Στο Δελτίο Τύπου που είχαμε εκδώσει στις 26.05.2016 με τίτλο «Αλαλούμ στο Eurogroup» αναφέραμε επί λέξει. «Ποιος θα το πίστευε!!! Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup μας φόρτωσαν και με άλλα μέτρα, τα οποία θα περιλαμβάνονται σε ένα συμπληρωματικό μνημόνιο, όπως σαφώς αναφέρει η ανακοίνωση της Κομισιόν a supplemental Memorandum of understanding».
Θορυβημένη Η Ελληνική Αντιπροσωπεία, λίγη ώρα αργότερα έσπευσε να δώσει τη δική της διαφορετική εκδοχή μετάφρασης κάνοντας λόγο για «συμπληρωμένο
Μνημόνιο». Είτε όμως συμπληρωμένο, είτε συμπληρωματικό Μνημόνιο η ουσία είναι μία. Οι τοκογλύφοι και ο πολύς Σόϊμπλε ανάγκασαν την Κυβέρνηση, χωρίς να δεσμευθούν ουσιαστικά για την αντιμετώπιση του χρέους, ανάγκασαν την Κυβέρνηση να υποχωρήσει και να δεχτεί να υπογράψει ένα τέταρτο Μνημόνιο προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη «αξιολόγηση».
Η τελική ονομασία στην οποία κατέληξαν Κυβέρνηση και «θεσμοί» για το τέταρτο μνημόνιο είναι «επικαιροποιημένο μνημόνιο». Διαβάστε αγαπητοί φίλοι τι περιλαμβάνει.
Οι 45 μνημονιακές δράσεις
Καταρχήν ο δρόμος προς τη δόση του Σεπτεμβρίου, που θα φθάνει τα 2,8 δισ. ευρώ αλλά δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί αν θα δοθεί στο σύνολό της ή θα σπάσει σε υποδόσεις, είναι στρωμένος με δεκάδες νέα προαπαιτούμενα.
Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο (τέταρτο) μνημόνιο που «σφράγισε» τη συμφωνία με τους θεσμούς, περιλαμβάνει συνολικά 45 μνημονιακές δράσεις, στην πρώτη γραμμή των οποίων είναι οι αλλαγές στα εργασιακά, τα νέα δημοσιονομικά μέτρα που θα καλύψουν το κόστος των μειώσεων στις συντάξεις, η μεταφορά του 5% του ΟΤΕ στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, τα ισοδύναμα μέτρα λιτότητας για να «ξεπαγώσουν» τα ειδικά μισθολόγια, το ακαταδίωκτο για τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ κ.ά.
Από το δεύτερο «σετ» προαπαιτουμένων τα 15 θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές Σεπτέμβρη. Το θερινό «πακέτο» με τα εκκρεμή μέτρα προβλέπει τα εξής:
① Ολοκλήρωση της αξιολόγησης όλων των συμβουλίων των τραπεζών από το ΤΧΣ σε συνεργασία με ανεξάρτητο διεθνή σύμβουλο.
②Εξάλειψη της κατώτατης εισφοράς για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων.
③ Κατάργηση όλων των εξαιρέσεων των χαμηλών εισφορών υγείας.
④ Στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.
⑤ Επικύρωση από τη Βουλή της συμφωνίας πώλησης του Ελληνικού.
⑥Εκκίνηση των διαδικασιών για το δεύτερο χαρτοφυλάκιο των ΔΕΚΟ που θα μπουν σε τροχιά πώλησης μέχρι τον Σεπτέμβριο.
⑦Πρόσκληση ενδιαφέροντος από το ΤΑΙΠΕΔ όσον αφορά τις μακροχρόνιες συμβάσεις (35 ετών) για την Εγνατία Οδό.
⑧ Στελέχωση Διοικητικού Συμβουλίου της νέας Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
⑨ Δέσμη μέτρων για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου.
⑩ Νέο πλαίσιο για την κατανoμή του ΕΤΜΕΑΡ και την αναμόρφωση της αγοράς των ΑΠΕ.
⑪ Προκήρυξη για την πώληση του 20% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή.
⑫ Εφαρμογή σχεδίου για τη μετάβαση της αγοράς ηλεκτρισμού στο ευρωπαϊκό μοντέλο απελευθέρωσης.
⑬ Μεταβίβαση του 5% των μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ.
⑭ Νομική κάλυψη των εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ.
⑮ Κατάθεση στη Βουλή του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής (2017-2020).
Βέβαια παραμένουν στο σκοτάδι τα άλλα μέτρα που συμφώνησε ο κος Τσίπρας με τους τοκογλύφους και τα οποία θα αρχίσουν να εμφανίζονται και να εφαρμόζονται κατά τη διάρκεια της τρίτης αξιολόγησης.
Παρόλα αυτά η Κυβέρνηση εξακολουθεί να μιλάει για μια δίκαιη ανάπτυξη. Προφανώς κοροϊδεύει τον κόσμο και τον εαυτό της διότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ανάπτυξη όταν όλοι οι δείκτες της οικονομίας καθημερινά επιδεινώνονται και τα μεσαία μικροαστικά στρώματα αποδεκατίζονται εξαιτίας των εφαρμοζόμενων μνημονιακών πολιτικών.
Συγκεκριμένα :
- Το μέσο ελληνικό νοικοκυριό κατά τη διάρκεια της κρίσης (2009-2014) απώλεσε λόγω της ύφεσης το 30% του εισοδήματός του. Αυτή η απώλεια, πολλαπλάσια εκείνης των νοικοκυριών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είχε σαν αποτέλεσμα τη δραματική αριθμητική συρρίκνωση της μεσαίας τάξης. (Οικονομικό δελτίο του ΣΕΒ)
- Σύμφωνα επίσης με έκθεση της Cretit Suisse (Οκτώβριος 2015), η ελληνική μεσαία τάξη, που αριθμούσε 5,8 εκατ. πολίτες μειώθηκε στα χρόνια της κρίσης σε 4,6 εκατ. Σχεδόν 1,2 εκατ. Έλληνες είδαν τα εισοδήματά τους να καταρρέουν.
- Ταυτόχρονα η αξία των περιουσιακών στοιχείων της μεσαίας τάξης μειώθηκε κατά περίπου 500 δις ευρώ. Εκτιμάται σε 678 δις από 1,2 τρις δολάρια το 2007. (Το Βήμα, 12 Ιουνίου 2016)
- Ακόμη η ενεργός ζήτηση, έχει υποστεί πραγματική πανωλεθρία τα τελευταία 7 χρόνια, γεγονός που οδήγησε σε δραματική συρρίκνωση την κατανάλωση από την αρχή της κρίσης, κατά περίπου 47 δισεκατομμύρια ευρώ.
- Οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου από 57,2 δις ευρώ πριν από την κρίση, ελαχιστοποιήθηκαν στα 18,7 δις ευρώ.
- Για την περίοδο 2007-2015 διαπιστώνεται δραματική και χωρίς προηγούμενο, για οικονομία σε ειρήνη, πτώση του κατά κεφαλή ΑΕΠ κατά 27,6%, που αντιστοιχεί σε 70 δις ευρώ και σε απώλεια εισοδήματος, για κάθε Έλληνα πολίτη, ίση με 6.100 ευρώ το χρόνο. Το ελληνικό κατά κεφαλή ΑΕΠ αναλογούσε στο 84,4% του αντίστοιχου Μ.Ο. των κρατών-μελών της ΕΕ, πριν από την κρίση, και ήδη εκτιμάται μόνο στο 53,6%.
- Το 21,4% του ελληνικού λαού βρίσκεται το 2015 κάτω από τα όρια της φτώχειας. Ενώ η επίσημη ανεργία έφθασε στο 26%.
- Η τελευταία έκθεση της Price Water House Coopers (PwC) που αφορά σε δείγμα 2.824 ελληνικών επιχειρήσεων με έσοδα πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ,καταλήγει στο εφιαλτικό συμπέρασμα ότι το 40%, περίπου, από αυτές είναι υπερδανεισμένες, χωρίς καμιά πιθανότητα επιβίωσης. (Στοιχεία από τη μελέτη της Καθηγήτριας Κας Μαρίας Νεγρεπόντη –Δεληβάνη.)
Όπως αποδεικνύουν και τα στοιχεία που παραθέσαμε γίνεται πλέον φανερό ότι το σχέδιο που εκπονήθηκε από του δανειστές και αποδέχτηκαν να εφαρμόσουν όλες οι Ελληνικές Κυβερνήσεις, χωρίς καμία αντίρρηση, από το 2010 και μετά, όχι μόνο δεν οδηγεί σε μια «δίκαιη» ανάπτυξη, αλλά αντίθετα οδηγεί σε πλήρη φτωχοποίηση των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των ελεύθερων επαγγελματιών, στον εξαναγκασμό των πλέων ταλαντούχων νέων σε μαζική μετανάστευση, στο κλείσιμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στη διάλυση των τελευταίων υπολειμμάτων του Κοινωνικού Κράτους, μέχρι και το ΕΚΑΣ έκοψαν οι αθεόφοβοι, στην απαξίωση της ακίνητης περιουσίας και στην εξαφάνιση κάθε περιουσιακού στοιχείου που έχει στη διάθεσή του το Δημόσιο.
Σύμφωνα με το σχέδιο των δανειστών, ενώ η κατάσταση των λαϊκών στρωμάτων θα χειροτερεύει, τα κέρδη της εγχώριας ολιγαρχίας του πλούτου και των πολυεθνικών που θα εγκατασταθούν στη ειδικές οικονομικές ζώνες τις οποίες δέχτηκε να δημιουργήσει η Ελληνική Κυβέρνηση, θα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Οι περιπτώσεις Λάτση στο Ελληνικό και Cosco στο λιμάνι του Πειραιά είναι χαρακτηριστικές.
http://sosialistiki-prooptiki.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου