Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Καραμούζης: Εθνικό σχέδιο για επιστροφή στην ανάπτυξη

Το τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί μόνο του να επανεκκινήσει την ελληνική οικονομία, ανέφερε ο πρόεδρος της
Eurobank, Νικόλας
Καραμούζης μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε σήμερα το Hellenic Observatory of London School of Economics και το Hellenic Bankers Association.
'Η θετική πιστωτική επέκταση, αν και αναγκαία συνθήκη για μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, θα ακολουθήσει και δεν θα οδηγήσει στην οικονομική ανάπτυξη ', σημείωσε στην ομιλία του ο κ.
Καραμούζης, προσθέτοντας ότι οι τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν τρεις βασικές προκλήσεις: τη χαμηλή κερδοφορία, την περιορισμένη ρευστότητα και το τεράστιο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων. Για να αντιμετωπίσουν με επιτυχία οι ελληνικές τράπεζες αυτές τις προκλήσεις, πρόσθεσε,
είναι απαραίτητο να επιστρέψει η οικονομική ανάπτυξη, να υποχωρήσουν τα επιτόκια και να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας.
Ο πρόεδρος της
Eurobank αναφέρθηκε στην περίοδο της κρίσης, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα κατέβαλε τεράστια δημοσιονομική προσπάθεια, με το κόστος της προσαρμογής να είναι δυσβάσταχτο. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, η Ελλάδα έχει χάσει το 25% του ΑΕΠ της, η ανεργία έφτασε μέχρι το υψηλό του 27%, ενώ το ποσοστό της φτώχειας έχει σκαρφαλώσει σε επίπεδα - ρεκόρ.
Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη κατάρτισης ενός εθνικού σχεδίου για την επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη. Όπως υπογράμμισε, η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει μεγαλύτερη έμφαση και ενδεχομένως να επισπεύσει κρίσιμες μεταρρυθμίσεις, 'στο πλαίσιο της ανάπτυξης της δικής μας στρατηγικής για την ανάπτυξη, η οποία θα πρέπει να απολαμβάνει ευρύτερη πολιτική, οικονομική και κοινωνική υποστήριξη '. Το σχέδιο θα πρέπει να βασίζεται:
-Στην προώθηση ανοιχτών και ανταγωνιστικών αγορών
-Στην ανάκαμψη των ιδιωτικών επενδύσεων, εξαγωγών και έργων υποδομής και κλάδων στους οποίους η χώρα διαθέτει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα
-Στην ενίσχυση της ελκυστικότητας του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος
-Στη διαπραγμάτευση ενός προαναγγελθέντος χρονοδιαγράμματος για τη σταδιακά μείωση βασικών φορολογικών συντελεστών με την παράδοση μετρήσιμων δεσμεύσεων για την πάταξη της φοροδιαφυγής
-Στην επιτάχυνση πρωτοβουλιών με στόχο τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού
-Στην άρση των κεφαλαιακών ελέγχων ως ένδειξη εμπιστοσύνης
-Στην επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και της ανάπτυξης της δημόσιας περιουσίας
-Στην ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων
-Στην περαιτέρω απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και στον εξορθολογισμό της αγοράς εργασίας
-Στην εφαρμογή πολιτικών για την επιτάχυνση των ξένων κεφαλαιακών εισροών
-Στη μεταρρύθμιση και εκμοντερνισμό του φορολογικού συστήματος και του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας καθώς και της δημόσιας διοίκησης, της δικαιοσύνης και της υγειονομικής περίθαλψης
-Στην ενίσχυση της ανεξαρτησίας και αποτελεσματικότητας βασικών οργάνων του κράτους
- Στη διαπραγμάτευση και κατάληξη σε μια βιώσιμη και διατηρήσιμη διαδικασία αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους, επιτρέποντας έτσι τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
-Στη δίκαια κατανομή του βάρους της δημοσιονομικής προσπάθειας
-Στην κινητοποίηση και χρησιμοποίηση σε έναν ευρύτερο συνασπισμό του πιο ισχυρού μας περιουσιακού στοιχείου, του ταλαντούχου ανθρώπινου κεφαλαίου, στο εσωτερικό και το εξωτερικό.
'Πρέπει να υιοθετήσουμε και να στηρίξουμε πλήρως ένα νέο οικονομικό μοντέλο ανοιχτών και ανταγωνιστικών αγορών και μια αναπτυξιακή στρατηγική που θα δουλεύει, με στόχο την αποκατάσταση της βιώσιμης ανάπτυξης, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη διεθνή ανταγωνιστικότητα ', υπογράμμισε ο κ. Καραμούζης.
 http://www.capital.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

το τεράστιο σημερινό μας χρέος

Πολλοί νομίζουν ότι το χρέος του σύγχρονου ελληνικού κράτους είναι μια παλιά ιστορία που μεταφέρονταν απο δεκαετία σε δεκαετία. Μια πολύ παλιά ιστορία δύο αιώνων όπου το ελληνικό κράτος δανείζονταν συνεχώς, έπεφτε έξω συνεχώς και αυτό μας επηρέασε φθάνοντάς μας στη σημερινή μας κατάσταση. Πράγματι υπήρξαν τέσσερεις τέτοιες περιπτώσεις μέχρι το 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Όμως το τεράστιο σημερινό μας χρέος, για το οποίο σήμερα υποφέρουμε, είναι δημιούργημα των τελευταίων 40 ετών.
Μικρό στην αρχή, επιταχυνόμενο μετά, και τεράστιο στο τέλος.

Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά - Blogger Dimitris Nikogloy

ΑΓΙΟΙ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ !!! ΠΑΝΕ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ !!! Η ΜΟΝΗ ΣΩΤΗΡΙΑ Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ !!!

Άγιοι Αρχιερείς, της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος!
Ως Έλλην πολίτης και ως Ορθόδοξος Χριστιανός και με τον προσήκοντα σεβασμό προς τα θεοτίμητα πρόσωπά σας, αισθάνομαι την ανάγκη, να σας είπω τα κάτωθι:
Κατά τη μακρόχρονη σκλαβιά των 400 ετών, υπό το ζυγό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, οι Έλληνες κατάφεραν να διατηρήσουν αναλλοίωτη, τόσο την Εθνική τους, όσο και την θρησκευτική τους, ταυτότητα!!!