Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

O χειμώνας των προσφύγων

Η Ελλάδα ελέγχει μόνο μερικώς τους αριθμούς εισόδου και εξόδου των προσφύγων. Ο «αποτελεσματικός» έλεγχός τους θα προϋπέθετε δολοφονικές συνοριακές πρακτικές και δηλητήριο ξενοφοβίας που ισοδυναμούν με απόφαση αυτοκτονίας για την κοινωνία μας. Ορθώς ασκείται κριτική στις πολιτικές λιτότητας εκείνων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που δημιουργούν συνθήκες παραγωγής της ξενοφοβίας στρώνοντας χαλί στον φασισμό.
Η κριτική αυτή καθώς και η επίκληση του μεγάλου αριθμού εγκλωβισμένων προσφύγων,
του ηθικού πλεονεκτήματος που προέκυψε από το κίνημα αλληλεγγύης, της ύπαρξης δημάρχων που καλλιεργούν ξενοφοβία, της έλλειψης πόρων και προσωπικού, δεν αρκούν για να εξηγήσουν την ελλιπή προετοιμασία των δομών φιλοξενίας για τον χειμώνα. Η έλευση του χειμώνα δεν εξαρτάται από τις εγχώριες και διεθνείς πολιτικές συγκυρίες.
Μέσα σε δύο εβδομάδες πρόσφυγες κάηκαν εντός δομών φιλοξενίας ευθύνης του ελληνικού κράτους στη Μυτιλήνη και το Ωραιόκαστρο. Χιλιάδες άλλοι παγώνουν στους χιονισμένους καταυλισμούς της Μακεδονίας και στις σκηνές που παρασύρει ο αέρας στα νησιά. Υπάρχει ελάχιστη συμβολή των κρατικών μηχανισμών στην εγκατάσταση των προσφύγων σε διαμερίσματα. Παρατηρούνται συνεχείς αναβολές στην οργάνωση στεγασμένων δομών παρά τις δεσμεύσεις για έναρξη λειτουργίας τους στα τέλη Αυγούστου (π.χ. Χωρύγι). Παρά το δημοσιοποιημένο χρονοδιάγραμμα, η τοποθέτηση οικίσκων καθυστερεί ακόμα και στις παλαιότερες δομές φιλοξενίας (π.χ. Διαβατά).
Στις ελάχιστες δομές όπου τοποθετήθηκαν οικίσκοι στη Μακεδονία (Νέα Καβάλα και Σίνδος) η αδυναμία κατασκευαστικού συντονισμού καθυστερεί την ηλεκτροδότηση. Διαπιστώνεται λανθασμένος σχεδιασμός θέρμανσης (π.χ. Κορδογιάννη). Έγινε λάθος εκτίμηση σχετικά με τη δυνατότητα λειτουργίας της δομής στον Όλυμπο. Ματαιώθηκαν οι σχεδιασμοί λειτουργίας κοινόχρηστων χώρων μαγειρικής και συνεχίζεται το αποτυχημένο μοντέλο της παροχής γευμάτων μέσω ιδιωτικών εταιρειών «κέτερινγκ». Κατά συνέπεια οι πρόσφυγες μαγειρεύουν σε επικίνδυνα γκαζάκια και οι τοπικές οικονομίες στερούνται σημαντικών εισροών. Οι υποδομές υγιεινής είναι προβληματικές σε όλες τις δομές φιλοξενίας. Το διαπίστωσαν οι κρατικές υπηρεσίες (π.χ. ΚΕΕΛΠΝΟ).
Η πληρότητα των δομών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου υπερβαίνει τα όρια της ανθρώπινης διαβίωσης. Οι τοπικές κοινωνίες ωθούνται στην ξενοφοβία. Διογκώνεται η δυσαρέσκεια για τα στελέχη των διεθνών οργανισμών και οργανώσεων που διαβλέπουν την επερχόμενη αρνητική δημοσιότητα σε διεθνή ΜΜΕ, επικριτικές εκθέσεις διεθνών παρατηρητών, απώλεια αξιοπιστίας της Πολιτείας, μείωση της διεθνούς βοήθειας και ακύρωση του ηθικού πλεονεκτήματος της χώρας. Ανάμεσα στους δημοσιογράφους διεθνών ΜΜΕ καλλιεργείται πλέον η λανθασμένη εντύπωση ότι οι απάνθρωπες συνθήκες στα νησιά και η καθυστέρηση της μετεγκατάστασης σε χώρες της Ε.Ε. συνιστούν σιωπηρές πολιτικές αποτροπής νέων αφίξεων, στις οποίες συναινεί και η χώρα μας.
Ο υπουργός ΥΜΕΠΟ έχει δώσει σαφέστατες οδηγίες για όλα αυτά. Δεν υλοποιούνται όμως στο διοικητικό επίπεδο. Απαιτείται διορισμός διοικητών του ΥΜΕΠΟ σε κάθε δομή φιλοξενίας κατόπιν ανοιχτής πρόσκλησης και άμεση αξιολόγηση των στελεχών που απέτυχαν στην προετοιμασία για τον χειμώνα. Aς θεσμοθετηθούν επιτέλους εσωτερικοί κανονισμοί λειτουργίας των δομών. Χρειάζεται αναθεώρηση των σχεδίων κατασκευής επιπλέον δομών φιλοξενίας στην ηπειρωτική χώρα και αποκλειστική προσήλωση στην εγκατάσταση σε διαμερίσματα που εξασφαλίζουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, κοινωνική ένταξη, τόνωση των τοπικών οικονομιών και ισομερή κατανομή των προσφύγων. Απαιτείται αλλαγή θεσμικών προϋποθέσεων ενοικίασης διαμερισμάτων και πολλαπλασιασμός των φορέων που εμπλέκονται στην όλη διαδικασία. Στα νησιά του Αιγαίου ας δοθεί προτεραιότητα και κονδύλια για να εγκατασταθούν οικίσκοι. Τεχνικές λύσεις υπάρχουν για όλα τα θέματα θέρμανσης. Απαιτείται επίσης άμεση ολοκλήρωση του εμβολιασμού των προσφυγοπαίδων ώστε να ενταχθούν στα σχολεία.
Ας ενταθεί η πολιτική υπέρβασης των γραφειοκρατικών δυσκολιών κάλυψης των λειτουργικών εξόδων των σχολείων που δέχονται προσφυγόπουλα και αντιμετώπισης των περιπλοκών στον διορισμό πλήρους απασχόλησης επιμορφωμένων εκπαιδευτικών. Είναι επιτακτική ανάγκη να ενισχυθούν η πυρασφάλεια και οι υποδομές υγιεινής παντού.
Ας αποτελέσει η ενίσχυση των μηχανισμών κρίσης αιτήσεων ασύλου και μετεγκατάστασης σε χώρες της Ε.Ε. πρώτη και μέγιστη προτεραιότητα του συνόλου της δημόσιας διοίκησης. Τέλος, ας ξεκινήσει από σήμερα η υλοποίηση του προγραμματισμού εναλλακτικών σεναρίων για την επόμενη μέρα. Θα έρθει, όπως ήρθε και ο χειμώνας...
* Ο Γιώργος Αγγελόπουλος διδάσκει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
http://tvxs.gr/news/blogarontas/o-xeimonas-ton-prosfygon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Και η οικονομία μας στη δίνη Τραμπ-Μασκ

Μπορεί το ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα να είναι «χαμένο στη μετάφραση» των μηνυμάτων που εκπέμπουν ταυτόχρονα (και προφανώς συντονισμένα) ο Ελ...