Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024

Πώς ο Ανδρουλάκης θα εκμεταλλευτεί τα «λάθη» Μητσοτάκη – Η «φθορά» της ΝΔ και τα «κέρδη» του ΠΑΣΟΚ

Τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να εκμεταλλευτεί τα πολιτικά λάθη της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, εξετάζει με απόλυτη μεθοδικότητα ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Το… τιμόνι στο Κέντρο
Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ γνωρίζει πολύ καλά – πράγμα που προκύπτει και από τις πολιτικές και δημοσκοπικές έρευνες – ότι είναι η επιλογή του δυσαρεστημένου ψηφοφόρου της Νέας Δημοκρατίας. Σύμφωνα με στελέχη της Κεντροαριστεράς οι οποίοι αναλύουν γκάλοπ, το ΠΑΣΟΚ είναι «η πιο ασφαλής επιλογή για τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη».
Όπως ήδη έγραφε το topontiki.gr από τις 18 Δεκεμβρίου κορυφαίος στόχος του Νίκου Ανδρουλάκη είναι με σταθερά και αργά βήματα να αποδομηθεί η πολιτική της κυβέρνησης. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δε θέλει απλώς να προχωρήσει σε διαπιστώσεις αλλά να δείξει πως έχει προτάσεις σε όλα τα ζητήματα.

Καθόλου τυχαία δεν είναι άλλωστε και η νέα ερώτηση που απευθύνει προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή την στεγαστική κρίση. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ καλεί τον Πρωθυπουργό στη Βουλή για να αναμετρηθεί μαζί του σε ένα θέμα το οποίο όχι μόνο γνωρίζει καλά, αλλά είναι ο πρώτος που το έφερε στην ατζέντα της καθημερινότητας από την περίοδο ακόμα που έτρεχε ο εσωκομματικός αγώνας για την ανάδειξη του επόμενου αρχηγού.

Η μάχη που δίνει το ΠΑΣΟΚ δεν είναι άλλη απ’ αυτήν της προσέλκυσης κεντρώων ψηφοφόρων. Ο Νίκος Ανδρουλάκης – όπως είναι φυσικό – θα ποντάρει πολύ περισσότερο στο κέντρο τόσο για να αποσπάσει ψηφοφόρους από την Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και από τους κεντρώους που έμειναν ή στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η ατζέντα και οι συσπειρώσεις

Προνομιακό πεδίο συζήτησης για το ΠΑΣΟΚ είναι η Ακρίβεια, η Δημόσια Υγεία, η Παιδεία καθώς και η Αντιμετώπιση της Εγκληματικότητας. Και αυτό κυρίως γιατί το Κίνημα όπως υποστηρίζουν έχει «παρελθόν για το οποίο μπορεί να περηφανεύεται» αλλά και «σχέδιο για το αύριο»


Την ίδια ώρα έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι η συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας είναι στο 79,3% σύμφωνα με την MRB, με το το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων της να μην μετακινείται σε άλλο κόμμα, αλλά στην αδιευκρίνιστη ψήφο σε ποσοστό 9%. Αμέσως μετά όμως η μεγαλύτερη διαρροή είναι προς το ΠΑΣΟΚ με 5,8%. Εν ολίγοις σ’ αυτούς τους ψηφοφόρους θέλει να «ποντάρει» ο Νίκος Ανδρουλάκης, τους «δυσαρεστημένους από τη Νέα Δημοκρατία».

Παράλληλα, η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ (στην ίδια έρευνα) καταγράφηκε στο 56,3% – και οι διαρροές της πηγαίνουν σε πολλά κόμματα, ακόμα και στη Νέα Δημοκρατία. Μεγαλύτερος υποδοχέας των δυσαρεστημένων του ΣΥΡΙΖΑ είναι το ΠΑΣΟΚ με 9% και ακολουθούν το ΚΚΕ (8,6%) και η Νέα Αριστερά (7%).


Σύμφωνα με την έρευνα το ΠΑΣΟΚ αντλεί ψηφοφόρους και από τις δύο δεξαμενές και αυτό είναι το δύσκολο «στοίχημα» του Νίκου Ανδρουλάκη. Να πείσει δηλαδή τους πολίτες να εμπιστευτούν το κόμμα του και ας ψήφισαν στο παρελθόν έναν από τους δύο αντιπάλους του.

Σκληρή κριτική για τους αγρότες

Σε αυτό το πλαίσιο στην Χαριλάου Τρικούπη θα διεκδικήσουν επαφές με κοινωνικές ομάδες όπως οι αγρότες καθώς σε αυτή τη φάση ακόμα και η κυβέρνηση παραδέχεται ότι δεν έκανε καλή κρίση στα προβλήματα τους.

«Δυστυχώς, υπάρχει μία δύσκολη πραγματικότητα που αφορά εδώ και πολύ καιρό χιλιάδες γεωργούς και κτηνοτρόφους, την οποία η κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί να χειρίζεται με επικοινωνιακό τρόπο. Θα πρέπει, όμως, ο πρωθυπουργός να γνωρίζει, ότι κάποια στιγμή κλείνει ο κύκλος της επικοινωνίας και ανοίγει ο σκληρός κύκλος της πραγματικότητας που αφορά στην καθημερινότητα των αγροτών. Οι αγρότες δικαίως θεωρούν ότι έχουν εγκαταλειφθεί. Έχουν ακούσει πάρα πολλά από την κυβέρνηση για τη στήριξή τους, όπως για τις έγκαιρες αποζημιώσεις και την επιστροφή του ΦΠΑ στο πετρέλαιο. Είδαν, όμως, πετσοκομμένες ενισχύσεις, μειωμένες αποζημιώσεις, ακούν για 35% οριζόντια περικοπή αποζημιώσεων από ΕΛΓΑ, την στιγμή που οι τιμές στις οποίες πουλάει ο παραγωγός δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος παραγωγής. Κάποια στιγμή θα πρέπει να ασχοληθούμε σοβαρά ως χώρα και με την παραγωγική ανασυγκρότηση και τον πρωτογενή τομέα, ειδικά μετά από τα ζητήματα που έφερε στην επιφάνεια η πανδημία, με τις ελλείψεις στη διατροφική αλυσίδα και την ανάγκη επιστιστικής επάρκειας της χώρας», ανέφερε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον Real FM ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης.
https://www.topontiki.gr/2024/01/30/pos-o-androulakis-tha-ekmetallefti-ta-lathi-mitsotaki-i-fthora-tis-nd-ke-ta-kerdi-tou-pasok/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου