Το «σύνδρομο της κόπωσης» προβληματίζει την κυβέρνηση, που αναζητά λύση στην Ευρώπη το συντομότερο δυνατό μετατοπίζοντας ξανά το παιχνίδι στο πολιτικό τερέν. Η παρατεταμένη διαπραγμάτευση και η επακόλουθη στασιμότητα – τόσο στην πραγματική οικονομία όσο και στο κυβερνητικό έργο – δημιουργούν προϋποθέσεις κοινωνικής κόπωσης που, παράλληλα με την απειλή των άδειων ταμείων, γίνεται η νέα πηγή ανησυχίας στην κυβέρνηση. Η χθεσινή δημοσκόπηση της Public Issue που έδειξε ότι το 63% στηρίζει την
διαπραγμάτευση επιβεβαίωσε μεν ότι η κοινωνία παραμένει σταθερά στο πλευρό της κυβέρνησης, ωστόσο πηγές του Μαξίμου επισημαίνουν ότι οι αντοχές δεν είναι απεριόριστες και πως η «εθνική και οικονομική αγωνία δεν μπορεί να παρατείνεται στο διηνεκές».
«Τον Ιούνιο θα ξεκινήσει η μεγάλη και πιο δύσκολη διαπραγμάτευση για το χρέος κι είμαστε ήδη στον Απρίλιο. Πρέπει να κλείσει άμεσα αυτός ο γύρος, να πάρουμε χρηματοδοτική ανάσα και να προχωρήσουμε. Δεν γίνεται η χώρα, η κοινωνία, αλλά και η κυβέρνηση να ζουν σ΄ένα θρίλερ μόνιμης διάρκειας…», σημειώνει χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή.
Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση ρίχνει ξανά το βάρος της στα πολιτικά «όπλα» με κορυφαίες κινήσεις αυτή την δύσκολη Μεγάλη Εβδομάδα το ταξίδι Τσίπρα στη Μόσχα και το ραντεβού του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά και τη συνάντηση που είχε στην Ουάσιγκτον ο Γιάνης Βαρουφάκης με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Παραπλεύρως, εντείνονται οι παρασκηνιακές και ανεπίσημες διαβουλεύσεις με τις Βρυξέλλες, καθώς η κυβέρνηση εξακολουθεί να ποντάρει στο «αξιόπιστο χαρτί» Γιούνκερ και την δεδηλωμένη πρόθεση του προέδρου της Κομισιόν να μην ρισκάρει, επ’ουδενί το Graccident, το «ελληνικό ατύχημα».
Στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης είναι να επέλθει «μορατόριουμ απαιτήσεων» και να κλείσει η παρούσα συμφωνία πάνω σε ένα πρώτο πλέγμα μεταρρυθμίσεων με μετάθεση των δύσκολων θεμάτων, όπως τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, για μετά τον Ιούνιο. Ο πρόεδρος της Κομισιόν φέρεται να μην έχει αντίρρηση επ’ αυτού, παραμένει δε και υπέρμαχος της τμηματικής εκταμίευσης των ευρωπαϊκών κεφαλαίων προς την Ελλάδα προκειμένου να δοθούν χρηματοδοτικές ανάσες – ωστόσο, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν έχουν καμφθεί οι αντιστάσεις των «σκληρών» της Γερμανίας και του Eurogroup.
«Οι αξιώσεις και οι «κόκκινες γραμμές» αμφοτέρων είναι πλέον ξεκάθαρες και δεδομένες. Εάν πρέπει να πάμε κάποια θέματα πιο πίσω ας τα πάμε για να κλείσει η συμφωνία – εκείνο που χρειάζεται είναι η πολιτική βούληση και η απόφαση», αναφέρει άλλο κυβερνητικό στέλεχος.
«Οι αξιώσεις και οι «κόκκινες γραμμές» αμφοτέρων είναι πλέον ξεκάθαρες και δεδομένες. Εάν πρέπει να πάμε κάποια θέματα πιο πίσω ας τα πάμε για να κλείσει η συμφωνία – εκείνο που χρειάζεται είναι η πολιτική βούληση και η απόφαση», αναφέρει άλλο κυβερνητικό στέλεχος.
Ανάλογο στίγμα έδωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης σε χθεσινή του συνέντευξη, ο οποίος αφού διαβεβαίωσε ξανά ότι θα πληρωθεί κανονικά η δόση του ΔΝΤ στις 9 Απριλίου έδειξε μετάθεση των δύσκολων αποφάσεων για το ασφαλιστικό σε μεταγενέστερο χρόνο: «Όταν θα πρέπει να ανοίξει (το ασφαλιστικό) για λόγους βιωσιμότητας, αυτό θα γίνει με τους όρους της κυβέρνησης», είπε, επιβεβαιώνοντας πως στην παρούσα φάση συζητούνται «μικρές άμεσες παρεμβάσεις» στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.
Εάν οι πολιτικές διεργασίες αποδώσουν και επέλθει εν τέλει αυτό το «μορατόριουμ απαιτήσεων», το ιδανικό σενάριο για την κυβέρνηση θα ήταν μια συμφωνία εντός της εβδομάδας, στην διήμερη τηλεδιάσκεψη του EuroWorkingGroup την Τετάρτη και την Πέμπτη. Με δεδομένο όμως το γεγονός πως οι πιστωτές δεν έχουν κανέναν λόγο να βιάζονται και θεωρούν πως η Ελλάδα, έστω και «ματώνοντας», έχει καταφέρει να διασφαλίσει ρευστότητα τουλάχιστον για δύο εβδομάδες ακόμη, αυτό το σενάριο μάλλον μοιάζει ήδη μακρινό. Την αποδόμησή του, δε, φροντίζει να τροφοδοτεί σταθερά και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι επαναλαμβάνοντας – μέσω κάθε δυνατού διαύλου – πως θέλει πολιτική απόφαση του Eurogroup προκειμένου να επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να αυξήσουν το όριο αγορών εντόκων γραμματίων.
Ως εκ τούτου, όλα δείχνουν πως οι αποφάσεις, και μαζί και η πρώτη ροή ευρωπαϊκού χρήματος, παραπέμπονται στο προγραμματισμένο Eurogroup της 24ης Απριλίου στη Ρήγα της Λεττονίας. Με την ελπίδα να αποδώσει τα μέγιστα έως τότε ο πολιτικο-διπλωματικός μαραθώνιος του Αλέξη Τσίπρα και να λειτουργήσει η «ασπίδα Γιούνκερ» έναντι οποιασδήποτε πιθανότητας ατυχήματος.
http://tvxs.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου