Αποκαλύψεις σχετικά με το τι περιελάμβανε το Σχέδιο Β' ή «Σχέδιο Χ» που προετοιμαζόταν από τον Μάρτιο του 2015 με εντολή του Γιάνη Βαρουφάκη, κάνει ο Αμερικανός καθηγητής Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ στο βιβλίο του «Καλώς όρισες στη μαρτυρική αρένα». Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής» η ομάδα του πρώην υπουργού Οικονομικών με βασικό συντονιστή τον κ. Γκάλμπρεϊθ προετοίμαζε υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας σχέδιο το οποίο περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, άμεση εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος, επαναπροσδιορισμό των καταθέσεων σε Νέα Δραχμή και επιστράτευση δημοσίων υπαλλήλων.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, στο βιβλίο του ο Αμερικανός οικονομολόγος αποκαλύπτει ότι κατά το διάστημα της έκτακτης ανάγκης, η Τράπεζα της Ελλάδος θα έπρεπε να εθνικοποιηθεί είτε μέσω προεδρικού διατάγματος, είτε μέσω Γενικής Συνέλευσης, ενώ για την εισαγωγή νέου νομίσματος θα έπρεπε να τροποποιηθεί και το καταστατικό της ΤτΕ.
Επίσης, σημειώνεται ότι «με βάση το σενάριο του Σχεδίου Β, για την αποτροπή συμψηφισμού των καταθέσεων με τον ELA, οι τράπεζες θα εθνικοποιούνταν αμέσως, θα ανακεφαλαιοποιούνταν σε Νέα Δραχμή και θα έμεναν κλειστές για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, μέχρι τη μετατροπή του νομίσματος», ενώ «για την κάλυψη μισθών και συντάξεων θα έπρεπε να εκτυπωθούν άμεσα υποσχετικές».
Αναφέρεται ακόμη πως «κατά τη μετάβαση στο νέο νόμισμα, υπεύθυνοι για τη δημόσια τάξη, την ασφάλεια και τις προμήθειες θα ήταν οι υπουργοί Άμυνας και Εσωτερικών», ενώ θα έπρεπε να υπάρξει έλεγχος και εξοικονόμηση στις προμήθειες καυσίμων και οι υπάλληλοι που στελεχώνουν σημαντικούς δημόσιους οργανισμούς (σχολεία, νοσοκομεία, αστυνομία), θα έπρεπε να επιστρατευθούν.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας δεν κρύβει στο βιβλίο του την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι το Σχέδιο δεν εφαρμόστηκε. «Πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση υψηλού επιπέδου για το ζήτημα, ο πρωθυπουργός δεν ζήτησε ενημέρωση από μας και η εργασία επί του θέματος τερματίστηκε με την υποβολή ενός εκτενούς υπομνήματος στις αρχές Μαΐου», σημειώνει. Σύμφωνα με την Καθημερινή, ο Τζ. Γκάλμπρεϊθ υποστηρίζει ότι αυτοί που κλήθηκαν να αναπτύξουν το σχέδιο, μεγαλοποιούσαν τις δυσκολίες και παρέβλεπαν «κάποιες ευοίωνες προοπτικές».
Η απάντηση του Γ. Βαρουφάκη
«Εξεταστική θα έπρεπε να μου κάνουν αν δεν είχα plan B» ανέφερε ο Γ. Βαρουφάκης, μετά από τις αποκαλύψεις για το Σχέδιο Β’ και το αίτημα της αντιπολίτευσης για Εξεταστική Επιτροπή.
Μιλώντας στο Real.gr ο πρώην υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «την ίδια μέρα, με κατηγορούν ταυτόχρονα ότι ήθελα να γυρίσω την Ελλάδα στη δραχμή, αλλά και ότι ήθελα να συνεχίσω το πρόγραμμα του Σαμαρά» και διερωτήθηκε: «Όταν ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας μιλούσε για έξοδο από το ευρώ, όταν η Τράπεζα της Ελλάδος είχε plan B, δεν θα είχε το υπουργείο Οικονομικών;».
ΝΔ: Ακόμη πιο επιτακτική η σύσταση εξεταστικής επιτροπής
Σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις του κ. Γκάλμπρεϊθ, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, είπε ότι «οι αποκαλύψεις του Τζέιμς Γκαλμπρέιθ κάνουν πιο επιτακτική τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για αυτή τη σκοτεινή περίοδο».
Σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο, «η αίτηση εξεταστικής παίρνει πλέον νέο περιεχόμενο μετά τις αποκαλύψεις και γίνεται πολιτικά ακόμη πιο επιτακτική. Αυτή η σκοτεινή περίοδος πρέπει να βγει πλήρως στο φως. Παίχτηκε το μέλλον της χώρας και των Ελλήνων αυτή την περίοδο και αποτέλεσμα της η φτωχοποίηση των Ελλήνων».
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ είπε, ακόμη, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε πριν τρεις μήνες (30 Μαρτίου) αίτηση εξεταστικής επιτροπής για την περίοδο Τσίπρα – Βαρουφάκη, που στοίχισε πολλά δισ. στον ελληνικό λαό και κατήγγειλε απάθεια της κυβέρνησης και του προέδρου της Βουλής. «Δεν είχαμε καμία αντίδραση... Έχει τρέξει μεταγενέστερο αίτημα σύστασης επιτροπής για το πολιτικό χρήμα και τα ΜΜΕ, θα επιμείνουμε, κι ας μην συζητείται από κυβέρνηση και πρόεδρο της Βουλής», τόνισε.
Κατά τον ίδιο, «το θέμα πρέπει να γίνει αντικείμενο μεγάλης σοβαρής και εκτεταμένης συζήτησης. Η σιωπή πρέπει να προσέλθει απολογούμενη, η σιωπή είναι συνενοχή και παραδοχή ενοχής».
Ο Γιώργος Κουμουτσάκος χαρακτήρισε, επίσης, τη σημερινή ημέρα, επέτειο του δημοψηφίσματος, ως «ημέρα πένθους» και πρόσθεσε: «Αυτό που συνέβη πριν ένα χρόνο ήταν η πιο ακραία εξαπάτηση ολόκληρου λαού». Ο ίδιος έκανε, δε, λόγο για «οικονομική σφαγή συνταξιούχων και φορολογούμενων χωρίς προηγούμενο». «Το χειρότερο είναι ότι καταβάλλεται αίμα χωρίς ελπίδα και προοπτική βελτίωσης, αντίθετα πηγαίνουμε στην ενεργοποίηση του εφιαλτικού κόφτη που σημαίνει νέες περικοπές», τόνισε.
Ευ. Βενιζέλος: «Η κοινωνία θα γινόταν κόλαση»
Σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις του κ. Γκάλμπρεϊθ, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος είπε ότι «η χώρα θα μπορούσε να έχει γίνει μία χώρα της Λατινικής Αμερικής και να ζήσει τη δραματική ιστορία της Βενεζουέλας».
«Δεν εθνικοποιείς την Τράπεζα της Ελλάδος, δεν αλλάζεις νόμισμα, δεν επιβάλεις αλλαγή του νομίσματος των καταθέσεων έτσι απλά με μία νομική πράξη, εδώ η κοινωνία θα γινόταν κόλαση, θα είχαμε προβλήματα βίας, προβλήματα στοιχειωδών ελευθεριών και όλα αυτά λέγονται με μία απίθανη ελαφρότητα», σχολίασε ο κ. Βενιζέλος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ».
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, λέγοντας ότι ο αριθμός των τεσσάρων αδειών «ενώ τώρα έχουμε έξι άδειες και στην πράξη λειτουργούν πολύ περισσότεροι σταθμοί δεν προκύπτει επιστημονικά από πουθενά». Χαρακτήρισε ακόμη «παντελώς αβάσιμη» τη μελέτη του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας και πρόσθεσε ότι κατά την ακρόασή του στη Βουλή, ο νέος πρόεδρος στην Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ερωτηθείς από τον ίδιο για το πόσες άδειες μπορούν να δοθούν του απάντησε: «Όχι περισσότεροι από δέκα με άνεση».
Τέλος, σε ό,τι αφορά την επιστολή του Επιτρόπου Έτινγκερ, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι «δεν πρόκειται για μία επιστολή αλληλογραφίας» αλλά «για μία επιστολή, εντός εισαγωγικών, που είναι η προειδοποίηση ότι κινείται η διαδικασία κατά της χώρας».
http://www.eklogika.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου