Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Τα ελληνικά κόμματα έγιναν πολιτικά hedge funds


Τα hedge funds είναι κερδοσκοπικά κεφάλαια που ποντάρουν όχι μόνο τα δικά τους αλλά και δανεικά κεφάλαια στην άνοδο ή την πτώση των αγορών, αναλαμβάνοντας μεγάλα ρίσκα, τα οποία αν δεν αποδώσουν χρεώνονται ως απώλειες στους πελάτες τους.

Παρομοίως τα ελληνικά πολιτικά κόμματα έχουν μετατραπεί σε hedge funds πολιτικής κερδοσκοπίας, με τους αρχηγούς και «διαχειριστές» τους να ρισκάρουν το μέλλον της χώρας, παίζοντας στοιχήματα με κεφάλαια που δεν είναι δικά τους, για την καταστροφή ή της οικονομίας, την αντοχή ή μη της κοινωνίας, την πτώχευση ή όχι της Ελλάδας, την έξοδο ή μη απ’ το ευρώ, την πρώιμη άνοδο ή πτώση των αντιπάλων τους και προσφάτως για την εκλογή ή μη προέδρου της Δημοκρατίας και τη διενέργεια ή όχι πρόωρων εκλογών.
Θα μπορούσε κανείς να τοποθετήσει την αρχή αυτής της τζογαδορίστικης πολιτικής κουλτούρας αρκετά πίσω στο χρόνο αλλά σίγουρα μία καλή χρονική στιγμή είναι στην έναρξη της προηγούμενης δεκαετίας, όταν ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης πόνταρε τη νίκη του σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις παίζοντας το τεράστιο στοίχημα της εισόδου της Ελλάδας στη ευρωζώνη, παρά το ότι η χώρα ήταν παντελώς ανέτοιμη γι’ αυτό.
Στα χνάρια του, αρκετά χρόνια αργότερα, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος τζόγαρε τόσο προεκλογικά υποσχόμενος παροχές εκτός τόπου και χρόνου όσο και μετεκλογικά παίζοντας το επικίνδυνο στοίχημα της «αποκάλυψης» του «πραγματικού» μεγέθους του ελλείμματος για να δικαιολογήσει την έλλειψη χρημάτων, για να προχωρήσει στη συνέχεια στην αύξηση του πονταρίσματος πέρα από κάθε λογική, όταν στοιχημάτισε υπέρ της ανύπαρκτης πιθανότητας αποφυγής της αναδιάρθρωσης του χρέους και της λήψης τεράστιων δανείων για την εξυπηρέτηση του, σε ένα συνδυασμό στοιχημάτων που απέβη καταστροφικός για τη χώρα.
Από το σημείο εκείνο και μετά το ένα μετά το άλλο τα πολιτικά κόμματα μετατρέπονταν σε hedge funds πολιτικής κερδοσκοπίας με πρωτεργάτη στην ανάδειξη αυτής της νέας κουλτούρας τον Αντώνη Σαμαρά που πόνταρε στο αντιμνημονιακό αίσθημα του κόσμου μέχρι να φθαρεί ο Γ. Παπανδρέου αλλάζοντας το στοίχημα και ποντάροντας στη συμμαχία με την Τρόικα μόλις μυρίστηκε την εξουσία, που έπαιξε το στοίχημα της αναβάθμισης του ακροδεξιού ΛΑΟΣ με την ένταξη του στην κυβέρνηση Παπαδήμου, με αποτέλεσμα τη διάσπαση και αποδυνάμωση του που δημιούργησε ένα κενό στα δεξιά το οποίο και κάλυψε η Χρυσή Αυγή, που πόνταρε στο φόβο της κοινωνίας προκειμένου να κερδίσει τις εκλογές του 2012 υποσχόμενος διαπραγμάτευση και λιγότερη λιτότητα για να εφαρμόσει το αντίθετο και που δε δίστασε να παίξει το ριψοκίνδυνο στοίχημα της πόλωσης και του ακραίου διαχωρισμού της κοινωνίας μεταξύ «κομμουνιστών» και «δεξιών», τον οποίο εκπροσώπησαν με στρατιωτική πειθαρχία και τρομακτική εμμονή τα πρώην στελέχη του ΛΑΟΣ, ανασύροντας μνήμες από τον Εμφύλιο Πόλεμο.
Φτάνοντας στο σήμερα, η πολιτική κερδοσκοπία έχει αναδειχθεί στη μεγαλύτερη παθογένεια του ελληνικού πολιτικού συστήματος και απειλεί να τινάξει τη χώρα στον αέρα. Η ελληνική πολιτική σκηνή έχει μετατραπεί σε ένα παρακμιακό καζίνο, με ήθος, ρητορική και κανόνες που θυμίζουν περισσότερο υπόκοσμο παρά σοβαρό πολιτικό σύστημα αναπτυγμένης, δημοκρατικής χώρας.
Από την κυβέρνηση μέχρι την αξιωματική αντιπολίτευση και από τα μικρότερα μέχρι τα μεγαλύτερα κόμματα, τα πονταρίσματα μεγαλώνουν ως προς το ρίσκο και το μέγεθος τους. Όμως έτσι, πλησιάζουμε με μαθηματική ακρίβεια στην ώρα μηδέν όπου τα ελληνικά πολιτικά hedge funds θα παίξουν τα ρέστα τους σε ένα στοίχημα που αν δε τους βγει, θα είναι το τελευταίο τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την Ελλάδα.
Πριν καταλήξουμε, λοιπόν, εκεί, τα ελληνικά κόμματα πρέπει να σταματήσουν να κερδοσκοπούν με το μέλλον της χώρας και να αρχίσουν να επενδύουν συνετά σε αυτό, αλλάζοντας ριζικά την κουλτούρα τους και υιοθετώντας μία ώριμη και σοβαρή πολιτική στάση, η οποία θα αποκαταστήσει την πολιτική σταθερότητα και θα ανοίξει το δρόμο για την ουσιαστική και βιώσιμη οικονομική ανάρρωση και κοινωνική ανάταση που τόσο ανάγκη έχει η χώρα.

* Ο Πάνος Παναγιώτου είναι τεχνικός αναλυτής χρηματιστηριακών αγορών, εκδότης του www.analitis.gr , διευθυντής της Ελληνικής Κοινότητας Τεχνικών Αναλυτών στην Αγγλία (www.ekta.gr) και διευθυντής εκπαίδευσης και έρευνας της Enalos LTD στο Λονδίνο. Είναι δημιουργός λογισμικών αυτοματοποίησης της τεχνικής ανάλυσης (3F, ModiStock) και συγγραφέας χρηματιστηριακών και οικονομικών βιβλίων. Άρθρα και συνεντεύξεις του δημοσιεύονται για μιάμιση δεκαετία σε πληθώρα ΜΜΕ ενώ είναι συχνός καλεσμένος σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές.
http://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ψηφιακό το κομματικό κράτος

Το «σαρανταενατακατό» είναι ένα από τα καλαμπούρια που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο και μια μεγάλη παγίδα για τη Νέα Δημοκρατία. Το σχεδόν 41% ...