Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

Εκλογές ΗΠΑ: Ενα βήμα από τον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ

Προ των πυλών του Λευκού Οίκου βρίσκεται ο Ντόναλντ Τραμπ μετά από μια ανατρεπτική πορεία στην εκλογική αναμέτρηση με αντίπαλο τη Χίλαρι Κλίντον που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων έχει κερδίσει πολλές από τις πολιτείες-κλειδιά που καθορίζουν το αποτέλεσμα λόγω του μεγάλου αριθμού των εκλεκτόρων.
Ειδικότερα, ο Ντόναλντ Τραμπ επικράτησε σε Φλόριντα, Οχάιο και Βόρεια Καρολίνα τρεις από τις πολιτείες που αποτελούν σε κάθε εκλογική αναμέτρηση πεδίο μάχης μεταξύ των υποψηφίων. Η Κλίντον κέρδισε μεταξύ άλλων τη Βιρτζίνια, το Κολοράντο, τη Νεβάδα και
την Καλιφόρνια, ενώ το Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν που δεν έχουν ψηφίσει υπέρ ενός Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου από τη δεκαετία του 1980 αναμένεται να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην αναμέτρηση-θρίλερ.
Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας η Χίλαρι Κλίντον θεωρούσε ως δεδομένη την επικράτησή της στις συγκεκριμένες πολιτείες και επιχείρησε να καλύψει το χαμένο έδαφος μόλις τις τελευταίες ημέρες, σε μια κίνηση που ενδεχομένως ήρθε πολύ αργά.
Μέχρι στιγμής ο Τραμπ συγκεντρώνει συνολικά 244 εκλέκτορες έναντι 215 που έχει εξασφαλίσει η Χίλαρι Κλίντον.
Υπενθυμίζεται ότι νικητής αναδεικνύεται αυτός που έχει 270 εκλέκτορες.
Ακολουθεί ένας πίνακας των Πολιτειών στις οποίες με βάση τα μέχρι στιγμής επικρατεί κάθε υποψήφιος και του αριθμού των εκλεκτόρων που εξασφαλίζουν:
Ντόναλντ Τραμπ
Αλαμπάμα (9) Αρκάνσας (6) Νότια Καρολίνα (9) Βόρεια Καρολίνα (15) Βόρεια Ντακότα (3) Νότια Ντακότα (3) Φλόριντα (29) Τζόρτζια (16) Άινταχο (4) Ιντιάνα (11) Άιοβα (6) Κάνσας (6) Κεντάκι (8) Λουιζιάνα (8) Μισισίπι (6) Μιζούρι (10) Μοντάνα (3) Νεμπράσκα (5) Οχάιο (18) Οκλαχόμα (7) Τενεσί (11) Τέξας (38) Γιούτα (6) Δυτική Βιρτζίνια (5) Ουαϊόμινγκ (3)
Χίλαρι Κλίντον
Καλιφόρνια (55) Κολοράντο (9) Κονέτικατ (7) Ντέλαγουερ (3) Χαβάη (4) Ιλινόι (20) Μέριλαντ (10) Μασαχουσέτη (11) Νιού Τζέρσεϊ (14) Νέο Μεξικό (5) Νέα Υόρκη (29) Όρεγκον (7) Ρόουντ Άιλαντ (4) Βερμόντ (3) Βιρτζίνια (13) Περιφέρεια της Κολούμπιας (3) Πολιτεία της Ουάσινγκτον (12) Νεβάδα (6)
Πιθανή η επικράτηση των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία
Την ίδια ώρα οι πιθανότητες των Δημοκρατικών να ανακτήσουν την πλειοψηφία στη Γερουσία μοιάζουν να απομακρύνονται, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι διατήρησαν έδρες-κλειδιά στις Πολιτείες του Ουισκόνσιν, της Βόρειας Καρολίνας, της Ιντιάνα και της Φλόριντα. Οι Δημοκρατικοί απέσπασαν μια έδρα των Ρεπουμπλικάνων στην Πολιτεία του Ιλινόι, όπου ο Μαρκ Κερκ ηττήθηκε, όμως το αποτέλεσμα στο Ουισκόνσιν εξέπληξε τα επιτελεία και των δύο κομμάτων, καθώς αναμενόταν επικράτηση των Δημοκρατικών.
Παρόλ' αυτά ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Ρον Τζόνσον επικράτησε του Ρας Φάινγκολντ, γεγονός που προεικόνισε μια άσχημη βραδιά για τους Δημοκρατικούς, για τους οποίους πρόβαλε το φάσμα της ήττας και της παραμονής τους στη μειοψηφία στο Καπιτώλιο για χρόνια ακόμη. Στο Οχάιο ο Ρομπ Πόρτμαν και στη Φλόριντα ο Μάρκο Ρούμπιο επικράτησαν σε σκληρές μάχες με τους αντιπάλους τους των Δημοκρατικών. Οι αναμετρήσεις στην Πενσιλβάνια, στο Νιού Χάμσιρ και στο Μισούρι παρέμεναν αμφίρροπες.
Οι Ρεπουμπλικανοί διατηρούν μια μικρή πλειοψηφία (54-46) στη Γερουσία. Για να επικρατήσουν οι Δημοκρατικοί θα έπρεπε να κερδίσουν σε όλες αυτές τις πολιτείες και να διατηρήσουν τη Νεβάδα, ώστε η ισορροπία να διαμορφωθεί στο 50-50 και να αποκτήσουν την πλειοψηφία σε περίπτωση επικράτησης της Χίλαρι Κλίντον, αφού ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ασκεί την προεδρία αυτού του σώματος του Κογκρέσου. Στην Αριζόνα ο Τζον Μακέιν-στα 80 του χρόνια—κέρδισε την αναμέτρηση και θα υπηρετήσει για έκτη και μάλλον τελευταία θητεία στη Γερουσία. Στη Νέα Υόρκη ο Τσακ Σούμερ, που ήλπιζε να γίνει ο επόμενος κοινοβουλευτικός ηγέτης των Δημοκρατικών, κέρδισε με ευκολία, αλλά τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι μάλλον θα ηγηθεί της μειοψηφίας, αντικαθιστώντας τον Χάρι Ριντ.
http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...