Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

Πέφτουν πάνω στον Παπανδρέου για να μην κάνει νέο κόμμα


Βαρύτερο γίνεται ημέρα με την ημέρα το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ, στη σκιά των πληροφοριών για δημιουργία νέου κόμματος από τον Γιώργο Παπανδρέου.
Οι πληροφορίες που θέλουν τον Γιώργο Παπανδρέου έτοιμο να ανακοινώσει την ίδρυση νέου κόμματος την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη, μετά την τρίτη ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή, εν όψει πρόωρης κάλπης, έχουν προκαλέσει φουρτούνα στο ΠΑΣΟΚ.
Στελέχη αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για να αποτρέψουν τον πρώην πρόεδρο του Κινήματος να προχωρήσει με τα σχέδιά του, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος δείχνει αποφασισμένος να προσπαθεί να τον μεταπείσει «ως την ώρα που θα πηγαίνει τα ψηφοδέλτια στον Αρειο Πάγο».
Την πρωτοβουλία που έχουν αναλάβει βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ με στόχο να τον αποτρέψουν από την ίδρυση νέου κόμματος αποκάλυψε στον ΒΗΜΑ 99,5 ο Δημήτρης Κρεμαστινός.
Οποιος έχει 400 γραμμάρια μυαλό δεν πάει για διάσπαση
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως είναι «αδιανόητο» το ΠΑΣΟΚ να μην κατέβει ενωμένο στις εκλογές, σημειώνοντας πως «δεν έχει ξανασυμβεί» η διάσπαση ενός κόμματος σε προεκλογική περίοδο. Εξέφρασε, δε, την ελπίδα του πως ο κ. Παπανδρέου θα «αποθαρρύνει» όσους «εισηγούνται» την ίδρυση νέου κόμματος.
Μιλώντας και στον ΣΚΑΪ ο κ. Κρεμαστινός δήλωσε «κατάπληκτος» από τις πληροφορίες για ενδεχόμενο ίδρυσης κόμματος από τον Γιώργο Παπανδρέου και επισήμανε ότι «οποίος διαθέτει 400 γραμμάρια μυαλό δεν είναι δυνατόν να πάει σε διάσπαση» στην παρούσα φάση, τη στιγμή που υπάρχει ενδεχόμενο εκλογών.
Νέα έκκληση Βενιζέλου: Μπες επικεφαλής στο Επικρατείας
Με νέα άτυπη ενημέρωση το ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος «μέχρι σήμερα έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες - όχι όλες δημόσια γνωστές - για την ενότητα του χώρου και δεν θα σταματήσει να αγωνίζεται για την συστράτευση των στελεχών ούτε την ημέρα κατάθεσης των ψηφοδελτίων στον Άρειο Πάγο.
Είναι άλλωστε αδιανόητο να υπονομευθεί η ενότητα από ένα πρόσωπο όπως ο Γιώργος Παπανδρέου που τιμήθηκε από το ΠΑΣΟΚ εκλεγόμενος Πρόεδρός του και αναδεικνυόμενος σε Πρωθυπουργό. Και μάλιστα σε Πρωθυπουργό της περιόδου των καταλυτικών επιλογών τόσο για την ένταξη στο μνημόνιο (2010), όσο και για το σχηματισμό κυβερνητικών συνεργασιών (2011). Μια τέτοια ενέργεια θα γινόταν χωρίς εμφανή πολιτικό λόγο, χωρίς ιστορική λογική, χωρίς συλλογικό πολιτικό στόχο. Αντιθέτως θα συνιστούσε προσβολή στη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου και στους ιστορικούς αγώνες της παράταξης.
Κατά την πρόσφατη συνάντησή τους που έγινε και πάλι με πρωτοβουλία του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τον Γιώργο Παπανδρέου να συμβάλει στην ενότητα του χώρου και να μην διασπάσει τη Παράταξη, καθώς η ενότητα είναι εθνική, παραταξιακή και ηθική του υποχρέωση.
Υπενθυμίζουμε, αναφέρει η ενημέρωση της Χ. Τρικούπη, ότι ο κ. Βενιζέλος είπε χαρακτηριστικά στον κ. Παπανδρέου ότι η θέση του είναι στη Παράταξη και τα ψηφοδέλτια της για να δώσουμε «όλοι μαζί τη μάχη των εκλογών όποτε και αν γίνουν».
Στο πλαίσιο αυτό - και για να ξεκαθαριστούν πλήρως διάφορα που λέγονται και γράφονται- ο κ. Βενιζέλος πρότεινε στον κ. Παπανδρέου να μετάσχει στο ψηφοδέλτιο επικράτειας ή στο ψηφοδέλτιο όποιας εκλογικής περιφέρειας επιθυμεί.
Πυρετώδεις διεργασίες στο στρατόπεδο Παπανδρέου
Την ίδια ώρα, πάντως, το επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου προετοιμάζεται πυρετωδώς, με πηγές να αναφέρουν πως ήδη καταρτίζονται ακόμη και τα ψηφοδέλτια και όλα δείχνουν ότι ο κύβος έχει ριφθεί.
Επικεφαλής του συντονιστικού γραφείου φέρεται να είναι ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Γιώργος Ελενόπουλος, ενώ ρόλους - κλειδιά έχουν αναλάβει οι κ.κ. Πετσάλνικος, Σαχινίδης, Μωραΐτης, Ξυνίδης και Πεταλωτής, οι οποίοι θα είναι και υποψήφιοι στα ψηφοδέλτια του νέου κόμματος. Στο επιτελείο Παπανδρέου επικρατεί αναβρασμός και αισιοδοξία ότι μπορεί το νέο εγχείρημα να πιάσει ένα ποσοστό 7-8% στις πρόωρες εκλογές.
Παράλληλα, εντείνονται οι επαφές με την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και τον Σταύρο Λαμπρινίδη, ενώ αποστασιοποιημένος εμφανίζεται ο Παύλος Γερουλάνος.
Εν τω μεταξύ, επτασφράγιστο μυστικό αποτελεί το όνομα του νέου κόμματος.
Οι πληροφορίες θέλουν να κυριαρχούν λέξεις όπως: «Αλλαγή» ή «Κίνημα αξιών» στο όνομα του κόμματος που θα ιδρύσει ο Γιώργος Παπανδρέου.
Τα αδέλφια του διαφωνούν
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Mega τα αδέλφια του Γιώργου Παπανδρέου Νίκος και Αντρίκος διαφωνούν με τη δημιουργία νέου κόμματος στην παρούσα συγκυρία. Το ίδιο ρεπορτάζ μετέδωσε, επίσης, ότι στο επιτελείο Παπανδρέου υπάρχουν διαφωνίες και τα νεότερα στελέχη (Μωραϊτης, Σαχινίδης) δεν βλέπουν με καλό μάτι την παρουσία παλαιών στελεχών, όπως ο Φίλιππος Πετσάλνικος και διαφωνούν με την ενεργοποίηση του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου στο όλο εγχείρημα.
Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Καρχιμάκης τόνισε ότι η ηγετική ομάδα που υπονόμευσε και ανέτρεψε τον Γιώργο Παπανδρέου δεν μπορεί να μιλάει για διάσπαση του ΠΑΣΟΚ από τον πρώην πρωθυπουργό.
Ανδρουλάκης: Ο θρύλος Παπανδρέου
«Δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε το θρύλο και την παράδοση του ονόματος Παπανδρέου», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο ανεξάρτητος βουλευτής Μίμης Ανδρουλάκης, με αφορμή την επικείμενη ίδρυση κόμματος από τον Γιώργο Παπανδρέου και δεν φάνηκε εχθρικός με αυτό το ενδεχόμενο.
Πυρά από ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ σχολιάζουν αρνητικά την δημιουργία νέου κόμματος από τον πρώην πρωθυπουργό.
Επικριτική εμφανίστηκε η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, απέναντι στον Γιώργο Παπανδρέου, σχολιάζοντας την πρόθεσή του να προχωρήσει στη ίδρυση νέου κόμματος.
Με μία λακωνική δήλωση στον τηλεοπτικό σταθμό Star η κ. Κανέλλη ανέφερε, κάνοντας ένα αιχμηρό σχόλιο: «Εδώ ο Γιωργάκης κατεβαίνει, για να κάνει την αλλαγή».

ΣΥΡΙΖΑ εναντίον Γιώργου –Ζουρλομανδύας τυλίγει το ΠΑΣΟΚ
Στην Κουμουνδούρου δεν φαίνεται να επιθυμούν να μπουν στη διαδικασία να σχολιάσουν την ενδεχόμενη «ολική επαναφορά» του Γιώργου Παπανδρέου στα πολιτικά πράγματα με τη δημιουργία ενός πολιτικού φορέα.
Κορυφαία στελέχη τονίζουν πως μια τέτοια κίνηση δεν αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το μόνο που βλέπουν είναι ένα εμφύλιο σπαραγμό στο χώρο της κεντροαριστεράς που θα επηρεάσει βέβαια και τα Ποτάμι.
Ωστόσο, είναι χαρακτηριστικό το άρθρο που φιλοξενεί η ιστοσελίδα iskra, το οποίο υπογράφει ο Άκης Μπαδογιάννης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
Το μέλος της Αριστερής Πλατφόρμας αναφέρει:
“Ζουρλομανδύας τυλίγει το χώρο του ΠΑΣΟΚ, αφού στη βαθιά πολιτική κρίση που το διαπερνάει έχει προστεθεί και η προσωπική, μέχρις εξαντλήσεως, αντιπαράθεση του «θρυλικού» πρώην πρωθυπουργού της χώρας Γ. Παπανδρέου με τον κατεξοχήν «άνθρωπο της εκάστοτε εξουσίας όλων των εποχών» Ε. Βενιζέλο.
Το μεγαλύτερο, ίσως, ανέκδοτο των τελευταίων χρόνων είναι ότι ο Γ. Παπανδρέου σπεύδει να ιδρύσει κόμμα μπροστά στις εκλογές. Η τραγωδία, όμως, για τη χώρα είναι ότι βρίσκονται ακόμα κάποια στελέχη να πλαισιώνουν σε αυτήν την φαρσοκωμωδία τον κατ’ εξοχήν πρωθυπουργό της τρόικας και των μνημονίων, τον πρωθυπουργό της κοσμοπολιτικής αποεθνοποίησης του τόπου, ένα μακάβριο πιόνι του παγκοσμιοποιημένου φιλελεύθερου χρηματιστικού κεφαλαίου, που έχει τόσο ελάχιστη επαφή με πράγματα και καταστάσεις σε αυτή τη χώρα, ώστε να του επιτρέπεται με τη μεγαλύτερη άνεση να προβαίνει αδίστακτα και αυταρχικά στα πιο καταστροφικά επινοήματα που του σερβίρονται και συχνά στην υλοποίηση των περίεργων εμμονών του.
Ο Σπύρος Λυκούδης, αφού «έσωσε» τον πάλαι ποτέ Συνασπισμό, αφού μετέπειτα «έσωσε» τον ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια τη ΔΗΜΑΡ, πάει στη φυσική του κοίτη να «σώσει» και το Ποτάμι.
Το εναπομείναν σημερινό στελεχικό ΠΑΣΟΚ περίπου διχάζεται και αμοιβαδοποιείται ανάμεσα σε ΓΑΠ και Βενιζέλο.
Από την άλλη στελέχη της ΔΗΜΑΡ με επικεφαλής τον πρόεδρό της, αφού «έσωσαν» τους πολιτικούς χώρους που πέρασαν και κυρίως την ίδια τη ΔΗΜΑΡ , την οποία ίδρυσαν και σε ελάχιστο χρόνο έβγαλαν «νοκ άουτ», χτυπάνε, την πόρτα του ΣΥΡΙΖΑ.
Όλα τούτα τα πολιτικά υβρίδια και οι κινήσεις που μετέρχονται εντάσσονται εξ’ αντικειμένου στη λογική «να περιορίσουμε την επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ, είτε δια της επίδρασης μας να τον απονευρώσουμε από κάθε τι το ανατρεπτικό», ενώ όλα τούτα, ταυτόχρονα, υπάγονται στο «ενιαίο μπλοκ» του συστήματος που έχει ως σημαία το «πάση θυσία στο ευρώ», το «νεοφιλελευθερισμό» σε άπειρες παραλλαγές και φυσικά τα μνημόνια είτε ως θετική πρόταση, είτε ως «αναγκαίο κακό»!
Το κόμμα ΓΑΠ θα προσθέσει ένα ακόμη αλλοπρόσαλλο κομμάτι στο πάζλ του συστημικού παραδομένου νεοφιλελεύθερου μνημονιακού μπλοκ. Το νέο κόμμα, χωρίς καμία εκλογική τύχη, το μόνο που θα κάνει είναι να ανταγωνιστεί μέχρι τελικής πτώσεως το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου, παρεμπιπτόντως την όποια επιρροή του «Ποταμιού» και κυρίως να προσφέρει πολιτική στέγη σε κάποιους που είναι αθεράπευτα προσκολλημένοι στο όνομα Παπανδρέου και νομίζουν ότι «τα ράσα κάνουν τον παπά».”
http://www.iefimerida.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Δεύτερη θέση, «έστω και με μία ψήφο»

Τη δεύτερη θέση, έστω και με μία ψήφο διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκης , ο οποίος όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές θα ...