Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024

Ανδρουλάκης για Τέμπη: Η ΝΔ για ιδιοτελείς λόγους δεν θέλει το πόρισμα του Ευρωπαίου Εισαγγελέα – Το δημοσίευμα του Politico

«Θα αγωνιστούμε για να αποκαλυφθεί η αλήθεια απέναντι στις προσπάθειες συγκάλυψης της ΝΔ» αναφέρει ο Νίκος Ανδρουλάκης σε δήλωσή του σχετικά με δημοσίευμα του Politico για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, τονίζει ότι «η τραγωδία των Τεμπών και ο τραγικός θάνατος 57 συνανθρώπων μας έπρεπε να κάνει το πολιτικό σύστημα να έχει ένα χρέος: την αποκάλυψη της αλήθειας. Το σημερινό δημοσίευμα του Politico επιβεβαιώνει αυτό, που λέγαμε εξαρχής. Ότι η Νέα Δημοκρατία για ιδιοτελείς λόγους δεν θέλει το πόρισμα του Ευρωπαίου Εισαγγελέα να μπει κάτω από οποιαδήποτε προσπάθεια διερεύνησης, διότι υπάρχουν βαρύτατες ευθύνες Υπουργών και στελεχών -«γαλάζιων» παιδιών- στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τον ΟΣΕ».

Γι’ αυτό, λοιπόν, συνεχίζει ο κ. Ανδρουλάκης «δεν στήριξε την πρόταση μας για προανακριτική επιτροπή, που θα οδηγούσε σε αποκάλυψη ευθυνών για τα πολιτικά πρόσωπα και αξιοποίησε την πρόταση του Κομμουνιστικού Κόμματος για εξεταστική επιτροπή, που δεν ελέγχει αυτήν την αμαρτωλή σύμβαση για την τηλεδιοίκηση, η οποία αν είχε υλοποιηθεί αυτοί οι άνθρωποι θα ζούσαν σήμερα, αλλά ψάχνει ψύλλους στ’ άχυρα σε μια εξεταστική επιτροπή για την περίοδο από το 1997 μέχρι σήμερα».

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επισημαίνει ότι «θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να αποκαλυφθεί η αλήθεια απέναντι στις προσπάθειες συγκάλυψης της Νέας Δημοκρατίας».
Το δημοσίευμα του Politico

«Η Ελλάδα απέρριψε την έκκληση του εισαγγελέα της ΕΕ για δράση κατά δύο πρώην υπουργών» μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, τονίζει το Politico σε δημοσίευμά του, σχετικά με την πολύνεκρη τραγωδία που συγκλόνισε την χώρα τον περασμένο Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε την έκκληση της ευρωπαϊκής εισαγγελικής αρχής να αναλάβει δράση για την πιθανή ποινική ευθύνη δύο πρώην υπουργών Μεταφορών, του Χρήστου Σπίρτζη και του Κώστα Αχ. Καραμανλή.


Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) υποστήριξε αυτές τις υποψίες τον περασμένο μήνα, όταν απήγγειλε κατηγορίες σε 23 υπόπτους — συμπεριλαμβανομένων 18 δημοσίων αξιωματούχων — για εγκλήματα που συνδέονται με την εκτέλεση συμβάσεων για συστήματα τηλεχειρισμού και σηματοδότησης στο δίκτυο, συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ, επισημαίνεται στο δημοσίευμα και προστίθεται ότι «ωστόσο, η EPPO είχε ακόμη μεγαλύτερους στόχους στο στόχαστρο της: δύο πρώην υπουργούς».

Το Politico επικαλείται επιστολή που απέστειλε η εισαγγελέας της EPPO Πόπη Παπανδρέου στις 2 Ιουνίου στις ελληνικές αρχές και στην οποία αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια της έρευνας για το δυστύχημα «έχουν προκύψει υποψίες για υποτιθέμενα ποινικά αδικήματα που διέπραξαν πρώην μέλη της ελληνικής κυβέρνησης» και ζητούσε από την Ελλάδα να κάνει τις «απαραίτητες ενέργειες».

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στην διαδικασία σύμφωνα με την οποία μόνο το ελληνικό κοινοβούλιο μπορεί να εξετάσει δικογραφίες που περιλαμβάνουν υπουργούς και επισημαίνεται ότι «η ελληνική κυβέρνηση έθαψε την υπόθεση πολιτικά, χρησιμοποιώντας την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία για να απορρίψει την ανάγκη σύστασης διερευνητικής επιτροπής».

«Εναπόκειται στην Επιτροπή να παρακολουθήσει τις ασυμβατότητες της εθνικής νομοθεσίας με τη νομοθεσία της ΕΕ», δήλωσε η γενική εισαγγελέας της Ευρώπης Laura Codruța Kövesi σε συνέντευξή της στο Politico, όταν ρωτήθηκε σχετικά. «Η Επιτροπή γνωρίζει την κατάσταση, είναι πολύ δημόσια, αλλά τι θα κάνουν, δεν μπορώ να σχολιάσω».

Ο φάκελος για Σπίρτζη και Καραμανλή πήγε στο ελληνικό ανώτατο δικαστήριο και από εκεί παραπέμφθηκε στη Βουλή. Εκεί, έπρεπε να αποφασιστεί αν θα συγκροτηθεί προκαταρκτική επιτροπή που θα διερευνούσε αν πρέπει να συγκροτηθεί ειδικό δικαστήριο. Συγκεκριμένα, η αποστολή έγινε στις 29 Ιουνίου προς τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, σύμφωνα με έγγραφα που είναι σε γνώση του Politico. Τον Νοέμβριο, η πρόταση απορρίφθηκε και η υπόθεση αρχειοθετήθηκε.

Ο Χρήστος Σπίρτζης δήλωσε στο Politico ότι προσωπικά είχε υποστηρίξει την συγκρότηση προκαταρκτικής ώστε να καταπέσουν οι κατηγορίες σε βάρος του. «Δυστυχώς, η ΝΔ δεν στήριξε το αίτημά μου», σχολίασε.

Ο Κώστας Καραμανλής δεν απάντησε στο αίτημα του Politico και παρέπεμψε σε ομιλία του στη Βουλή, τον Νοέμβριο.
https://www.enikos.gr/politics/androulakis-gia-tebi-i-nd-gia-idioteleis-logous-den-thelei-to-porisma-tou-evropaiou-eisangelea-to-dimosievma-tou-politico/2097701/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...