Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

ΔΝΤ για Δημόσιο: Μόνιμος «κόφτης» σε μισθούς, κατάργηση φορέων, ιδιωτικοποιήσεις

Με νέες σκληρές απαιτήσεις φέρεται να επανέρχεται το ΔΝΤ, απαιτώντας μόνιμο «κόφτη» στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.
Αυτό τουλάχιστον αναφέρει το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Αγορά», σύμφωνα με το οποίο, το Ταμείο επανέρχεται με νέο πακέτο προτάσεων, ζητεί νέες περικοπές και -αν χρειαστεί- απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.
Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, αξιωματούχοι του ΔΝΤ διαμηνύουν ότι: Πρέπει να θεσπιστούν ανώτατα όρια για τη συνολική
μισθολογική δαπάνη και για τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, τα οποία θα καταγραφούν σε ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα διάρκειας τουλάχιστων τεσσάρων ετών (2017 – 2020). Μάλιστα ζητούν το όριο να συνδεθεί με το ΑΕΠ της χώρας.
  • Πρέπει να καταργηθούν φορείς του Δημοσίου που κρίνεται ότι δεν προσφέρουν έργο, προκειμένου να υπάρξουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα στις μειώσεις δαπανών.
  • Πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν αρμοδιότητες που σήμερα ανήκουν στο Δημόσιο, στο πλαίσιο της ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα.
Ετσι λοιπόν στο δημοσίευμα συμπληρώνεται ότι το ΔΝΤ λέει ότι εάν δεν προκύψουν απτά αποτελέσματα από τα συγκεκριμένα μέτρα, θα πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε οριζόντιες μειώσεις μισθών ή σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.
Σημειώνεται ακόμη στο ρεπορτάζ ότι το ΔΝΤ δεν έχει πάψει να ζητά ουσιαστική εξάλειψη των ειδικών μισθολογίων, όπως και την απόλυση με συνοπτικές διαδικασίες (κατά το πρότυπο όσων ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα) των δημοσίων υπαλλήλων που υποπίπτουν σε σοβαρές παραβάσεις (διαφθορά, επίορκοι κλπ.).
Ταυτόχρονα, το Ταμείο αναφέρεται ότι απαιτεί στις τρεις αρνητικές αξιολογήσεις για έναν υπάλληλο, αυτός να παραμένει στάσιμος για το σύνολο του εργασιακού βίου του, χωρίς την οποιαδήποτε βαθμολογική ή μισθολογική προαγωγή.
Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι προσφάτως η ίδια εφημερίδα, πάλι με πρωτοσέλιδ δημοσίευμά της, εμφάνιζε τους δανειστές να απαιτούν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, απαίτηση που στη συνέχεια διαψεύστηκε κατηγορηματικά από την κυβέρνηση και την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, η οποία ανέφερε ότι ουδέποτε κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης ζήτησαν οι δανειστές απολύσεις.
http://www.aftodioikisi.gr/dimosio/protasi-sok-tou-dnt-apaitei-monimo-kofti-stous-misthous-tou-dimosiou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Και η οικονομία μας στη δίνη Τραμπ-Μασκ

Μπορεί το ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα να είναι «χαμένο στη μετάφραση» των μηνυμάτων που εκπέμπουν ταυτόχρονα (και προφανώς συντονισμένα) ο Ελ...