Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

Οι τρεις άξονες της «νέας σχέσης» με τους εταίρους


Τα βασικά στοιχεία της «νέας σχέσης» που επιδιώκει να αποκτήσει η Ελλάδα με τους εταίρους της περιέγραψε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο πολυσυνέδριο Capital + Vision «Καινοτομία και επιχειρηματικότητα: Το επόμενο βήμα», ο υπουργός δήλωσε πως «προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε με επιτυχία την παρούσα και τελευταία αξιολόγηση του 2ου Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής και να προετοιμάσουμε το έδαφος για τη νέα σχέση συνεργασίας με τους εταίρους από τις αρχές του 2015, καθώς και για τη συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους».
Στο πλαίσιο αυτό, υποστήριξε πως η «νέα σχέση» με τους εταίρους της χώρας «θα προσδιοριστεί επακριβώς την επόμενη περίοδο» και μέχρι τις αρχές του 2015, αλλά θα βασίζεται σε τρεις άξονες:
1. Στη δυνατότητα χρηματοδότησης της χώρας από τις διεθνείς αγορές. Είναι άλλωστε το κύριο μέλημα της κυβέρνησης να μπορέσει να αναχρηματοδοτήσει από τις αγορές τις υποχρεώσεις της Ελλάδας για το 2015.
2. Στην ύπαρξη ενός κεφαλαιακού αποθέματος που θα λειτουργήσει ως μηχανισμός ενίσχυσης της εμπιστοσύνης των αγορών προς τη χώρα. Το αποθεματικό αυτό αναμένεται να δημιουργηθεί από τα κεφάλαια του ΤΧΣ που ανέρχονται στα 11,4 δισ. και δεν χρειάστηκαν για να καλύψουν ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, δεδομένου ότι τα αποτελέσματα των stress test της ΕΚΤ ήταν θετικά.
«Σε ό,τι αφορά το κεφαλαιακό απόθεμα για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των αγορών, ήδη γνωρίζουμε ότι σε αυτό θα μπορούσαν να περιληφθούν –με τη σύμφωνη γνώμη των εταίρων– και τα κεφάλαια που σήμερα έχουν δεσμευθεί από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την κεφαλαιακή στήριξη των τραπεζών», δήλωσε χθες ο κ. Χαρδούβελης, καθώς, όπως πρόσθεσε, «αυτά τελικά δεν θα χρησιμοποιηθούν μετά και τα πρόσφατα θετικά αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών στα stress test της ΕΚΤ».
3. Στο νέο μεταρρυθμιστικό πρότυπο. Σύμφωνα με τον υπουργό, οι βασικοί πυλώνες του νέου μεταρρυθμιστικού μας προγράμματος περιλαμβάνουν: τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τη βελτίωση της αποδοτικότητας του δημόσιου τομέα, την ενίσχυση του θεσμικού ρόλου της Δικαιοσύνης και του εκπαιδευτικού συστήματος, την εφαρμογή ενός προγράμματος σταδιακών φοροαπαλλαγών, σε συμφωνία όμως με τον στόχο της δημοσιονομικής σύγκλισης.
Επί της ουσίας, ό,τι περιληφθεί στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα στο οποίο αναφέρθηκε ο υπουργός θα αποτελέσει και τους όρους της συμφωνίας για τη «νέα σχέση» μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης.
Πέραν αυτών, η τρόικα περιμένει από την κυβέρνηση το πακέτο των προτάσεών της επί των ανοικτών θεμάτων. Κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει τα επόμενα 24ωρα, ενώ τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας θα βρεθούν στην Αθήνα στις αρχές της εβδομάδας. Εάν όλα κυλήσουν ομαλά, οι επικεφαλής της τρόικας πιθανότατα να καταφθάσουν στην Αθήνα στα τέλη της εβδομάδας.
http://www.msn.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προεδρία της Δημοκρατίας και σταθερότητα

Ο Αντώνης Σαμαράς πρότεινε τον Κώστα Καραμανλή για την Προεδρία της Δημοκρατίας και ο Κώστας Καραμανλής το υποδέχθηκε με τη φράση: «Ούτε με ...