Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Ιερώνυμος-Αλέξης: fund για τα θύματα της κρίσης


Συμφωνία του Αρχιεπισκόπου με τον Τσίπρα για ανθρωπιστική βοήθεια από κοινού  - Η Αριστερά, τουλάχιστον στην εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ και η Εκκλησία συγκλίνουν στη μάχη κατά της φτώχειας και των επιπτώσεών της λόγω της οικονομικής κρίσης

Τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο επιθυμεί ο ΣΥΡΙΖΑ για τη θέση του επικεφαλής του ανθρωπιστικού προγράμματος που σχεδιάζει να εφαρμόσει ως κυβέρνηση! Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες, οι σχετικές επαφές και συζητήσεις των δύο πλευρών είναι σε προχωρημένο στάδιο, ενώ από τις αρχές του χρόνου θα ξεκινήσει, εκτός απροόπτου, μια πιλοτική, τρόπον τινά, συνεργασία ανάμεσα στην Περιφέρεια Αττικής και τις μητροπόλεις της περιοχής υπό το γενικό πρόσταγμα της κυρίας Ρένας Δούρου.
Η στενή οικογενειακή και προσωπική σχέση του κ. Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο είναι γνωστή, όπως είναι δεδομένη και η εκτίμηση που έχουν ο ένας για τον άλλον. Οι δυο τους έχουν βρεθεί και συζητήσει αρκετές φορές, καταλήγοντας στην κοινή διαπίστωση ότι η Αριστερά -τουλάχιστον στην εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ- και η Εκκλησία συγκλίνουν στη μάχη κατά της φτώχειας και των επιπτώσεών της σε ανθρωπιστικό επίπεδο λόγω της οικονομικής κρίσης.




Τα οφέλη

Η ιδέα να πάρει αυτή η κοινή αντίληψη και ανησυχία πρακτικές μορφές δράσης έπεσε τους τελευταίους μήνες, και ειδικά μετά τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, όταν ο κ. Τσίπρας ανέδειξε ως κεντρικό άξονα για το πρώτο διάστημα διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ το ανθρωπιστικό πρόγραμμα και τις πολιτικές κατά της ακραίας φτώχειας και εξαθλίωσης. 

Μια στρατηγική συμπόρευση των δύο πλευρών πάνω σε τόσο κρίσιμες κυβερνητικές δράσεις έχει επιπλέον ενδιαφέρον: ο μεν ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώνει με πειστικό τρόπο ένα γενναίο άνοιγμα στα συντηρητικά στρώματα της κοινωνίας, χωρίς μάλιστα να κατηγορείται ότι κάνει πολιτικές εκπτώσεις - υπάρχει μόνο η παραδοξότητα τού πώς η Αριστερά υποχωρεί ιδεολογικά έναντι της θρησκείας, αλλά αυτό δεν φαίνεται να ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Κουμουνδούρου αυτή την περίοδο. Η δε Εκκλησία αποκτά τεράστιες δυνατότητες δράσεων και αναδεικνύεται σε κεντρικό παράγοντα, σχεδόν καθολικά αναγνωρισμένο.   

Αλλά επί του συγκεκριμένου θέματος φαίνεται ότι τα οφέλη θα είναι πολλαπλά για αμφότερα τα μέρη: ο ΣΥΡΙΖΑ θα εφαρμόσει τις πολιτικές του με ταχύτητα, μικρότερα κόστη και κατά γενική παραδοχή με τη μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια, αφού θα αποφύγει τις κατηγορίες ότι χρησιμοποιεί ένα δίκτυο «εκλεκτών», «ημετέρων» και κομματικών στελεχών, καθώς η Εκκλησία είναι θεσμός που διατηρεί ακόμη κύρος στην ελληνική κοινωνία. Και η Εκκλησία, όμως, θα επιταχύνει τις διαδικασίες εκσυγχρονισμού της, αφού θα χρειαστεί μηχανισμούς που να εγγυώνται τη διαφάνεια στη διαχείριση των χρημάτων (κανονικά λογιστήρια, μηχανογράφηση, καταρτισμένο προσωπικό κ.ά.).

Στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο κ. Νίκος Παππάς, αλλά και στελέχη που καλλιεργούν εδώ και καιρό την αποκατάσταση των σχέσεων της Αριστεράς με την Εκκλησία (π.χ. ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Βίτσας και ο κ. Ανδρέας Καρίτζης), έχουν διαρκείς επαφές με έμπιστους ανθρώπους του κ. Ιερώνυμου για να εκτιμήσουν τις δυνατότητες και το εύρος μιας τέτοιας συνεργασίας.

Ετοιμος μηχανισμός

Η Εκκλησία έχει πλέον μακρά εμπειρία στις ανθρωπιστικές δράσεις κατά την περίοδο της κρίσης και πολλές έτοιμες δομές, τις περισσότερες από κάθε άλλον φορέα, για να υλοποιήσει τέτοιου είδους κοινωνικά προγράμματα. Αντί δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ να αναζητήσει φορείς, είτε αναγκαζόμενος να δημιουργήσει εξαρχής τέτοιους, είτε να συνεργαστεί με υπάρχοντες που όμως δεν εμπνέουν πάντοτε εμπιστοσύνη (δήμοι, ΜΚΟ κ.λπ.), έχει έτοιμο έναν μηχανισμό που προσφέρεται να τρέξει γρήγορα και αποτελεσματικά ανθρωπιστικές δράσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα αξιοποιήσει άλλους φορείς, αλλά σε κάθε περίπτωση η Εκκλησία θα είναι ο κυρίαρχος βραχίονας αυτής της πολιτικής.

Ο κ. Ιερώνυμος δεν έχει απαντήσει ακόμη για τον προσωπικό ρόλο που θα έχει στο εγχείρημα όταν έρθει η ώρα. Προς το παρόν, όμως, έχει δώσει την πλήρη έγκρισή του να προχωρήσει η διερεύνηση των ορίων μιας τέτοιας συνεργασίας, αλλά και να ξεκινήσει η εφαρμογή της ιδέας από την Περιφέρεια Αττικής.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η κυρία Δούρου έχει πάρει πολύ ζεστά την υπόθεση και σε συνεργασία με τους αρμόδιους αντιπεριφερειάρχες έχει συνεχείς συναντήσεις με τους μητροπολίτες της Αττικής. Δεν είναι  βέβαια όλοι τους (δεκατρείς στο σύνολο) πρόθυμοι να συνεργαστούν με την περιφερειάρχη, αλλά αυτό μικρή σημασία έχει: η κυρία Δούρου θα συνεργαστεί με όσους έχουν τη διάθεση και τις δυνατότητες να φέρουν σε πέρας τα ανθρωπιστικά προγράμματα που μπορεί να χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια. 

Καταγραφή

Ηδη οι επαφές που γίνονται το τελευταίο διάστημα έχουν σκοπό να καταγράψουν τα πεδία κοινής δράσης, ώστε κάθε επιλεγμένο πρόγραμμα να ενταχτεί προς χρηματοδότηση στον νέο προϋπολογισμό, τον οποίο θα εγκρίνει το Περιφερειακό Συμβούλιο τον Ιανουάριο του 2015. 

Με αυτή την ατζέντα διεξάγονται οι συναντήσεις τους με τους μητροπολίτες Πειραιά Σεραφείμ, Περιστερίου Χρυσόστομο, Νέας Σμύρνης Συμεών, Κηφισιάς Κύριλλο, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρα, Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού Δανιήλ, Γλυφάδας Παύλο, Νίκαιας Αλέξιο, Μεσογαίας Νικόλαο, Μεγάρων Κωνσταντίνο, Υδρας Εφραίμ, Κυθήρων Σεραφείμ και φυσικά τον μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ, ο οποίος τα τελευταία χρόνια είναι εκ των στενότερων συνεργατών του κ. Ιερώνυμου. Εάν το μοντέλο της Αττικής προχωρήσει, η συνεργασία θα επεκταθεί απρόσκοπτα σε όλη τη χώρα σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει τη διακυβέρνηση. 
Ακόμη όμως κι αν δεν πάνε τόσο καλά τα πράγματα στο Λεκανοπέδιο, οι δύο πλευρές είναι αποφασισμένες να παραμείνουν κοντά και σε αγαστή συνεργασία σε αυτό τον τομέα.

http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...