Κυριακή, 8 Ιανουαρίου 2017

Σε κρίση οι οικονομολόγοι παραδέχεται στέλεχος της Τράπεζας της Αγγλίας

Στην παραδοχή ότι οι οικονομολόγοι και η Τράπεζα της Αγγλίας είχαν προβλέψει μία μεγαλύτερη επιδείνωση της κατάστασης της βρετανικής οικονομίας λόγω του Brexit από ό,τι έχει αποδειχθεί στην πραγματικότητα, προέβη ο επικεφαλής οικονομολόγος της κεντρικής τράπεζας Άντι Χαλντέιν.

Σε ομιλία του στο Ινστιτούτο Διακυβέρνησης στο Λονδίνο ο Βρετανός οικονομολόγος παραδέχθηκε επίσης ότι το επάγγελμά του τελεί «υπό κάποιον βαθμό κρίσης» λόγω της αποτυχίας πρόβλεψης της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.
υνέκρινε μάλιστα τον εφησυχασμό των οικονομολόγων κατά την περίοδο πριν από την κρίση με τη
διαβόητη στη Βρετανία καθησυχαστική πρόγνωση του καιρού από τον μετεωρολόγο του BBC Μάικλ Φις το 1987, λίγες ώρες πριν πλήξει τη νοτιοανατολική Αγγλία ισχυρότατη καταιγίδα που στοίχισε τη ζωή 19 ανθρώπων.

Όπως είπε ο κ. Χαλντέιν, τα οικονομικά μοντέλα που χρησιμοποιούνταν μέχρι την κρίση ήταν «μάλλον στενά και μάλλον εύθραυστα», κάτι που διαπιστώθηκε όταν ο κόσμος «αναποδογυρίστηκε» από την κρίση. «Όπως αποδείχθηκε, ήταν μία τεράστια παράβλεψη», σημείωσε στην ομιλία του.

Σε ερώτημα για το κατά πόσον η στάση των οικονομολόγων και της Τράπεζας της Αγγλίας ήταν αντίθετη σε ό,τι αφορά το Brexit, αν δηλαδή προέβλεψαν μία καταιγίδα που δεν ερχόταν, ο Βρετανός οικονομολόγος παραδέχθηκε ότι η κριτική είναι δίκαιη: «Είχαμε προβλέψει μία πιο απότομη επιβράδυνση στην οικονομία από όσο έχει συμβεί, όπως είχε κάνει σχεδόν κάθε άλλος ορθόδοξος οικονομολόγος μακροοικονομικών προβλέψεων».

Από το δημοψήφισμα του Ιουνίου και μετά η βρετανική οικονομία έχει καταγράψει καλύτερη επίδοση από τις προβλέψεις. Κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους έτρεξε με ρυθμό ανάπτυξης 0,6% του ΑΕΠ.

Ο κ. Χαλντέιν απέδωσε τη σταθερή δυναμική της βρετανικής οικονομίας στην καταναλωτική εμπιστοσύνη και στη στεγαστική αγορά. Σημείωσε, ωστόσο, ότι υπάρχουν «βάσιμα επιχειρήματα» για να θεωρήσει κανείς πως το 2017 ίσως θα είναι μία «κάπως πιο δύσκολη χρονιά».

http://www.skai.gr/news/world/article/335429/se-krisi-oi-oikonomologoi-paradehetai-stelehos-tis-trapezas-tis-agglias/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι ρυθμίσεις που προτείνουν οι τράπεζες για τα στεγαστικά

Να καταστούν άμεσα εφαρμόσιμοι και λειτουργικοί οι φιλικοί διακανονισμοί για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια που αφορούν την πρώτη κατοικία...