Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Ζητούνται 41 δισ. ευρώ από το «πακέτο Γιούνκερ»


Τη χρηματοδότηση 174 έργων ύψους 41 δισ. ευρώ στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και των υποδομών ζητά η Ελλάδα από την Ε.Ε., διεκδικώντας μερίδιο από το λεγόμενο «επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ», συνολικού ύψους 300 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, στον τομέα της ενέργειας πρόκειται για το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων, την ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με την Κύπρο και τη Βουλγαρία, και το πρόγραμμα εγκατάστασης έξυπνων μετρητών.

Οσον αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στις προτάσεις της ελληνικής πλευράς περιλαμβάνονται η ανάπτυξη του υπάρχοντος δικτύου και η στήριξη των εναλλακτικών πηγών ενέργειας γενικότερα, μέσω της κατασκευής φωτοβολταϊκών πάρκων με τη συμμετοχή ιδιωτών, τα φωτοβολταϊκά από αυτοπαραγωγή και η κατασκευή αντλησιοταμιευτικού σταθμού στην Αμφιλοχία.

Αποθήκη

Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει στη δημιουργία αποθήκης φυσικού αερίου στο κοίτασμα της νότιας Καβάλας και στη χρηματοδότηση του διασυνδετήριου ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου, των πλωτών τερματικών σταθμών φυσικού αερίου σε υγροποιημένη μορφή (LNG) στην Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη, των αγωγών φυσικού αερίου ΤΑΡ και East Med, του αγωγού και του σταθμού συμπίεσης στους Κήπους.

Επίσης, γίνεται λόγος και για τον ενεργειακό διάδρομο Μακεδονίας - Θράκης, ο οποίος έχει στόχο την παραγωγή πράσινης ενέργειας σε συνδυασμό με την τόνωση της τοπικής οικονομίας.
Ταυτόχρονα, προτεραιότητα αποδίδεται στην επέκταση του δικτύου του μετρό στην Αθήνα και την κατασκευή του μετρό στη Θεσσαλονίκη.

Στον τομέα των μεταφορών συγκαταλέγονται επίσης ο σχεδιασμός για την αναβάθμιση του οδικού δικτύου, η χρήση LNG ως καυσίμου για τα επιβατηγά πλοία, καθώς και η προώθηση της χρήσης υβριδικών και ηλεκτρικών οχημάτων.
Αναμένεται η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς τα 28 κράτη-μέλη έχουν υποβάλει προτάσεις για την έγκριση συνολικά 2.000 έργων.
http://www.dimokratianews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...