Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Τα τέσσερα ραντεβού για το αφορολόγητο και τον κόφτη

Της Δήμητρας Καδδά
Μετά από εβδομάδες 'πάγου ' στις διαπραγματεύσεις, κάτι κινείται. Ή τουλάχιστον αυτό επιχειρεί η κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να υπάρξει κάποια πρώτη συμφωνία για την αξιολόγηση, το ρόλο του ΔΝΤ και τα νέα μέτρα έστω το Φεβρουάριο ή το Μάρτιο.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ξεκινά από σήμερα πολιτικές επαφές με αρχή το Παρίσι και το ραντεβού που έχει οριστεί για τις 5 μμ (τοπική ώρα) με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν, αλλά και την αυριανή συνάντηση στις Βρυξέλλες (1μμ τοπική
ώρα) με τον Επίτροπο Οικονομικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.
Στα δύο ραντεβού θα επιχειρηθεί να βρεθούν στηρίγματα στις ελληνικές θέσεις με 'Δούρειο Ίππο ' την αποδοχή από ελληνικής πλευράς της παράτασης του 'κόφτη ' μετά το 2018. Και η θέση αυτή θα επιχειρηθεί να 'μεταφερθεί ' σε δύο άλλες συναντήσεις: στην σύνοδο των επιτελών των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης (EWG) την Πέμπτη αλλά και στην πρώτη για το 2017 σύνοδο του ΔΣ του ΔΝΤ που έχει προγραμματιστεί για σήμερα το απόγευμα.
Η ελληνική πρόταση για τα πλεονάσματα
Στόχος του 'κόφτη ' που προανήγγειλε προ ημερών ο κ. Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στην Καθημερινή είναι να καλύψει και τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για προσδιορισμό των μέτρων που θα πρέπει να υποστηρίξουν την εξασφάλιση των δημοσιονομικών στόχων μετά το 2018. Και από ελληνικής πλευράς,
περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, την αποδοχή της ευρωπαϊκής απαίτησης για 3,5% πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 αλλά με 'διαχωρισμό ' μέρους αυτών για την ανάπτυξη της οικονομίας.
Ωστόσο, ακόμη οι αποστάσεις παραμένουν τεράστιες στο 'μείγμα ' αλλά και στην αξία των μέτρων που ζητούνται. Και διαφορές υπάρχουν όχι μόνο ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους θεσμούς αλλά και ανάμεσα στο κοινοτικό σκέλος και το ΔΝΤ.
Η πρώτη μετά εορτών 'επαφή ' θα γίνει την Πέμπτη,
ΦΠΑ, αφορολόγητο, συντάξεις, φοροαπαλλαγές, δημόσιο
Τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι περιλαμβάνουν
σύμφωνα με πληροφορίες του Κεφαλαίου, εναλλακτικά σενάρια για
παρεμβάσεις στον ΦΠΑ, στις φοροαπαλλαγές και στο καθεστώς προσλήψεων του δημοσίου, αλλά και εναλλακτικά σενάρια μείωσης του αφορολογήτου (με στόχο -ει δυνατό- να μην πειραχτούν και οι συντάξεις). Το τελικό 'μείγμα ' των μέτρων θα καθοριστεί από τον τελικό συμβιβασμό αλλά και από τον ρόλο που θα έχει το ΔΝΤ.
Το 'κενό ' που συνεχίζουν να βλέπουν και οι 4
θεσμοί για το 2018 φτάνει στο 0,4% του ΑΕΠ (700 εκατ. ευρώ περίπου) με την κυβέρνηση να υπολογίζει μία διαφορά το πολύ στα 200 εκατ ευρώ, ενώ για τα έτη μετά το 2018 η 'ψαλίδα ' των αποκλίσεων στους υπολογισμούς μεγαλώνει δραστικά. Και μένει να φανεί αν θα υπάρξει και ποιο θα είναι το τελικό σημείο 'ισορροπίας '.
Ολλανδία - Γαλλία στην κάλπη
Αναφορικά με τον χρόνο, οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών θα πρέπει να επιστρέψουν με καθαρή 'εντολή ' στην Αθήνα για να ολοκληρώσουν την τεχνική συμφωνία για το νέο επικαιροποιημένο μνημόνιο (SMoU). Και αν αυτό δεν γίνει εφικτό τις επόμενες ημέρες (για λόγους που σχετίζονται όχι μόνο με την κοινοτική πλευρά των θεσμών αλλά και με την έκθεση βιωσιμότητας του ΔΝΤ), τότε μηδενίζονται οι πιθανότητες συμφωνίας έως το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου.
Σε αυτή την περίπτωση, ξεδιπλώνονται τα σενάρια για
χρονοκαθυστέρηση έως τα Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου ή της 20ης Μαρτίου. Τότε όμως αρχίζει και πλησιάζει ο εκλογικός κύκλος που ξεκινά στην Ευρώπη με αρχή την 15η Μαρτίου στην Ολλανδία. Το Εurogroup της 20ης Μαρτίου θα λάβει χώρα 5 μέρες μετά τις εκλογές στην Ολλανδία, με αμφίβολο το κατά πόσο το κόμμα του Γερούν Ντάισελμπλουμ θα συνεχίσει να έχει την εξουσία.
Μετά τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα. Ξεκινά ένας μεγάλος εκλογικός κύκλος στη Γερμανία, αλλά και οι εκλογές στη Γαλλία (τον Μάιο) που πιθανότατα οδηγούν στην 'απουσία ' του βασικότερου υποστηρικτή της Ελλάδος στα Eurogroup (από πλευράς υπουργών που έχουν και δικαίωμα ψήφου...) Μισέλ Σαπέν.
http://www.capital.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου