Η ειδηση πέρασε στα ψιλά· ήταν, εξάλλου, τυπική:
«...Για τις προσεχείς ημέρες του Πάσχα, το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι το ωράριο λειτουργίας όλων των αρχαιολογικών χώρων, των μουσείων και των μνημείων του κράτους είναι το ακόλουθο:
Μεγάλη Παρασκευή, 10 Απριλίου 2015: 12.00 - 17.00
Μεγάλο Σάββατο, 11 Απριλίου 2015: 08.00 - 15.00
Κυριακή του Πάσχα, 12 Απριλίου 2015: Κλειστά λόγω αργίας
Δευτέρα του Πάσχα, 13 Απριλίου 2015 : 08.00 - 15.00
Επίσης την Πρωτομαγιά, επίσημη αργία του κράτους, όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι, τα μουσεία και τα
μνημεία της χώρας θα παραμείνουν κλειστά...»
Στο γράμμα με τις προτάσεις που εστειλε στους θεσμούς ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, προέβλεψε ότι τα έσοδα από την αξιοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και άλλων αξιοθέατων θα διπλασιασθούν. Πώς ακριβως θέλει να διπλασιάσει τα έσοδά του ένα κράτος που τη Μ. Παρασκευή ανοίγει τα αξιοθέατά του 12.00 με 17.00; (εδώ η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά)
Ένας φίλος από τη βόρεια Ελλάδα έτυχε να πάει στον Μυστρά το Μ. Σάββατο. Ήταν 14.30 και τον ενημέρωσαν ότι έκλειναν σε μισή ώρα. Τη Δευτέρα του Πάσχα, ένας άλλος φίλος πήγε στην αρχαία Μεσσήνη, αλλά και εκεί του εξήγησαν ότι με εντολή «άνωθεν» το μνημείο έκλεινε στις αργίες. Αυτός είχε έρθει «μόνο» από την Αθήνα. Εκείνη την ώρα στο πάρκινγκ του αρχαιολογικού χώρου μόνο, υπήρχαν 50 αυτοκίνητα επισκεπτών.
Δεν ξέρω ποια λογική υπαγορεύει αυτό το ωράριο. Δεν ξέρω ακόμα π.χ. το καλοκαίρι, πόσοι τουρίστες τρώνε πρωινό στις 7 στην Καλαμάτα για να πάνε στη Μεσσήνη στις 8. Ίσως το υπουργείο Πολιτισμού να μάθει κάτι περισσότερο αν ρωτήσει την Αγγελική Κοτταρίδου, την έφορο της Βεργίνας που μετέβαλε το ωράριο του δικού της αρχαιολογικού χώρου, αγνοώντας τις «ιδιαιτερότητες» της δεύτερης απασχόλησης (μαγαζιά, χωράφια) του δικού της φυλακτικού προσωπικού. (Στη Βεργίνα το ωράριο είναι 10.00 με 17.00).
Ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, είχε διευρύνει το καλοκαιρινό ωράριο για 30 δημοφιλείς χώρους· κίνηση που διπλασίασε τα έσοδα των χώρων αυτών (σ.σ. τον Νοέμβριο του 2014 τα έσοδα ήταν 83 εκατομμύρια, άρα τα 50 εκ. ισχύουν για το 2013). Στα συρτάρια του υπουργείου Πολιτισμού υπάρχει μια έκθεση της εταιρείας συμβούλων McKinsey για το πώς κάνουν τη δουλειά αυτή χώρες, όπως η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία. Η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε κάποια βήματα στη σωστή κατεύθυνση, αλλά δειλά. Η τωρινή πρέπει να μάθει ότι οι χώροι λειτουργούν πρώτα για τους επισκέπτες και μετά για το προσωπικό τους, που σε πολλές περιπτώσεις θέλει να δουλέψει είτε λιγότερες είτε διαφορετικές ώρες. Όσο το οργανωμένο πολιτιστικό «απόθεμα» είναι επισκέψιμο σε ώρες δημοσίων υπηρεσιών, οι δεσμεύσεις για αύξηση των εσόδων από την αξιοποίησή του δεν αξίζει το χαρτί που είναι γραμμένες.
http://www.protagon.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου