Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Γ. Βαρουφάκης: Πέντε σημεία για να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος


Για πέντε σημεία τα οποία θα πρέπει να περιλαμβάνονται στη συμφωνία με τους δανειστές προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας, κάνει λόγο ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης σε συνέντευξή του και παράλληλα επικρίνει το ρόλο των μικρομεσαίων στελεχών των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ που ακολουθούν δική τους ατζέντα. 
Μιλώντας στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική», ο κ., Βαρουφάκης υποστηρίζει πως η σεναριολογία περί Grexit προσφέρει κάκιστη υπηρεσία στην Ευρώπη και ότι ρόλο κλειδί στην τρέχουσα διαπραγμάτευση θα παίξει η αντιπρόταση των δανειστών προς την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, στο Eurogroup της 24ης Απριλίου θα πρέπει να
υπάρξει μια κατ’ αρχήν κατάληξη, όπως προβλέπει η συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου. «Η διαπραγμάτευση θα λήξει όταν καταλήξουμε σε μια έντιμη συμφωνία η οποία δίνει στην ελληνική οικονομία την προοπτική της πραγματικής σταθεροποίησης και, περαιτέρω, της ουσιαστικής ανάπτυξης», ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης.
Σύμφωνα με τον ίδιο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζεται, τουλάχιστον όσον αφορά το θέμα της ρευστότητας, με τρόπο που διαφέρει εντυπωσιακά από την αντιμετώπιση που είχε η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση Σαμαρά σε συνθήκες όμοιες με τις σημερινές. «Η κυβέρνηση αγωνιά, όπως και οι πολίτες, για την ασφυξία που προκαλεί στις αγορές η πολιτική των δανειστών και γι’ αυτό πασχίζει να λήξουν οι διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατόν. Παράλληλα, όμως, δεν πρόκειται να καταδικάσουμε τη χώρα, όπως έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, στη μακροπρόθεσμη ασφυξία αποδεχόμενοι σήμερα όρους και μέτρα που την εγγυώνται», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης.
Αναφερόμενος στο ρόλο μικρομεσαίων στελεχών των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως δεν συνάδει πάντα η πρακτική τους με τη βούληση των ανώτατων αξιωματούχων τους, καθώς -όπως όλες οι γραφειοκρατίες- πολλές φορές μεσαία στελέχη αυτονομούνται και ακολουθούν δική τους ατζέντα. 
Τέλος, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι για να γίνει βιώσιμο το ελληνικό δημόσιο χρέος απαιτείται μια νέα συμφωνία με την Ευρώπη η οποία θα εστιάζει στα εξής πέντε σημεία:
• Λογικά επίπεδα πρωτογενών πλεονασμάτων (της τάξης του 1,5%, αντί για το άκρως υφεσιακό 4,5% που είχαν αποδεχθεί οι προηγούμενες κυβερνήσεις).
• Μια λελογισμένη αναδιάρθρωση χρέους (χωρίς αναγκαστικά κούρεμα κάποιου μέρους της ονομαστικής αξίας) που να συνδέει τις αποπληρωμές με τον ρυθμό αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ.
• Επενδυτικό πακέτο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων αποκλειστικά για την Ελλάδα, το οποίο θα πρέπει να διατεθεί ως επί το πλείστον στον ιδιωτικό τομέα, με νέες μη γραφειοκρατικές διαδικασίες.
• Αποτελεσματική αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω της ίδρυσης Κακής Τράπεζας (Bad Bank) από τους εναπομείναντες πόρους του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
• Ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που να δίνουν ανάσες στους δημιουργικούς πολίτες και τις επιχειρήσεις που παράγουν εμπορεύσιμα αγαθά και διαθέτουν εξαγωγική προοπτική.
http://www.eklogika.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...