Φίλες και Φίλοι,
Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ χαιρετίζω το τρίτο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ και σας εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του.
Η σημερινή συγκυρία είναι πολιτικά και εθνικά κρίσιμη. Αυτές τις μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα, μια διαπραγμάτευση από την οποία εξαρτώνται πολλά και που απαιτεί νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα. Το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους και η δυνατότητα αποκλιμάκωσης των φορολογικών συντελεστών που θα ανακουφίσουν τους ασθενέστερους, βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας μας. Την ίδια στιγμή, όμως, καλλιεργείται ένα κλίμα τεχνητής πολιτικής αστάθειας με αφορμή την προεδρική εκλογή. Το θεσμικό ορόσημο της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει μετατραπεί
σε μια
ατέρμονη πολιτική και μιντιακή σεναριολογία, η οποία υπονομεύει τη διαπραγματευτική ισχύ της χώρας και εκθέτει το πολιτικό σύστημα στα μάτια των πολιτών. Τα πολιτικά κόμματα φαίνονται να εγκλωβίζονται σε ψευτοδιλήμματα αντί να δίνουν λύσεις στα υπαρκτά προβλήματα που βιώνουν οι πολίτες. Για την αξιωματική αντιπολίτευση φαίνεται πως η Προεδρική εκλογή αποτελεί μέσο εκβιασμού ώστε να προκληθούν πρόωρες εκλογές ανεξάρτητα από το κόστος. Για εμάς, προτεραιότητα έχει η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους καλύτερους δυνατούς όρους για τη χώρα και ο σεβασμός του Συντάγματος, που θέλει την προεδρική εκλογή να αποτελεί κίνητρο για ευρύτερες συναινέσεις και συγκλίσεις. Και όχι αφορμή για πολιτικά αδιέξοδα, διχαστικές πρακτικές και εξυπηρέτηση μικροκομματικών σκοπιμοτήτων
Φίλες και Φίλοι,
Με τη ΔΗΜΑΡ συμπράξαμε τον κρίσιμο Ιούνιο του 2012 σε μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού και εθνικής ανάγκης. Η κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ δεν ήταν μια εύκολη ούτε μια αυτονόητη επιλογή. Σε καμία περίπτωση δε σήμαινε ότι οι ιδεολογικές διαφορές που μας χωρίζουν με το συντηρητικό χώρο, είχαν πάψει να υπάρχουν ή είχαν χάσει τη σημασία τους. Ήταν ομολογουμένως μια δύσκολη πορεία. Με επιτυχίες, αλλά και με αστοχίες και λάθη. Ήταν μια πορεία από την οποία δεν έλειψαν οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις. Μία τέτοια κρίσιμη καμπή αποτέλεσε το ζήτημα της ΕΡΤ, όταν η ΔΗΜΑΡ επέλεξε το δρόμο της εξόδου από το κυβερνητικό σχήμα.
Εμείς, παρά τις διαφωνίες που είχαμε τότε και που συνεχίζουμε να έχουμε με τη ΝΔ ως προς τους χειρισμούς στην υπόθεση της δημόσιας τηλεόρασης, επιλέξαμε να παραμείνουμε στην κυβέρνηση για να μην διακινδυνεύσουμε όσα είχαμε καταφέρει ως τότε. Επιλέξαμε να είμαστε παρόντες στη συνεχή διαπραγμάτευση με τους δανειστές μας. Άλλωστε, οι επιλογές όλων κρίνονται από το λαό και την ιστορία.
Φίλες και φίλοι,
Σήμερα, μπορούμε να πούμε ότι πετύχαμε το βασικό στόχο. Το φάσμα της χρεοκοπίας και της εθνικής περιπέτειας ανήκει στο παρελθόν. Θα ήταν καταστροφικός μηδενισμός να πούμε ότι τίποτα δεν άλλαξε από τις δραματικές ημέρες που τα σενάρια μιας άτακτης ελληνικής χρεοκοπίας και αποβολής από το ευρώ κατέκλυζαν το διεθνή τύπο. Θα ήταν καταστροφικός μηδενισμός να αρνηθούμε ότι με τις θυσίες του ελληνικού λαού η χώρα είναι σήμερα σε καλύτερη δημοσιονομική κατάσταση. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι θυσίες ήταν οδυνηρές και το κοινωνικό κόστος δυσβάστακτο. Εδώ ακριβώς βρίσκεται ο ιστορικός ρόλος και η ευθύνη των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας. Η χώρα μπαίνει σε μια νέα εποχή και όλοι εμείς, οι δυνάμεις του προοδευτικού σοσιαλισμού, της ανανεωτικής αριστεράς, έχουμε την ευθύνη αλλά και την ευκαιρία να διαμορφώσουμε τα χαρακτηριστικά της. Για να το κατορθώσουμε αυτό και να δημιουργήσουμε τους όρους μιας προοδευτικής ηγεμονίας, είναι αναγκαία μια δημοκρατική συμπαράταξη.
Μία συστράτευση, χωρίς ηγεμονισμούς, στη βάση ενός προγραμματικού σχεδίου με γνώμονα την επανόρθωση των κοινωνικών αδικιών, που άφησε πίσω της η κρίση. Και βέβαια τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας. Πολλοί είναι εκείνοι που αναγνωρίζουν δημόσια την αναγκαιότητα αυτής της προγραμματικής συστράτευσης των προοδευτικών δυνάμεων. Το ζήτημα είναι πόσοι είναι διατεθειμένοι να συμβάλουν έμπρακτα σε αυτήν βάζοντας στις άκρη προσωπικές και κομματικές στρατηγικές, ιδεοληψίες και τεχνητές διαιρέσεις του παρελθόντος.
Γιατί είναι λυπηρό ο κόσμος που θα μπορούσε να στελεχώσει τη δημοκρατική παράταξη να αναλώνεται σε ανούσιες αντιπαραθέσεις και σε διαφωνίες για ήσσονος σημασίας ζητήματα που δεν αφορούν τα πλατιά λαϊκά στρώματα, που ζητούν από εμάς μια πολιτική με κοινωνικό πρόσωπο. Και είναι πραγματικά λυπηρό γιατί στο μεταξύ χάνεται πολύτιμος χρόνος. Οι ιδέες μας, η ιδέα μιας προοδευτικής Ευρώπης, η ιδέα ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους, η ιδέα της μεταρρύθμισης και εξυγίανσης του πολιτικού μας συστήματος, κινδυνεύουν να ηττηθούν αν δεν συστρατευθούμε εδώ και τώρα για να τις κάνουμε πράξη.
Ας πάρουμε για παράδειγμα τι έγινε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στα Επιμελητήρια αλλά και στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών.
Φίλες και Φίλοι,
Στη χώρα μας, η πολιτική ζωή υποφέρει από την τεχνητή, εμφυλιοπολεμική πόλωση που καλλιεργεί ο μικρός δικομματισμός Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ επειδή τρέφεται από αυτήν. Από τη μια πλευρά, έχουμε να αντιμετωπίσουμε τον αναχρονιστικό συντηρητισμό της Νέας Δημοκρατίας και την εμμονή στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές πολλών στελεχών της. Όπως δε λείπουν, δυστυχώς, από τη δεξιά παράταξη και εκείνοι που επιλέγουν να συνομιλούν ή να φλερτάρουν με τους νεοναζιστές της Χρυσής Αυγής.
Από την άλλη πλευρά, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη δημαγωγία του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα και τώρα, ενώ επιχειρούν να εκβιάσουν τις εκλογές, αδυνατούν να παρουσιάσουν ένα αξιόπιστο κυβερνητικό πρόγραμμα και επιλέγουν μια ανεδαφική παροχολογία, που θυμίζει τα Ζάππεια και την αντιμνημονιακή ρητορεία του κ. Σαμαρά. Αυτή όμως η τακτική κινδυνεύει να υποθηκεύσει τα δημοσιονομικά κεκτημένα του ελληνικού λαού. Ωστόσο, δεν έχουμε αυταπάτες ούτε αποφεύγουμε να τοποθετηθούμε στο κρίσιμο ζήτημα διακυβέρνησης της χώρας. Είναι πιθανό, μετά τις εκλογές, όποτε και αν διενεργηθούν, να υπάρξει ανάγκη για κυβέρνηση συνεργασίας.
Για εμάς, η συμμετοχή σε ένα κυβερνητικό σχήμα δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι όμως αυτοσκοπός η προσπάθεια για μια σύγχρονη προοδευτική διακυβέρνηση προγραμματικού χαρακτήρα. Αυτό άλλωστε είναι και το στοίχημα της δημοκρατικής συμπαράταξης. Προτεραιότητα για μας δεν είναι η εκλογολογία και η διανομή θέσεων εξουσίας. Αλλά, η πολιτική πράξη και η καθημερινότητα των πολιτών. Οι προτάσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας, οι ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, η νομοθεσία για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, η καθολική πρόσβαση σε ένα ποιοτικό σύστημα υγείας είναι τα απτά ζητήματα, που μπορούν να αποδείξουν στην πράξη τη δυνατότητα της προγραμματικής μας σύγκλισης.
Φίλες και φίλοι,
Στο διεθνές περιβάλλον, το ασταθές και ρευστό γεωπολιτικό σκηνικό καθιστά φανερό ότι απαιτούνται νηφάλιες πολιτικές προτάσεις. Η άνοδος της ακροδεξιάς δημιουργεί συνθήκες αποσταθεροποίησης στην ευρωπαϊκή ήπειρο, τη στιγμή που το φάσμα μιας ανάπτυξης χωρίς θέσεις εργασίας απειλεί τον κοινωνικό ιστό.
Χρειάζεται να αλλάξουμε την πολιτική ατζέντα, και από τον αστερισμό του νεοφιλελευθερισμού που υπερασπίζεται η τρόικα να περάσουμε σε συνεργασία με τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης σε ένα σχέδιο υπεράσπισης των κοινωνικών αξιών.
Νομίζω ότι είναι κοινή μας πεποίθηση πως τόσο η ελληνική όσο και η διεθνής πραγματικότητα καθιστούν εκ νέου επίκαιρες τις αξίες του ευρωπαϊκού σοσιαλισμού, την αλληλεγγύη, την ειρήνη, τη συνεργασία, που στα δύσκολα μεταπολεμικά χρόνια έβαλαν τη σφραγίδα τους στη φυσιογνωμία της Ευρώπης και στην οικονομική και κοινωνική πρόοδο.
Εύχομαι οι αποφάσεις σας στο Συνέδριο αυτό να είναι μια συνεισφορά στην αλλαγή που χρειάζεται ο τόπος
Νίκος Ανδρουλάκης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου