Παρέμβαση Μάρκου Μπόλαρη στη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας στις 02/12, με θέμα ημερήσιας διάταξης τη συζήτηση σχετικά με ζητήματα προστασίας και ενίσχυσης του κύρους του Κοινοβουλευτικού Θεσμού
ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές άνοιξε μια συζήτηση για την προεδρολογία, θεωρώ ως μη όφειλε. Αυτή η προεδρολογία κατά την δική μου άποψη είναι ένα προπέτασμα καπνού, το οποίο κάλυπτε και γι' αυτό άνοιξε την πραγματική πολιτική ημερήσια διάταξη, η οποία δεν ήταν ευχάριστη.
Η πολιτική συζήτηση, λοιπόν, αυτή που άνοιξε για την προεδρολογία, είναι ένα προπέτασμα καπνού, μια πολιτική «πυροτεχνημάτων», είναι πολιτική η οποία απαξιώνει το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας. Γιατί το λέω αυτό; Διότι η συζήτηση δεν άνοιξε πάνω στη βάση ποιος είναι ο καλύτερος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν άνοιξε στο πώς θα επιλέξουμε τον ικανότερο, με τις καλύτερες διεθνείς, δημόσιες σχέσεις, τον πιο προβεβλημένο Έλληνα που μπορεί να εκπροσωπεί τη χώρα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία διεθνώς. Αλλά άνοιξε πάνω στη βάση το αν θα παραταθεί ή όχι ο βίος της παρούσας συγκυβέρνησης.
«Θα ψηφίσετε Πρόεδρο Δημοκρατίας», είναι το ερώτημα σε κάθε Βουλευτή που βγαίνει στα πάνελ, «ώστε να συνεχίσει το βίο της η παρούσα Κυβέρνηση;» Δηλαδή, θεωρούμε ότι το αντικείμενο που θα έπρεπε να είναι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, μετατρέπεται από σκοπός, σε ένα μέσο. Εάν ψηφίσετε Πρόεδρο Δημοκρατίας, όποιος και αν είναι αυτός, όποιον κι αν προταθεί, τότε συνεχίζει η παρούσα πολιτική, συνεχίζει η παρούσα συγκυβέρνηση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής - Πρόεδρος της Επιτροπής): Μόνο αυτό ήταν το ζητούμενο; Δεν είναι και το αντίθετο; Προπάντων το αντίθετο.
ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Όλα είναι. Τονίζω όμως ότι η συζήτηση φεύγει από το μείζον, που για μας που είμαστε Κοινοβουλευτικό Σώμα και πρέπει να σεβαστούμε το Σύνταγμα, είναι ότι πρέπει να σεβαστούμε τη λειτουργία του πολιτεύματος στην εκλογή του ανώτατου άρχοντα και να διασφαλίσουμε την επιλογή του.
Εάν, λοιπόν, υποβαθμίζουμε τη συζήτηση και από ζήτημα πολιτειακό, την κάνουμε πολιτικό και μετά την κάνουμε κομματικό, τότε ας το δούμε. Δεν είμαστε στο επίπεδο που πρέπει να είμαστε, ώστε να προφυλάξουμε το κοινοβουλευτικό σύστημα, να διαφυλάξουμε το δημοκρατικό πολίτευμα, δηλαδή, δεν είμαστε στο ύψος που ορίζει το Σύνταγμα.
Έχουν γίνει καταγγελίες. Αυτές οι καταγγελίες μπορούν να αντιμετωπιστούν από την Επιτροπή; Εγώ νομίζω όχι. Αυτό που μπορεί να κάνει η Επιτροπή, αφού συγκλήθηκε για να συζητηθεί το ζήτημα, είναι να κάνει μια σαφή υπενθύμιση, ότι ο καθένας από εμάς έχει ευθύνη απέναντι στον εντολέα του, δηλαδή, στον ελληνικό λαό και στο Σύνταγμα. Να αρθούμε στο ύψος της περίστασης και να μην μπούμε σε λογικές μικροκομματικής σκοπιμότητας ενόψει της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο καθένας να αναλάβει την πολιτική, την προσωπική και την κομματική του ευθύνη, ώστε να εξασφαλίζουμε τη λειτουργία του κοινοβουλευτικού συστήματος και του δημοκρατικού πολιτεύματος. Σ' αυτή τη βάση, με αυτή την έκκληση, δεν νομίζω ότι χρειάζεται να μπούμε σε διαδικασίες ακροάσεων, δηλαδή δεν θα μετατρέψουμε την Επιτροπή σε ακροατήριο δικαστηρίου. Έχει σημασία να καταλάβουμε όλοι ότι επειδή οι ημέρες είναι κρίσιμες για τον τόπο, για το λαό, για τη χώρα και για τη λειτουργία των θεσμών, πρέπει να προστατεύσουμε τους θεσμούς. Υπάρχει ευθύνη, όπως ξαναείπα, πολιτική, προσωπική, κομματική.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κατά την άποψή σας, δεν πρέπει να αναφερθούμε στις καταγγελίες που έχουν γίνει;
ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, αναφερθήκαμε.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Πότε;
ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Εγώ, αναφέρθηκα. Είπα ότι χρειάζεται να αρθούμε στο ύψος της περίστασης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Τώρα, έχετε κάνει μια αντιμετώπιση γενική του φαινομένου, του προβλήματος, χωρίς να μπαίνουμε σε καμία περιπτωσιολογική αναφορά, ότι εδώ γίνονται καταγγελίες, οι οποίες τελικά αποδεικνύεται πως είναι αέρας.
ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Εγώ, να σας πω ότι – δεν ήθελα να το πω, αλλά επειδή το κουβεντιάζετε – στην πρόσκληση που στείλατε, η αναφορά σας στο «η μέχρι τώρα έρευνα της δικαιοσύνης, κατά πληροφορίες, ουδέν το ύποπτο κατέδειξε» δεν χρειαζόταν να μπει στο κείμενο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Γιατί, έχετε αντίθετη πληροφορία;
ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Όχι, αλλά δεν μπορώ να δεχτώ, σαν βουλευτής, ότι κάποιος παίρνει πληροφορίες από τη δικαιοσύνη και το αποτέλεσμα μιας έρευνας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το έγραψε ο Τύπος, δεν το πήρα από τη Δικαιοσύνη.
ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Δεν είπε η Δικαιοσύνη τίποτα, γι’ αυτό λέω ότι δεν ήταν σκόπιμο να το βάλουμε μέσα, δεν μας χρειαζόταν, κύριε Πρόεδρε. Εγώ πιστεύω πάρα πολύ στη θεσμική λειτουργία. Εάν ο καθένας θεσμικά κάνει τη δουλειά του, η Κυβέρνηση τη δική της, η Βουλή τη δική της, η Δικαιοσύνη τη δική της, στο τέλος θα φανεί η αλήθεια. Γι' αυτό, πιστεύω ότι πρέπει να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Δηλαδή, πρέπει να αφήσουμε τον καθένα ελεύθερο να μιλά για εξαγορές, να μιλά για αποστάτες; Πρέπει να το δούμε αυτό το θέμα. Δεν πρέπει να το καταδικάσουμε, ως φαινόμενο; Όχι τι θα γίνεται στο μέλλον, ξέρουμε όλοι τι πρέπει να γίνεται στο μέλλον. Η Επιτροπή δεν συγκαλείται, θεωρητικά, για να συζητήσουμε ένα θέμα, το οποίο μπορεί να προκύψει κάποια στιγμή, αλλά εξαιτίας συγκεκριμένων περιστατικών και συγκεκριμένων γεγονότων.
ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Στα συγκεκριμένα περιστατικά αναφέρθηκα, και όλα όσα είπα δεν ήταν καθόλου θεωρητικά. Έχω υπόψη μου την πραγματική κατάσταση, έχω υπόψη μου τι λέγεται και τι γράφεται, ποια είναι η συζήτηση που γίνεται στα δημόσια φόρα και λέω ότι χρειάζεται να αρθούμε στο ύψος της περίστασης, να σεβαστούμε τους πολίτες και το Σύνταγμα, να αναλάβει ο καθένας την προσωπική, την πολιτική και την κομματική ευθύνη, για να προφυλάξουμε το κύρος των θεσμών.
ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου