Περάσαμε άλλο ένα τριήμερο κοιτάζοντας τα «νούμερα» της πολιτικής και αγνοώντας τα πραγματικά νούμερα. Το τελευταίο τετράμηνο τα εσόδα έχουν παρουσιάσει απόκλιση έναντι των στόχων 3,4 δισ. εξαιτίας του παρατεταμένου ανταγωνισμού. Απο τη μία η κυβέρνηση με τις φοροαπαλλαγές που ήταν αδύνατον να πραγματοποιηθούν λόγω της κατάστασης των δημόσιων οικονομικών και σε ένα μεγάλο μέρος τους αναβλήθηκαν και από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ που υπόσχεται σε όλους τα πάντα. Αν στις 29 Δεκεμβρίου δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα έχουμε εκλογές στις 25 Ιανουαρίου ή την επόμενη πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου του προσεχούς έτους.
Μέχρι τις 30 Μαρτίου, το κράτος χρειάζεται τριάντα δισ. μαζί με τα ομόλογα που πρέπει να αποπληρώσουμε στα τέλη Μαρτίου. Πού θα βρεθούν; Απο την ευρωζώνη αποκλείεται, αν η κυβέρνηση που θα προκύψει δεν συμφωνήσει στην επιθεώρηση. Ταυτόχρονα οι τράπεζες θα χρειάζονται χρήματα που μπορούμε να τα πάρουμε μόνο εφόσον είμαστε μέσα σε πρόγραμμα, δηλαδή ως το τέλος Φεβρουαρίου εφόσον δέν εχουμε συμφωνήσει την μετά το μνημόνιο κατάσταση. Φυσικά, τεχνικές λύσεις υπάρχουν, όπως π.χ. να αυξηθούν τα έντοκα γραμμάτια του δημοσίου -θα τα πάρουμε από τις τράπεζές μας- ή να βάλει η νέα κυβέρνηση νέες έκτακτες εισφορές. Είναι όμως εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν τα χρήματα για την αποπληρωμή των ομολόγων χωρίς τα λεφτά των δανειστών μας. Και είναι ακόμα πιο δύσκολο να μείνουν όρθιες οι τράπεζες μας χωρίς την αποπληρωμή των ομολόγων στην ώρα τους.
Και αν οι εκλογές δεν δώσουν οποιαδήποτε κυβέρνηση; Τότε το σενάριο γίνεται εφιαλτικό αφού οι νέες εκλογές -όποτε γίνουν αυτές- θα συμπίπτουν με την εκπνοή της δίμηνης παράτασης και θα βρίσκονται μερικές ημέρες μακριά από την αποπληρωμή των ομολόγων, ενώ οι φορολογούμενοι θα σφυρίζουν αδιάφορα στην συνήθη προεκλογική απροθυμία φορολογούμενων, μηχανισμού και πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών.
http://www.protagon.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου