Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

Επιχείρηση... «Εκλογικός Νόμος»

Επιχείρηση... «Εκλογικός Νόμος» αρχίζει τις ώρες αυτές από την κυβέρνηση, με στόχο, την επίτευξη του δύσκολου, αλλά όχι ανέφικτου στόχου των 200 ψήφων. Σήμερα ή αύριο, εκτός απροόπτου, αναμένεται να κατατεθεί στο Κοινοβούλιο ο λιτός, νέος εκλογικός νόμος. Με μόλις δύο διατάξεις: κατάργηση του bonus των 50 εδρών και όχι μείωσή του -και άρα, ένα μεγάλο βήμα προς την απλή, άδολη αναλογική-, επίσης ψήφο στα 17 (θέμα στο οποίο ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ...στριμωγμένος, εκτιμούν σε Μέγαρο Μαξίμου και Κουμουνδούρου).

Το κατώφλι για την είσοδο στη Βουλή προσδιορίζεται από κορυφαία στελέχη τουΣΥΡΙΖΑ στο 3% είτε 2,5%. Δεν θα ήταν, ωστόσο, καθόλου άσχημα -παρατηρούσε κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης σε συνομιλία με το newpost.gr.- να... απαλειφθεί από το νομοσχέδιο η παραμικρή αναφορά στο κατώφλι. Όχι τυχαία ασφαλώς, αλλά σε μια προσπάθεια να γίνει περισσότερο... ελκυστικός ο νόμος σε μικρά κόμματα, που είναι υπέρ της απλής και άδολης αναλογικής.
Αν πηγαίνει το μυαλό σας στο ΚΚΕ, σωστά πηγαίνει, δεδομένου ότι η πολιτική αριθμητική προϊδεάζει ότι από τη στάση του Περισσού θα κριθούν πολλά, αν όχι όλα. Ο γ.γ. της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας έχει ξεκαθαρίσει πάντως ότι απλή αναλογική με πλαφόν δεν νοείται. Όμως, «το ΚΚΕ θα βρει τον τρόπο να εκφράσει τις θέσεις του», ήταν η, μάλλον αινιγματική, αναφορά του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση χθες βράδυ, στην τηλεόραση του «Σκάι».
Με βάση τους κυβερνητικούς υπολογισμούς, τα «όχι» στον εκλογικό νόμο ξεκινούν από την αφετηρία των 85 βουλευτών (75 της Ν.Δ. και 10 του Ποταμιού), συνεπώς αν σε αυτούς προστεθεί και άλλο κόμμα (το ΚΚΕ αριθμεί 15), τότε αυτομάτως απομακρύνεται ο στόχος να διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές με το νέο σύστημα.
Δηλαδή η κυβέρνηση θα στηριχθεί στις ψήφους της Χρυσής Αυγής;, είναι ένα ερώτημα που ακούγεται αρκετά. Το απάντησε ευθέως ο Ν. Βούτσης στην ίδια συνέντευξη: «Στην Βουλή δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι».
Στο ημερολόγιο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αναγράφεται η 20η Ιουλίου ως καταληκτική ημερομηνία για την ψήφιση του εκλογικού νόμου. Καθόλου τυχαία, καθώς τέσσερις ημέρες μετά, στις ανακοινώσεις που θα κάνει για τη Συνταγματική Αναθεώρηση θέλει να μιλήσει για συνταγματική κατοχύρωση της απλής αναλογικής -και προφανώς αυτό είναι κάτι που επίσης πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του το ΚΚΕ...
http://newpost.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου