Γράφει ο Ceteris Paribus
«Στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα»! Στην κυβέρνηση παραδέχονται τώρα ότι το σχέδιο για αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, στο οποίο στηρίχτηκε η κυβερνητική τακτική των τελευταίων μηνών, ήταν στρατηγικό λάθος. Κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας το διατύπωσε ως εξής: «Δες λες στο ΔΝΤ ‘‘θέλω να αποχωρήσεις’’ για να διευκολυνθεί η ζωή μου, όταν το ΔΝΤ έχει επενδύσει τεράστιο γεωπολιτικό ‘‘κεφάλαιο’’ στην παρουσία του στην Ευρωζώνη»…
Το Ταμείο θεωρεί εαυτόν εξαπατημένο από την ελληνική κυβέρνηση. Όταν την άνοιξη του 2014 ζητούσε στήριξη με εκταμίευση δόσεων και μετάθεση μέτρων για μετά τις ευρωεκλογές, το ΔΝΤ έκανε τα «στραβά μάτια» στη μη υλοποίηση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης έναντι του προγράμματος, παραβιάζοντας για μία ακόμη φορά το καταστατικό του. Μέχρι τότε, ήταν το Ταμείο που στήριζε την Ελλάδα πιέζοντας την Ευρωζώνη για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και για χαλάρωση της λιτότητας – υπενθυμίζουμε τις αυτοκριτικές του Ταμείου για το γεγονός ότι τα μνημόνια είχαν υποτιμήσει τις επιπτώσεις της λιτότητας στους ρυθμούς ανάπτυξης κ.λπ.
Μόλις όμως πέρασε -όπως πέρασε- τον «κάβο» των ευρωεκλογών και στο πλαίσιο της στρατηγικής «μνημόνιο τέλος», η κυβέρνηση άρχισε να διαλαλεί ότι επιθυμεί αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα και μάλιστα να παραδέχεται χρηματοδοτικό κενό. Που, μεταξύ άλλων, σήμαινε ότι ήταν μετέωρη ακόμη και η διασφάλιση της επιστροφής των δανεικών στο Ταμείο!
Από εκείνο το σημείο και ύστερα, το ΔΝΤ έγινε ο πιο αμείλικτος «εχθρός» της κυβέρνησης. Ο κυβερνητικός αιφνιδιασμός ήταν απόλυτος όταν, στον πρόσφατο γύρο των διαπραγματεύσεων, αποδείχτηκε ότι η Ευρωζώνη αποδέχτηκε τον πρώτο ρόλο του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις – το κυβερνητικό επιτελείο δεν είχε καν εξετάσει αυτό το ενδεχόμενο!
Τώρα, ύστερα από το «σοκ» του Παρισιού, κύκλοι του ΔΝΤ διατυπώνουν την επιπλέον μομφή προς την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να εντάξει στο πλαίσιο και στα χρονοδιαγράμματα της συνολικής διαπραγμάτευσης τις ανάγκες της πολιτικής της επιβίωσης – σε μια προσπάθεια να επαναληφθεί το προηγούμενο των ευρωεκλογών.
Το αποτέλεσμα είναι ότι, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, οι μεγάλες υποχωρήσεις της κυβέρνησης με το γνωστό μέιλ προς τους δανειστές, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι αρκούν για να τελειώσει με επιτυχία έστω η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη συνολική συζήτηση περί νέας συμφωνίας. Το ΔΝΤ «ξεσκονίζει» τις ελληνικές προτάσεις και οι πληροφορίες που έρχονται, συγκλίνουν στο ότι δεν πείθεται… Ασφαλείς πληροφορίες δεν μπορούμε να έχουμε, αλλά ούτε και μια στέρεη εκτίμηση. Πάντως, όλα εξαρτώνται πλέον από την ετυμηγορία του ΔΝΤ, την οποία θα ξέρουμε εντός της ημέρας.
Υ.Γ. Η δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου «Όχι σε μέτρα που θα ενοχλήσουν τους πολίτες και όχι σε νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό» ίσως κάτι θέλει να πει. Στην κυβέρνηση έχουν πάρει το μήνυμα ότι το ΔΝΤ απορρίπτει τις προτάσεις τους και ετοιμάζονται για ρήξη «κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία»; Επίσης ίσως κάτι «λέει» και το κλίμα «συνεννόησης» στο οποίο έγινε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο… http://www.rizopoulospost.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου