Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Συνέντευξη του ανεξάρτητου βουλευτή Μάρκου Μπόλαρη στην εφημερίδα «Αξία» και τη δημοσιογράφο Γεωργία Σαδανά‏


1. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα σχέδιο εξόδου από το μνημόνιο και την τρόικα. Υπό ποιες προϋποθέσεις θα το υπερψηφίζατε;

Η συγκυβέρνηση έχει χάσει την διαπραγματευτική της δυνατότητα. Έχει εγκαταλείψει την πραγματική οικονομία της χώρας. 
Εφαρμόζοντας μόνο φοροεισπρακτική στρατηγική, έχει εγκαταλείψει την πολιτική αναδιάρθρωσης της δημόσιας διοίκησης, ώστε αυτή να καταστεί διαφανής και αποτελεσματική. Ταυτίζοντας τις απολύσεις με την μεταρρύθμιση, ακυρώνει την προοπτική ενός υγιούς δημόσιου τομέα. 
Την ίδια στιγμή, η αφαίρεση ρευστότητας από την αγορά, η αδιαφάνεια και η αναποτελεσματικότητα, υποχρεώνουν χιλιάδες επιχειρήσεις να μεταναστεύσουν. Εντείνεται έτσι το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας, της μετανάστευσης των νέων. 
Η συγκυβέρνηση δεν έχει σχέδιο. Στερείται του απαραίτητου αναπτυξιακού στρατηγικού σχεδιασμού για να ανακάμψει η πραγματική οικονομία. 
Η επικοινωνιακή οδός που επιλέγει για το σχέδιο δήθεν εξόδου δεν πείθει. Γίνεται με όρους που δεν αφορούν τον πολίτη, τον εργαζόμενο, την επιχείρηση, την ανάπτυξη. Είναι η τελευταία καταφυγή μιας κυβέρνησης που απλώς απέτυχε.

2. Η Προληπτική Γραμμή Στήριξης (ECCL) εγγυάται κατά τη γνώμη σας τη σταδιακή χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής της χώρας; Επιστρέφουμε στην «κανονικότητα»;

Μετά την επιχειρηματολογία των Ζαππείων, μετά τις δεσμεύσεις για επαναδιαπραγμάτευση, μετά την θριαμβολογία περί success story, ακόμη ένας αόριστος επικοινωνιακής στόχευσης όρος: «η κανονικότητα». 
Τι σημαίνει; Εάν δεν ξεκινήσει και πάλι η παραγωγική διαδικασία στη χώρα, εάν η μικρή και μεσαία ελληνική επιχείρηση
δεν παράγει προϊόντα ποιότητας, ανταγωνιστικά και εξωστρεφή, ώστε να παραχθούν αξίες και χρήμα, δεν μπορούν να υπάρξουν επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας. Εάν δεν επενδύσουμε στην καινοτομία, ως μια θεμελιώδη αρχή και καθημερινή πρακτική της αναπτυξιακής μας επαναφοράς, εάν δεν λειτουργήσουμε ηλεκτρονικά και με διαφάνεια στο σύνολο του δημόσιου τομέα, εάν οι επικλήσεις της κρίσεως και οι πιέσεις των δανειστών εταίρων δεν πάψουν να είναι οι προφάσεις για την υποβάθμιση της κοινοβουλευτικής δημοκρατικής λειτουργίας, τότε η υφεσιακή πορεία δεν μπορεί να αναστραφεί.

3. Ολοένα και περισσότεροι συνάδελφοί σας από διαφορετικές πτέρυγες κάνουν λόγο για ανάγκη «εθνικής συνεννόησης». Είναι κατά τη γνώμη σας εφικτή για κρίσιμα ζητήματα όπως η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους;

Η εθνική συνεννόηση μπορεί να επιτευχθεί μόνο στη βάση μας πολιτικής πρότασης για την Ελλάδα που θέλουμε:
- για ένα στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό, 
- για δημόσιο τομέα με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα, 
- για την Παιδεία, που παράγει μόρφωση, με εστίαση στη δημοκρατία, στον πολιτισμό, στην καινοτομία σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης
- για τα μείζονα θέματα της εξωτερικής πολιτικής μέσα σ’ένα γεωπολιτικό περιβάλλον σώρευσης νεφών πριν την καταιγίδα, 
- για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη χώρα. 
Υπάρχει πολιτική βούληση για τέτοιο σχεδιασμό;
Ή μήπως η επίκληση «εθνικής συνεννόησης» είναι κι αυτή ένα επικοινωνιακό παιχνίδι;

4. Είναι πιθανό η παρούσα Βουλή να αναδείξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

Εάν και προφανέστατα είναι εξαιρετικά απίθανο, δεν μπορώ να το αποκλείσω. Είναι κύριο χαρακτηριστικό της εποχής μας η ρευστότητα. Άλλωστε στη χώρα μας δεν έχει μελετηθεί επιστημονικά η συνδρομή του παράγοντα «ανασφάλεια», ούτε αυτή του παράγοντα «κατάθλιψη» στη διαμόρφωση του πολιτικού τοπίου. 
Όσον με αφορά, επαναλαμβάνω για μία ακόμη φορά ότι δεν προτίθεμαι να συναινέσω στην συνέχιση των πολιτικών ύφεσης, που έχουν φέρει την κοινωνική συνοχή στα όρια διάρρηξης και την πραγματική οικονομία σε κατάσταση ασφυξίας. 

5. Η ΚΟ των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών έχει αναλάβει τελευταία μια σειρά από πρωτοβουλίες (συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, τροπολογία για τα «κόκκινα» δάνεια). Η δραστηριότητα αυτή στη Βουλή είναι προπομπός ευρύτερων πολιτικών συνεργασιών;
Η Κ.Ο. των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών δημιουργήθηκε για να έχουμε οι ανεξάρτητοι βουλευτές τα κοινοβουλευτικά δικαιώματα και τις δυνατότητες που έχουν οι λοιποί βουλευτές, οι ενταγμένοι στις κομματικές κοινοβουλευτικές ομάδες. 
Οι κοινές πρωτοβουλίες από την Κ.Ο. προϋποθέτουν την συμφωνία πάνω σε πολιτικό ή νομοθετικό ζήτημα των μελών βουλευτών της, που έχουν τελείως διαφορετική προέλευση. Είναι ένα μικρό επίτευγμα δημοκρατίας. 

6. Πως παρακολουθείτε την κινητικότητα στην Κεντροαριστερά; Θεωρείτε δυνατή την συγκρότηση του τρίτου πόλου από πολιτικές δυνάμεις του χώρου;

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι πολύ μεγάλο τμήμα του εκλογικού σώματος αισθάνεται κομματικά άστεγο. Κι είναι επίσης σαφές ότι όσο παρακολουθεί τις διεργασίες των στελεχών που αυτοπροσδιορίζονται ως «κεντροαριστερά», τόσο περισσότερη μοναξιά αισθάνεται. 
Στην Ελλάδα, όπως έχει αποφθεγματικά διαπιστώσει ο Γιάννης Τσαρούχης «είσαι ό,τι δηλώσεις». Ποια λοιπόν είναι η κεντροαριστερά;
Έχει άραγε σχέση με πολιτική πρόταση ή με πολιτική πλατφόρμα; Διαπιστώνουμε την ύπαρξη ή την πρότασή της στην καθημερινή κοινοβουλευτική λειτουργία; Υπάρχει ως ξεχωριστή κυβερνητική εναλλακτική δυναμική;
Ή απλά, κατά Τσαρούχη, κάποιοι είναι κατά δήλωσή τους η κεντροαριστερά; Δεν είναι τυχαία η επιφυλακτικότητα των πολιτών. Θυμάμαι τον Ανδρέα Παπανδρέου, όταν προσδιόριζε το μεγάλο κίνημα της Αλλαγής στις συντεταγμένες του πολιτικού άξονα, έλεγε: «εμείς και η άλλη αριστερα». Δεν είχε ποτέ αυτοπροσδιοριστεί ως κεντροαριστερά.


7. Πού οφείλονται κατά τη γνώμη σας τα χαμηλά ποσοστά του ΠΑΣΟΚ;
No comments!

8. Δεδομένου ότι είστε ανεξάρτητος πια βουλευτής, ποια χαρακτηριστικά θα προτάσσατε για τη συμμετοχή σας στα ψηφοδέλτια των επόμενων εθνικών εκλογών;
Η χώρα βρίσκεται σε πολύπλευρη κρίση. Χρειαζόμαστε συνέργειες σε δημοκρατική προοδευτική κατεύθυνση σε αντίθεση με τις συνταγές ύφεσης.
Πιστεύω στις μεγάλες δυνάμεις και δυνατότητες που έχει η Ελληνική κοινωνία, στις δυνάμεις της νεολαίας μας, στη δυνατότητα σοσιαλιστικών δημοκρατικών πολιτών παρεμβάσεων για το κοινωνικό κράτος contra στις πολιτικές κατεδάφισης.
Αυτό είναι το αξιακό πλαίσιο που προσδιορίζει, πάντα με ευθύνη απέναντι στους πολίτες, την στάση και την συμμετοχή μου.

9. Αν δεχόσασταν πρόσκληση για το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης, θα δίνατε το παρών;
Η δημοκρατική παράταξη της χώρας, που σημάδεψαν ηγέτες όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου, ο Νικόλαος Πλαστήρας, ο Γέρος της Δημοκρατίας, ο Ανδρέας, η Μελίνα είναι συνυφασμένη με αγώνες πατριωτικούς, δημοκρατικούς, κοινωνικούς, αυτοδιοικητικούς. 
Αναρωτιέμαι εάν η επίκληση του όρου Δημοκρατική Παράταξη μπορεί να χρησιμοποιείται για φυγόκεντρο σε δεξιά πορεία τμήμα της.
Ξεχάστηκα. Με τραβά από το μανίκι ο Γιάννης Τσαρούχης. 
Αφού στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις...
Markos Bolaris

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

19η Μαΐου: Ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Η 19η Μαΐου αποτελεί μια άκρως σημαντική επέτειο για ολόκληρο τον ελληνισμό, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου , όπως αυτή...