Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Μπουτάρης : Και ξεχρεώσαμε τα χρέη του Δήμου και μειώσαμε τα τέλη


Τον απολογισμό πεπραγμένων 2013 της Δημοτικής Αρχής παρουσίασε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, κατά την ειδική δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προ ημερών .
Στην ομιλία του ο Δήμαρχος τόνισε πως ο απολογισμός είναι μία ευκαιρία έγκυρης ενημέρωσης των πολιτών, αλλά και αυτοκριτικής, ενώ έδωσε το στίγμα της πολιτικής που ακολούθησε η Διοίκηση.
«Υπό τη σκιά της βαριάς οικονομικής κρίσης και της χρεοκοπίας του κράτους, ο Δήμος Θεσσαλονίκης πορεύτηκε και κατά το 2013 με γνώμονα την περαιτέρω εξυγίανση και εξοικονόμηση πόρων, την ενίσχυση της στήριξης των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, αλλά και την εν δυνάμει αναπτυξιακή πορεία της πόλης, κυρίως μέσα από την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς αυτήν», είπε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα βασικά έργα και παρεμβάσεις του Δήμου σε όλους τους τομείς δράσης της Δημοτικής Αρχής.
Όσον αφορά στα οικονομικά, τόνισε πως το 2013 ολοκληρώθηκε το οικονομικό νοικοκύρεμα με τη σχεδόν πλήρη αποπληρωμή των χρεών προς προμηθευτές, με την επιπλέον μείωση των ανταποδοτικών δημοτικών τελών κατά 7,5% και με την προσέλκυση κονδυλίων από εθνικά και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα. Και πρόσθεσε πως η Διοίκηση κατάφερε να κάνει τον ισολογισμό του Δήμου Θεσσαλονίκης πλεονασματικό και να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του στην αγορά.
Στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής υπογράμμισε ότι μέσα από μια πολιτική συμπράξεων και συνεργειών που άνοιξαν νέα εποχή στα αυτοδιοικητικά πράγματα δημιουργήθηκαν μόνιμες δομές κοινωνικής προστασίας, μέριμνας και αλληλεγγύης με στόχο την κοινωνική συνοχή, όπως ο Ξενώνας Κακοποιημένων Γυναικών, το Υπνωτήριο Αστέγων και η Τράπεζα Ρούχων και Τροφίμων.
Τα έργα Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Διοίκησης να καταστήσει τη Θεσσαλονίκη πόλο τουριστικής έλξης μέσα από την ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού της, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να επανενταχθεί η πόλη  στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Επίσης, έκανε εκτενή αναφορά στα τεχνικά έργα και στις αστικές αναπλάσεις επισημαίνοντας την έμφαση που δόθηκε στα μικρά, αλλά ουσιαστικά και κυρίως εφικτά έργα, αλλά και τις μεγάλες αστικές παρεμβάσεις, όπως η βιοκλιματική ανάπλαση του «Φραγκομαχαλά» και η ανάπλαση του μνημειακού συνόλου των «Δώδεκα Αποστόλων», στο κυκλοφοριακό και την αδυναμία του Δήμου να παρέμβει ουσιαστικά για την επίλυσή του λόγω έλλειψης εργαλείων και αρμοδιοτήτων, για τη νέα πολιτιστική πολιτική που έχει ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα και τις αξιόλογες επιδόσεις του Δήμου στην περιβαλλοντική πολιτική. Έμφαση έδωσε και στις προσπάθειες για διοικητική μεταρρύθμιση, που εκφράστηκαν με την εφαρμογή για πρώτη χρονιά του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας, που έχει βασικό γνώμονα τη μεγαλύτερη αυτονόμηση του διοικητικού μηχανισμού του Δήμου από τους πολιτικούς του προϊσταμένους, έργο ιδιαίτερα δύσκολο αλλά και πρωτοφανές στην Ελλάδα. Ειδική αναφορά έκανε στο θέμα των αρχαιοτήτων του Σταθμού Βενιζέλου του Μετρό, στο οποίο, όπως είπε, δικαιώθηκε η στάση του Δήμου, εξαιτίας της οποίας διασώθηκε το μνημειακό σύνολο και άνοιξε ουσιαστικός διάλογος για την ανάδειξή του.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Δήμαρχος τόνισε ότι η καλλιέργεια μιας κουλτούρας διοικητικής συνέχειας και πολιτικών συναινέσεων είναι αναγκαία στη χώρα και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και προϋπόθεση για μια βιώσιμη, λειτουργική και ακόμη πιο όμορφη πόλη.           Αβραμόπουλος
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, τόνισε πως ο απολογισμός του 2013 έχει ουσιαστικά κριθεί στις εκλογές του περασμένου Μαΐου, επισημαίνοντας πως οι όποιες παραλείψεις ή αστοχίες υπήρξαν πρέπει να γίνουν αντικείμενο επεξεργασίας, έτσι ώστε να λυθούν τα επόμενα χρόνια.          Και πρόσθεσε πως η Διοίκηση του Δήμου θα πρέπει να προχωρήσει με γρήγορα βήματα θέματα, όπως η επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος και ταυτόχρονα να εντείνει τις δράσεις της κοινωνικής πολιτικής, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις αντιμετώπισης των προβλημάτων που έχουν προκύψει εξαιτίας της κρίσης.
Στη συνέχεια το λόγο πήραν επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ Αντιδήμαρχοι, εντεταλμένοι δημοτικοί σύμβουλοι και Πρόεδροι Νομικών Προσώπων του Δήμου παρουσίασαν απολογιστικά στοιχεία για κάθε τομέα δράσης της διοίκησης.
Την ειδική δημόσια συνεδρίαση για τον απολογισμό παρακολούθησαν εκπρόσωποι φορέων της πόλης, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος της ΔΕΘ – HELEXPO, Τάσος Τζήκας, ο Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, ο Πρόεδρος του ΣΑΣΘ, Ιωάννης Παλαιστής, ο Διευθυντής του ΟΑΣΘ, Γιώργος Ζαρίφης και ο εκπρόσωπος του ΕΒΕΘ και του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Χρήστος Μουφτόγλου.
http://newsta.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νίκος Ανδρουλάκης: Στις 9 Ιουνίου να αναδειχθεί ισχυρή και σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση

«Πρέπει να αποδοκιμαστεί η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Πώς αξιοποίησε ο κ. Μητσοτάκης το 41% που του έδωσε ο λαός στις εθνικές εκλογές», ...