Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Το τέλος των προσδοκιών με νέου τύπου Μνημόνιο


Προ των πυλών βρίσκεται το νέου τύπου Μνημόνιο, με το οποίο οι Ευρωπαίοι εταίροι μας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θέλουν να δεσμεύσουν τη χώρα μας για μια διετία (και βλέπουμε...). Οι τεχνοκράτες του Βερολίνου, των Βρυξελλών, της Φρανκφούρτης και της Ουάσινγκτον εργάζονται πυρετωδώς για να ράψουν -στα δικά τους μέτρα, και όχι στα μέτρα της Αθήνας- το κοστούμι της νέας συμφωνίας, η οποία θα προβλέπει την ένταξη της Ελλάδας σε πρόγραμμα προληπτικής στήριξης, με αντάλλαγμα την υλοποίηση νέων επώδυνων δεσμεύσεων. Στόχος είναι οι δεσμεύσεις αυτές να εμφανιστεί ότι προτείνονται από την κυβέρνηση, στο πλαίσιο ενός «Εθνικού» Σχεδίου Ανάπτυξης, για να αμβλυνθούν οι πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις.
Ηδη προχθές ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς παραδέχθηκε ευθέως ότι η φόρμουλα της προληπτικής γραμμής στήριξης βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων με τους δανειστές μας και φρόντισε να δικαιολογήσει τη λύση αυτή, λέγοντας ότι «θα προστάτευε τη χώρα μας από πιθανές αναταράξεις στις αγορές, και μάλιστα σε μια στιγμή όπου η παγκόσμια οικονομία δείχνει σημάδια κάμψης». Επιπλέον, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι «η Ελλάδα θα συνεχίσει τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής εξυγίανσης» και ότι «προχωράμε να ρυθμίσουμε όλες τις λεπτομέρειες της επόμενης μέρας» σε «συνεχή διάλογο με τους εταίρους και δανειστές μας».

Η δήλωση αυτή ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις υποδείξεις του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας και της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ. Είχε προηγηθεί το μεγάλο στραπάτσο που επιφύλαξαν οι αγορές στις πρώιμες φιλοδοξίες του Μεγάρου Μαξίμου για επίσπευση της αποχώρησης του ΔΝΤ και ταχύτερη έξοδο από το Μνημόνιο. Από την περασμένη Τρίτη έως και την Πέμπτη οι αποδόσεις του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου «κάλπασαν» έως και πάνω από το 9%, επίπεδα απαγορευτικά για δανεισμό, και το Χρηματιστήριο κατακρημνίστηκε. Κατόπιν αυτού, η Αθήνα υποχρεώθηκε σε πλήρη αναδίπλωση και εμφανίζεται πλέον πρόθυμη να λάβει το «μαξιλάρι ασφαλείας» από τους δανειστές της, αλλά και να επιταχύνει την εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεών της.

Διαρκής εποπτεία: Η προσφυγή στη στήριξη του ESM συνεπάγεται αυτόματα στενή επιτήρηση, καθώς ο Μηχανισμός Σταθερότητας απαιτεί την υπογραφή Μνημονίου για να δανείσει οποιοδήποτε ποσό, ακόμη και υπό καθεστώς προληπτικής γραμμής στήριξης. Σημαίνει υποχρέωση για υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης πιθανών αποκλίσεων από τους δημοσιονομικούς στόχους και προληπτική εποπτεία του εθνικού Προϋπολογισμού, που θα ελέγχεται και από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, όπου θα μετέχουν Ευρωπαίοι τεχνοκράτες. Ρόλο συμβούλου στα προγράμματα του ευρωμηχανισμού μπορεί να έχει και το ΔΝΤ, το οποίο σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να αποχωρήσει πλήρως από την Ελλάδα, όπως τόνισε στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η «δημοκρατία» την περασμένη Τρίτη. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε την Παρασκευή από έκθεση της Credit Suisse, που ανέφερε ότι «τελικά και το ΔΝΤ θα παραμείνει στην Ελλάδα, ενδεχομένως με κάποια προσαρμογή του προγράμματος στους όρους και στα χαρακτηριστικά του».

Χρηματοδοτικές ανάγκες: Με τον «βομβαρδισμό» των ελληνικών ομολόγων και των μετοχών την περασμένη εβδομάδα, οι επενδυτές έδειξαν ότι δεν νοείται έξοδος της χώρας μας για δανεισμό στις αγορές χωρίς ευρωπαϊκή «ομπρέλα» προστασίας, την ώρα που η Ελλάδα χρειάζεται κοντά στα 30 δισ. ευρώ τη διετία 2015-2016 για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της και ήλπιζε να αντλήσει μεγάλο μέρος του ποσού αυτού από τις αγορές. Σύμφωνα με ανάλυση της Credit Suisse, μετά τις τελευταίες εξελίξεις τα 30 δισ. ευρώ μπορεί να βρεθούν: (α) από τα 12 δισ. ευρώ που εκκρεμεί να δώσει το ΔΝΤ, (β) τα 9 δισ. ευρώ που αναμένονται από τις αποκρατικοποιήσεις και την επιστροφή κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα, (γ) από το αποθεματικό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και τις αγορές θα πρέπει να αντληθούν συνολικά άλλα 9 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το «μαξιλαράκι» του ΤΧΣ, που φθάνει τα 11 δισ. ευρώ, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλον σκοπό πέραν της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών χωρίς την έγκριση των Ευρωπαίων. Επιπλέον, όπως ξεκαθάρισε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινκ την περασμένη Δευτέρα, τα αποτελέσματα των stress tests της ΕΚΤ που ανακοινώνονται την ερχόμενη Κυριακή δεν αρκούν για να ξεκαθαρίσει αν οι εγχώριες τράπεζες θα χρειαστούν το αποθεματικό ή μέρος του, αλλά θα πρέπει να περάσουν άλλοι έξι-εννιά μήνες. Η Αθήνα, λοιπόν, πρακτικά δεν μπορεί να «ποντάρει» στο «μαξιλαράκι» για να κλείσει άμεσα τρύπες ή να μειώσει ισόποσα το χρέος της από τώρα.

Τα μεγάλα λάθη της κυβέρνησης

Η ρητορική της άμεσης πλήρους αποδέσμευσης από τα Μνημόνια και του τέλους της τρόικας γύρισε μπούμερανγκ για την Ελλάδα, καθώς αποδοκιμάστηκε με τον πιο σκληρό τρόπο τόσο από τους δανειστές μας όσο και από τις αγορές. Η κυβέρνηση εμφανίστηκε βέβαιη ότι θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της επόμενης διετίας κατά ένα μεγάλο μέρος από τις αγορές, χωρίς να χρειαστεί οποιουδήποτε είδους νέο δανεισμό. Ωστόσο, δεν υπολόγισε τρεις παράγοντες: (α) τις παρενέργειες της πολιτικής αβεβαιότητας που προκαλεί το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών εάν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, (β) το γεγονός ότι η τελευταία αξιολόγηση της τρόικας βρίσκεται σε εξέλιξη και οι πιστωτές μας δεν θα επιτρέψουν να κλείσει προτού υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει, (γ) το ευμετάβλητο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, το οποίο παρουσιάζει επιδείνωση το τελευταίο διάστημα.

Τα λάθη της ελληνικής πλευράς είχαν ξεκινήσει, όμως, πολύ νωρίτερα. Η εμμονή στην εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), που αποδείχθηκε ότι φτιάχτηκε στο πόδι από τον τέως υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον στενό συνεργάτη του Νίκο Καραβίτη, τίναξε στον αέρα τον προγραμματισμό για τα έσοδα του φετινού Προϋπολογισμού, προκάλεσε κοινωνική αναταραχή, δικαίωσε τις αντιρρήσεις της τρόικας και έβαλε τη χώρα στον τοίχο από την αρχή κιόλας του τρέχοντος ελέγχου από τους επικεφαλής της τριμερούς. Οι τροϊκανοί διαπίστωσαν χαλάρωση στην εφαρμογή των υπεσχημένων και δεν άργησαν να δείξουν κόκκινη κάρτα, για να επανέλθουν δριμύτεροι και αγριότεροι στις αρχές Νοεμβρίου.
http://www.dimokratianews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπάρχει στα αλήθεια woke ατζέντα στην Ελλάδα;

Συνομιλώντας με τον Πασκάλ Μπρικνέρ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η αμερικανική εκδοχή της woke κουλτούρας δεν υπάρχει στην Ευρώπη και στη...