον εισηγητή της ΝΔ, Λ. Τσαβδαρίδη, ο κατάλογος αυτός θα είναι ανοιχτός για διεύρυνση, με βάση και τις ανάγκες που θα προκύψουν από τις καταθέσεις των (κάτωθι) μαρτύρων.

-Τρίτη, 23/1/2024, οι συνδικαλιστές-εργαζόμενοι Ιω. Ντίτσας και Παν. Παρασκευόπουλος και ο κ. Χρήστος Διονέλης, επικεφαλής ΕΡΓΟΣΕ 2015-2019

-Τετάρτη, 24/1/2024, η κα Μαρία Καρυστιανού, πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης συλλόγου οικογενειών θυμάτων και ο κος Ανδρέας Αλκανιώτης, επιζήσας

-Πέμπτη, 25/1/2024, οι κκ Παναγιώτης Θεοχάρης, Πρόεδρος ΤΡΑΙΝΟΣΕ 2016-2018 και Διευθύνων Σύμβουλος ΕΡΓΟΣΕ 2018-2019 και Maurizio Capotorto, Διευθύνων Σύμβουλος ΤΡΑΙΝΟΣΕ 2021-σήμερα

-Τρίτη, 30/1/2024, οι κκ Βασίλης Προφυλίδης και Χρήστος Πυργίδης από την Ειδική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων (επιτροπή Γεραπετρίτη)

-Τετάρτη, 31/1/2024, οι κκ Ιωάννης Χαλκιάς της επιτροπής Γεραπετρίτη, και Σπύρος Πατέρας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΟΣΕ 2020-2023

-Πέμπτη, 1/2/2024, οι κκ Π. Τερεζάκης, διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ και Αθανάσιος Κοτταράς, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος ΟΣΕ 2020-2022

-Τρίτη, 6/2/2024, ο κ. Χρήστος Σπίρτζης, Αν. Υπουργός και Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών 2015-2019

-Τετάρτη, 7/2/2024, οι κκ Χρόνης Ακριτίδης, Πρόεδρος ΕΡΓΟΣΕ 2019-2020 και Δημήτριος Τσοτσορός, Διευθυντής Έργων ΕΡΓΟΣΕ

-Πέμπτη, 8/2/2024 οι κκ Χρήστος Βίνης, Διευθύνων Σύμβουλος ΕΡΓΟΣΕ 2019-2020 και Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΕΡΓΟΣΕ 2020-2023 και Γεώργιος Λασπονίκος, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Νομικών Υπηρεσιών ΕΡΓΟΣΕ

-Τρίτη, 13/2/2024, ο κ. Κώστας Καραμανλής, Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών 2019-2023

-Τετάρτη, 14/2/2024, η κα Αλεξάνδρα Ρογκάκου και ο κ. 'Αγγ. Μπίνης από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας

-Πέμπτη, 15/2/204, οι κκ Κ. Αγοραστός, τ. περιφερειάρχης Θεσσαλίας και Σπ. Καραβάκης από την κοινοπραξία ALSTOM

-Τρίτη, 20/2/2024, ο κ. Θ. Πλεύρης, πρ. Υπουργός Υγείας.

Από πλευράς αντιπολίτευσης, ζητήθηκε να διευρυνθεί ο κατάλογος με μάρτυρες όπως ο πρώην πρόεδρος των μηχανοδηγών ΟΣΕ, Κ. Γενιδούνιας, που ζήτησε ο ίδιος σήμερα, να καταθέσει στην επιτροπή.
https://www.matrix24.gr/2024/01/kikli-tis-pliopsifias-i-emplekomeni-den-efarmosan-ton-geniko-kanonismo-kinisis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ευρώπη είναι παντού…

Για την αξία της Ευρωβουλής ρωτήθηκε ο ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Παπανδρέου, που...