Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024

Επιστολική ψήφος: «Στον αέρα» η συναίνεση μετά τη «βόμβα» Κεραμέως για την καθιέρωση και σε εθνικές εκλογές

Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί η συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ στο νομοσχέδιο για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα για τους Έλληνες εκλογείς, εκτός και εντός επικράτειας, μετά τη βόμβα που έριξε η Νίκη Κεραμέως για επέκτασή της και στις εθνικές εκλογές για τους απόδημους.

Η κυβερνητική τροπολογία αιφνιδίασε τα κόμματα που αντέδρασαν με σφοδρότητα, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για «τσαπατσουλιά», «μικροκομματικούς σχεδιασμούς» και «πραξικόπημα».
«Είναι προφανής η αντίρρηση μας και η αντίδραση μας λόγω της συμπεριφοράς της κυβέρνησης», ανέφερε ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος από τον ΣΥΡΙΖΑ με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι στην αξιωματική αντιπολίτευση γίνονται δεύτερες σκέψεις ως προς την υπερψήφιση επί της αρχής του νομοσχεδίου που καθιερώνει την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα. Η αξιωματική αντιπολίτευση πάντως, υπερψήφισε την ένσταση αντισυνταγματικότητας που υπέβαλλαν τέσσερα κόμματα (ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά και Νίκη) για παραβίαση των αρχών της καθολικότητας, της μυστικότητας της ψήφου, της αμεσότητας και της ταυτόχρονης διαδικασίας. Η ένσταση αντισυνταγματικότητας ωστόσο, απορρίφθηκε από την πλειοψηφία.

Το ΠΑΣΟΚ που επίσης στήριζε επί της αρχής το συζητούμενο νομοσχέδιο δια στόματος Μιχάλη Κατρίνη αποκάλεσε «τυχοδιώκτες» με «Τ» κεφαλαίο της ΝΔ» και τόνισε πως η στάση της Χαριλάου Τρικούπη «ξεκινά από μηδενική βάση», ενώ κι ο Παναγιώτης Δουδωνής μίλησε για επανεξέταση της στάσης τους.


Υποκρισία καταλόγισε στα κόμματα η Νίκη Κεραμέως, αναφέροντας ότι η κυβερνητική τροπολογία αποτελεί την απόλυτη φυσική συνέχεια του νομοσχεδίου. «Αν τη φέρναμε χωριστά θα λέγατε πάλι για σαλαμοποίηση», είπε η υπουργός Εσωτερικών, απευθύνοντας πρόσκληση/πρόκληση στα κόμματα να επιδείξουν την ίδια συναινετική διάθεση και σε αυτή τη σημαντική, όπως είπε, μεταρρύθμιση που ισχύει σε πολλές χώρες του προηγμένου δυτικού κόσμου. «Είστε ή όχι υπέρ να ψηφίσουμε για την ψήφο στις εθνικές εκλογές στους Έλληνες εκλογείς του εξωτερικού;», είπε προς τα κόμματα.

Παρουσιάζοντάς τη νωρίτερα, υποστήριξε πως δεν μπορεί να είναι πραξικόπημα από τη στιγμή που τα κόμματα δέχονται την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές. «Να μην περιμένουμε άλλα 50 χρόνια για να άρουμε τα εμπόδια για τους απόδημους», είπε, καλώντας τα κόμματα να αδράξουν την ευκαιρία προς όφελος του απόδημου ελληνισμού.


«Καταθέτουμε τροπολογία που απαιτεί 200 ψήφους για να περάσει. Ήδη 230 βουλευτές έχουν τοποθετηθεί θετικά για επιστολική στους απόδημους στις ευρωεκλογές. Γιατί λοιπόν όχι και στις εθνικές εκλογές;» διερωτήθηκε, κάνοντας λόγο για δείγμα πολιτικού εκσυγχρονισμού, πέρα και πάνω από κόμματα.



Αυτό ακριβώς προβλέπει η τροπολογία που καταθέτουμε και η οποία απαιτεί την ψήφο τουλάχιστον 200 Βουλευτών για να ισχύσει σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος. Πρόκειται για δημοκρατικό χρέος και ιστορική ευκαιρία και γι’ αυτό και είναι μεγάλη η ευθύνη που βαραίνει τον κάθε…
— Niki Kerameus (@nkerameus) January 22, 2024

Η συμπολίτευση υποδέχθηκε με χειροκροτήματα την κυβερνητική τροπολογία με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Θάνο Πλεύρη απαντώντας στα κόμματα της αντιπολίτευσης να αναφέρει ότι δεν πρόκειται για αιφνιδιασμό αλλά για πράξη ευθύνης.


Προς τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ στράφηκε ο Γιάννης Γκιόκας που νωρίτερα ζήτησε την απόσυρση του συζητούμενου νομοσχεδίου, καλώντας τα να αναθεωρήσουν τη θετική τους στάση επί της αρχής του συζητούμενου νομοσχεδίου, ενώ για «κυβέρνηση –μαγειρείο» έκανε λόγο ο Κωνσταντίνος Χήτας από την Ελληνική Λύση. Αυταρχικότητα καταλόγισε στην κυβέρνηση ο Νάσος Ηλιόπουλος από τη Νέα Αριστερά που στόχευσε κι αυτός προς τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Να αποσύρει η κυβέρνηση την τροπολογία ζήτησε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, ώστε να μην δυναμιτιστεί περαιτέρω το κλίμα.

Να κατευνάσει την οργή της αντιπολίτευσης επιχείρησε ο Πρόεδρος της Βουλής σε παρέμβασή του, καλώντας τα κόμματα να επιδείξουν το απαραίτητο πολιτικό θάρρος και να μην εκμεταλλευθούν μια αδυναμία, το γεγονός δηλαδή ότι η τροπολογία κατατέθηκε εκπρόθεσμα. «Σήμερα καλούμαστε να μιλήσουμε με την ιστορία και τις δεκαετείς υποχρεώσεις μας απέναντι στους Έλληνες εξωτερικού», είπε, χαρακτηρίζοντας «σωστή» τη ρύθμιση που έβαλε φωτιά στη Βουλή.
https://www.topontiki.gr/2024/01/22/epistoliki-psifos-ston-aera-i-sinenesi-meta-ti-vomva-kerameos-gia-tin-kathierosi-ke-se-ethnikes-ekloges/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ευρώπη είναι παντού…

Για την αξία της Ευρωβουλής ρωτήθηκε ο ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Παπανδρέου, που...