Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Η αγορά «μετράει» τις αθέατες επιπτώσεις των πολιτικών εξελίξεων



του Γιώργου Μητράκη
Ο ένας μετά τον άλλο οι εκπρόσωποι των επιχειρηματικών φορέων (σύνδεσμοι, επιμελητήρια κ.λπ.) προβάλλουν με έντονο τρόπο την ανάγκη να αποφευχθούν ακραίες πολιτικές εξελίξεις. Ίσως για τον καθένα η εκφορά μιας τέτοιας σχετικώς γενικόλογης έκφρασης να έχει διαφορετικό περιεχόμενο, αλλά το δια ταύτα είναι ένα. Μπορεί, δηλαδή, για κάποιους η απλή διεξαγωγή πρόωρων εκλογών με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας να θεωρείται σε αυτή τη φάση «ακραία εξέλιξη» και για κάποιους άλλους η έννοια αυτή να συνδέεται με το εκλογικό διακύβευμα. Η ουσία, ππάντως, είναι πως όλοι στην αγορά επιμένουν ότι η χώρα πρέπει να κινηθεί συντεταγμένα και εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου. Χωρίς λεονταρισμούς και αντισυστημικές συμπεριφορές.
Η κοινή αυτή θεώρηση της κατάστασης από τον επιχειρηματικό κόσμο εδράζεται σε συγκεκριμένα δεδομένα. Κατ’ αρχήν πρόκειται για παράγοντες που ζουν καθημερινά, από το πρωί μέχρι το βράδυ, την οικονομική πραγματικότητα. Γνωρίζουν πολύ καλά την αξία των αριθμών, αλλά και τις παραμέτρους που ισχύουν από την καθιέρωση του κοινού νομίσματος. Επίσης, έχουν δει σε επιχειρηματική μικροκλίμακα καταστροφές, που δεν αποδείχθηκαν καθόλου δημιουργικές, και έχουν συνείδηση ότι αφενός «τίποτα δεν είναι αδύνατο» και αφετέρου «όταν υπάρχουν χειρότερα στην οικονομία καλό είναι να τα αποφεύγει κανείς».
Από την άλλη, επειδή είναι μπαρουτοκαπνισμένοι και υποψιασμένοι μπορούν να εκτιμήσουν το μέγεθος των οικονομικών εγκλημάτων, που έγιναν στην Ελλάδα επί δεκαετίες, τόσο από τον δημόσιο, όσο και τον ιδιωτικό τομέα. Γνωρίζουν, δηλαδή, ότι αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα δεν είναι αποτέλεσμα συνομωσίας, αλλά –κυρίως- κακών πρακτικών σε διαχειριστικό, οργανωτικό και διοικητικό επίπεδο. Χρόνια έλεγαν ότι –για παράδειγμα- όταν για να κάνεις μια απλή δουλειά, μια εισαγωγή, μια εξαγωγή ή να ανοίξεις περίπτερο, χρειάζεσαι 15 χαρτιά και ορισμένα χαρτζιλίκια δεν μπορείς να πας και πολύ μπροστά. Ή όταν για κάποια αδειοδότηση απαιτούνται μήνες ή και χρόνια κάτι πολύ στραβό συμβαίνει.
Πέρα απ’ όλα αυτά υπάρχουν και χειροπιαστά στοιχεία που δείχνουν ότι η ανησυχία για την οικονομία που οφείλεται στις πολιτικές εξελίξεις είναι βάσιμη. Από την ημέρα που η Σοφία Βούλτεψη ανακοίνωσε ότι οι διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα έχουν ολοκληρωθεί εντός του Δεκεμβρίου η καταναλωτική κίνηση μειώθηκε. Σε ορισμένες περιπτώσεις «πάγωσε». Οι Έλληνες έμαθαν ξαφνικά ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές –και ο χρόνος δεν φτάνει- το μέλλον είναι άδηλο. Τους έφυγε, λοιπόν, κάθε διάθεση για να καταναλώσουν για να ξοδέψουν. Προτίμησαν να κάνουν οικονομία, αφού κατάλαβαν ότι για μια ακόμη φορά «δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει». Κι αυτό συνέβη σε μία ανοδική φάση της οικονομίας, όταν όλα έδειχναν να πηγαίνουν καλύτερα. Άλλωστε αυτή η πεποίθηση οδήγησε –δικαιολογημένα- από τις αρχές του φθινοπώρου τους εμπόρους να διαμορφώσουν τις εορταστικές παραγγελίες τους σε αισιόδοξη βάση, ότι τα Χριστούγεννα θα καλύψουν πολλά από τα χαμένα των προηγούμενων μηνών. Παραγγελίες που είναι προγραμματισμένο να πληρωθούν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Όταν το πολιτικό παιχνίδι ή παιχνιδάκι θα έχει εξελιχθεί, αλλά πολλά ράφια θα παραμένουν φορτωμένα και πολλοί λογαριασμοί όψεως ελλειμματικοί. Πρόβλεψη: οι εκπτώσεις του Ιανουαρίου θα είναι πολύ, μα πολύ ενδιαφέρουσες…
http://www.voria.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...