Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024

Νέα Αριστερά: Ανεβάζει στροφές στη Βουλή, εντείνονται οι περιοδείες σε όλη τη χώρα – Βέβαιη η κάθοδος στις ευρωεκλογές

Με εντατικούς ρυθμούς κινείται η Νέα Αριστερά τόσο για την οργανωτική της συγκρότηση, με ορίζοντα καταρχάς την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη στο τέλος Φεβρουαρίου, όσο και για την πολιτική της παρέμβαση, με πρόσφατο παράδειγμα την αισθητή παρουσία της στη συζήτηση για την επιστολική ψήφο.

Οι περιοδείες του Αλέξη Χαρίτση και των στελεχών της Νέας Αριστερά σε όλη τη χώρα συνεχίζονται, το ίδιο και οι ανοιχτές συνελεύσεις (έχουν προγραμματιστεί 80 ώς τη Συνδιάσκεψη με εκτιμήσεις πως ο αριθμός αυτός μπορεί να ξεπεραστεί).
Μετά τη Θεσσαλία στις αρχές του χρόνου, ο πρόεδρος της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς επισκέφθηκε το Σάββατο τη βόρεια Εύβοια αναδεικνύοντας την εγκατάλειψή της και την ερημοποίηση μετά τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες των τελευταίων χρόνων, ενώ χθες πραγματοποίησε περιοδεία στο Ηράκλειο της Κρήτης. Εντός του Φεβρουαρίου θα ακολουθήσει μεγάλη περιοδεία (πιθανότατα τριήμερης διάρκειας) στον Έβρο, όπως ήδη έχει προαναγγελθεί. Θεσσαλία, Έβρος και βόρεια Εύβοια αποτελούν επιλογές ενταγμένες στην ανάδειξη της ατζέντας της κλιματικής κρίσης, την οποία η Νέα Αριστερά έχει στις βασικές της προτεραιότητες.

Με αυτό ως δεδομένο συνεχίζονται και οι συζητήσεις με τον ευρωβουλευτή Πέτρο Κόκκαλη για την κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογές.

Σε συνέντευξή του στον Real Fm ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς Νάσος Ηλιόπουλος σημείωσε όταν ρωτήθηκε σχετικά: «μας ενδιαφέρει η συνεργασία, όχι για λόγους εκλογικούς αλλά για λόγους ουσίας και πολιτικού περιεχομένου». Συμπλήρωσε, εξηγώντας περαιτέρω, πως πλέον «συζητάμε διαφορετικά μετά τη Θεσσαλία και τον Έβρο για την κλιματική κρίση, δεν είναι κάτι που αφορά μόνο τις επόμενες γενιές ή το μέλλον. Ζούμε σε μια συνθήκη όπου η χώρα κινδυνεύει να χάνει 1% – 1,5% του ΑΕΠ από κλιματικές καταστροφές κάθε χρόνο». Ο Πέτρος Κόκκαλης, είπε ο Νάσος Ηλιόπουλος, «είναι ένας άνθρωπος που έχει υπηρετήσει αυτή την ατζέντα με μεγάλη συνέπεια και σοβαρή επιστημονική και πολιτική τεκμηρίωση, επομένως θεωρούμε πολύ σημαντικό να μπορούμε να βρεθούμε σε ένα κοινό ψηφοδέλτιο».

Πάντως, υπογράμμισε ότι η Νέα Αριστερά θα έχει παρουσία στις ευρωεκλογές «σε κάθε περίπτωση», είτε μαζί με τον Πέτρο Κόκκαλη είτε μόνη της.


Στην επικείμενη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη θα γίνει ένα πρώτο βήμα στην πορεία συγκρότησης του κόμματος, καθώς θα ψηφιστεί η ιδρυτική διακήρυξη, ωστόσο την ίδρυση κόμματος με ένα ιδρυτικό συνέδριο τα στελέχη της την τοποθετούν στην περίοδο μετά τις ευρωεκλογές.
Κατά της επιστολικής, υπέρ του «γάμου»

Σε ό,τι αφορά τις κοινοβουλευτικές μάχες η Νέα Αριστερά έκανε αισθητή την παρουσία της στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο, στο οποίο τάχθηκε εξαρχής απέναντι θεωρώντας ότι είναι αντισυνταγματικό, πρότεινε δε ως λύση για τη διευκόλυνση των εκλογέων στο εσωτερικό την κατάργηση της λογικής του ετεροδημότη, ώστε οι πολίτες να μπορούν να ψηφίζουν εκεί που ζουν και εργάζονται. Σήκωσε δε ιδιαίτερα τους τόνους μετά την κατάθεση της τροπολογίας Κεραμέως, που έδωσε λαβή για άσκηση πιέσεων σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ώστε να αναθεωρήσουν την αρχική τους στάση για «ναι» επί της αρχής και να μην νομιμοποιήσουν το κυβερνητικό «πραξικόπημα» με μια τροπολογία που αλλάζει ουσιαστικά όλο το νομοσχέδιο. Θεωρούν δε ότι η πίεσή τους απέδωσε καρπούς, σε συνδυασμό με την κυβερνητική αλαζονεία που την οδήγησε σε μια τόσο άγαρμπη κίνηση, να φέρει «νύχτα» μια τροπολογία για ένα θέμα μείζονος σημασίας.

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια η Νέα Αριστερά αναμένεται να το ψηφίσει θεωρώντας ότι είναι ένα σημαντικό ζήτημα δικαιωμάτων στο οποίο δεν χωρούν μικροπολιτικού χαρακτήρα διαφοροποιήσεις, με την επισήμανση ότι θα πιέσει όπου μπορεί για να είναι πιο πλήρες το νομοσχέδιο.
https://www.topontiki.gr/2024/01/26/nea-aristera-anevazi-strofes-sti-vouli-entinonte-i-periodies-se-oli-ti-chora-vevei-i-kathodos-stis-evroekloges/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ευρώπη είναι παντού…

Για την αξία της Ευρωβουλής ρωτήθηκε ο ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Παπανδρέου, που...