Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Ερχεται Αρμαγεδδών σε όλες τις συντάξεις!


Το νέο έτος φέρνει μαζί του, για άλλη μια χρονιά, περικοπές σε κύριες, επικουρικές συντάξεις, εφάπαξ και αυξήσεις σε όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων, η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και του συντελεστή βιωσιμότητας σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ αλλά και οι προκαθορισμένες αλλαγές στα όρια ηλικίας θα οδηγήσουν και πάλι σε απόγνωση τους περίπου 2.700.000 συνταξιούχους.



Την ίδια στιγμή γίνεται ακόμα πιο δύσκολη η συμπλήρωση των απαιτούμενων προϋποθέσεων για υποβολή αιτήματος συνταξιοδότησης.

Ας δούμε αναλυτικά όλες τις αλλαγές που φέρνει μαζί του το 2015:

*Κύριες συντάξεις: Ο νόμος 3863/2010, γνωστός και ως «νόμος Λοβέρδου - Κουτρουμάνη», προβλέπει την εφαρμογή ενός μεικτού συστήματος για τον υπολογισμό της κύριας σύνταξης, κάτι που θα οδηγήσει σε περικοπή τους και θα επηρεάσει όσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν από τη 1/1/2015 και μετά. Από την 1η Ιανουαρίου 2015 τίθεται σε εφαρμογή ο θεσμός της βασικής σύνταξης, η οποία καθορίζεται στα 360 ευρώ, δηλαδή όσο είναι σήμερα η προνοιακή σύνταξη του ΟΓΑ. Τα έτη ασφάλισης από το 2011 έως το 2015 θα υπολογίζονται με το νέο σύστημα για όποιον συνταξιοδοτείται από το 2015 και μετά, ενώ τα έτη προ του 2011 με τον σημερινό τρόπο. Η βασική σύνταξη θα συνδυάζεται με την αναλογική, για την οποία θα λαμβάνεται υπόψη το σύνολο του εργασιακού βίου. Στο εξής οι συντάξεις θα υπολογίζονται με βάση τη μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή, ενώ θα προστίθεται και ένας «συντελεστής ωρίμανσης».

*Επικουρικές συντάξεις: Προβλέπεται η συνέχιση της εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και έτσι κάθε φορά που ένα ταμείο επικουρικής ασφάλισης θα διαπιστώνει μέσω αναλογιστικής μελέτης ότι την αμέσως επόμενη χρονιά πρόκειται να καταγραφεί έλλειμμα, θα πρέπει να μειώνει το ποσό της σύνταξης που χορηγεί στους δικαιούχους κατά ανάλογο ποσό, ώστε να εξαλείφεται το έλλειμμα. Το μέτρο αυτό εφαρμόστηκε από το περασμένο καλοκαίρι και ως άμεση συνέπεια είχε την οριζόντια μείωση κατά 5,2% σε όλες τις επικουρικές συντάξεις που χορηγεί το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) σε περίπου 1.100.000 συνταξιούχους. Είναι πιθανό από τη χρήση της συγκεκριμένης ρήτρας να προκύψει και νέα μείωση από τη 1/1/2015 και μετά στις επικουρικές συντάξεις, που θα κινηθεί στα επίπεδα του 10%. Ηδη από την εισηγητική έκθεση του ΕΤΕΑ για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους προκύπτει ότι έχουν προαποφασιστεί περικοπές στις συντάξεις, για να περιοριστεί το εν λόγω κονδύλι. Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος πρόκειται να εφαρμοστεί και σε όσα Ταμεία - τομείς πρόνοιας και παροχής επικουρικών συντάξεων δεν έχουν ακόμα ενταχθεί στο ΕΤΕΑ, που έχουν περιθώριο έως το τέλος του έτους να αποφασίσουν αν θα το πράξουν ή αν θα επιλέξουν να αυτονομηθούν και να μετατραπούν σε επαγγελματικά ταμεία (Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου -ΝΠΙΔ-). Αυτά είναι: Τα ταμεία και οι κλάδοι Επικουρικής Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, Αρτοποιών, Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων, Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Εργων, Συμβολαιογράφων, Δικηγόρων, Ιδιοκτητών Συντακτών και Υπαλλήλων Τύπου, Τεχνικών Τύπου και Ναυτικών.

*Εφάπαξ: Εντός του 2015 θα τεθεί σε εφαρμογή η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των εφάπαξ, με συνέπεια πιθανές περικοπές, που ίσως φτάσουν έως και το 50%. Θίγονται όσοι υπέβαλαν αιτήσεις συνταξιοδότησης από την 1η Σεπτεμβρίου 2013 και μετά. Υπολογίζεται ότι με τον παλιό τρόπο υπολογισμού κατά μέσο όρο τα εφάπαξ κυμαίνονται στο επίπεδο των 30.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι ο νέος μαθηματικός τύπος επεκτείνεται τη νέα χρονιά και στους φορείς πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα, όπως επίσης και στα μετοχικά ταμεία του Δημοσίου, με αναμενόμενη άμεση συνέπεια τις μειώσεις και στα μερίσματα που χορηγούνται.
http://www.dimokratianews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Δεύτερη θέση, «έστω και με μία ψήφο»

Τη δεύτερη θέση, έστω και με μία ψήφο διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκης , ο οποίος όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές θα ...