Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

Δεν έπεισε ο κ. Τσίπρας τα μεγάλα hedge funds

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. «Ελεγε όλα τα σωστά πράγματα αλλά δεν έπειθε». Με αυτή τη φράση περιγράφει την εντύπωση που άφησε ο Ελληνας πρωθυπουργός στους εκπροσώπους των μεγαλυτέρων hedge funds στη Νέα Υόρκη πριν από δύο εβδομάδες ένας fund manager. «Αμα δεν παρακολουθούσαμε στενά το τι γίνεται στην Ελλάδα, μπορεί και να τον πιστεύαμε» λέει ένας άλλος. Η «Κ» μίλησε με τέσσερις διαφορετικούς συμμετέχοντες, οι οποίοι θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, αλλά λίγο - πολύ διαμόρφωσαν την ίδια εικόνα από τη συζήτηση που είχαν με τον κ. Αλέξη Τσίπρα.  Στον ουρανοξύστη της Bank of America, στην 42η οδό του Μανχάταν, ο πρωθυπουργός έκανε αξιόλογες προσπάθειες
να πείσει τους συνομιλητές του για την ευκαιρία που προσφέρει σήμερα η Ελλάδα για επενδύσεις, αλλά συνάντησε ένα αρκετά προβληματισμένο ακροατήριο. Ανάμεσά τους ο Τζον Πόλσον και οι εκπρόσωποι των μεγαλυτέρων hedge funds του κόσμου, που έχουν άμεση εμπλοκή με την Ελλάδα, όπως των George Soros, Monarch, Tudor, Skybridge, Carval, Third gate κ.ά.
Το μήνυμα του κ. Τσίπρα ήταν ξεκάθαρο. Η πρώτη αξιολόγηση θα κλείσει τέλος Σεπτεμβρίου, η δεύτερη θα κλείσει μέσα στον Νοέμβριο και κάπου εκεί θα γίνει ανασχηματισμός της κυβέρνησης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επιτρέψει στην Ελλάδα να συμμετάσχει στην ποσοτική χαλάρωση, θα γίνει αναδιάρθρωση του χρέους και το 2017 η Ελλάδα θα αρχίσει να βγαίνει στις αγορές. Ομως το κοινό που τον άκουγε είχε πολύ καλή εικόνα της ελληνικής πραγματικότητας και έτσι οι ερωτήσεις άρχισαν να πιέζουν τον Ελληνα πρωθυπουργό. «Μας λέτε ότι θα τα κάνετε όλα στην ώρα τους αφού δεν έχετε κάνει τίποτα στην ώρα του μέχρι στιγμής. Η πρώτη αξιολόγηση έχει πάρει πάνω από ένα χρόνο» τόνισε κάποιος, ενώ άλλος παρατήρησε ότι αφού η Ελλάδα θέλει τόσο πολύ να συμμετάσχει στην ποσοτική χαλάρωση γιατί αργεί τόσο πολύ στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης. «Ο χρόνος είναι τόσο σημαντικός παράγοντας για την οικονομική επίδοση και την ανάπτυξη και αυτή η κυβέρνηση φαίνεται να τον ξοδεύει ιδιαίτερα πολύ» ακούστηκε στην αίθουσα. Ο κ. Τσίπρας θέλοντας να αποφύγει την ερώτηση απάντησε κάπως γενικά, εξηγώντας ότι η πρώτη αξιολόγηση πήρε περισσότερο απ’ όσο περίμενε αλλά τώρα η κυβέρνηση θα προχωρήσει γρήγορα.
Επενδύσεις και τράπεζες
Οσον αφορά τις επενδύσεις, δεν ήταν λίγα τα παράπονα τα οποία ακούστηκαν και για την επένδυση στο Ελληνικό, με το υπουργείο Πολιτισμού να το κηρύσσει αρχαιολογικό χώρο ή για τη σύμβαση για το λιμάνι του Πειραιά που άλλαξε τελευταία στιγμή χωρίς να έχουν ενημερωθεί οι Κινέζοι επενδυτές. Οι συμμετέχοντες ήταν ενημερωμένοι για κάθε στραβοπάτημα της κυβέρνησης και ο κ. Τσίπρας αναγκάστηκε να τονίσει ότι «στο τέλος όμως όλα γίνονται».
Επόμενη δύσκολη ερώτηση, η πολιτική εμπλοκή στις διοικήσεις των τραπεζών, θέτοντας τα παραδείγματα της Attica και της Πειραιώς, με τους επενδυτές να τονίζουν πως τέτοια δείγματα δεν ενισχύουν τις ξένες επενδύσεις, την ανάπτυξη αλλά ούτε κάνουν την πολιτική απόφαση της ΕΚΤ για συμμετοχή στην ποσοτική χαλάρωση ευκολότερη. Η απάντησή του ήταν γενική. Πρέπει να υπάρχει ανεξαρτησία των τραπεζών από την μία, αλλά από την άλλη το ελληνικό κράτος έχει επενδύσει σε αυτές και πρέπει να τις προστατεύσει, ήταν με λίγα λόγια η τοποθέτηση του κ. Τσίπρα που δεν φαίνεται να ικανοποίησε.
«Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια μοναδική ευκαιρία να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα» λέει εκπρόσωπος hedge fund, του οποίου μεγάλο μέρος του χαρτοφυλακίου του είναι επενδεδυμένο στη χώρα μας. Εξαιτίας όμως της δυσπιστίας που υπάρχει σε αυτή την κυβέρνηση και της δυσκολίας να καταλάβουν οι επενδυτές το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα, θα πάρει πολύ περισσότερο χρόνο για να προσελκύσει και άλλους επενδυτές, εξηγεί ο ίδιος.
Παρά τη δυσπιστία, όμως, οι συμμετέχοντες με τους οποίους επικοινώνησε η «Κ» θεώρησαν ότι ήταν πολύ σημαντικό ότι έγινε ένας γύρος επαφών με τον κ. Τσίπρα, αλλά και τον κ. Χουλιαράκη, ο οποίος άφησε πολύ πιο θετικές εντυπώσεις. «Αυτή η κυβέρνηση σε αντίθεση με την κυβέρνηση Σαμαρά δεν ξέρει καθόλου να επικοινωνεί με τους επενδυτές, αν και η επικοινωνία βοηθάει πολύ στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης» λέει ο ίδιος επενδυτής.
Το μήνυμα που στέλνουν στην κυβέρνηση
Από υπολογισμούς που έχουν κάνει κάποια από τα hedge funds με χαρτοφυλάκια στην Ελλάδα, προκύπτουν ορισμένα πολύ χρήσιμα συμπεράσματα. Για παράδειγμα, από το 2015 που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έως σήμερα, η συμμετοχή σε ελληνικά ομόλογα έχει πέσει κατά 75% και η συμμετοχή των hedge funds κατά 60%. Το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης τον περασμένο Μάιο μπορεί να βοήθησε στην αύξηση της εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, τονίζουν οι ίδιοι, αλλά θα χρειαστεί μια γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης για να εξετάσουν ξανά οι ξένοι επενδυτές το ενδεχόμενο να επενδύσουν σημαντικά και πάλι στην Ελλάδα.
Ετσι το μήνυμα που στέλνουν οι επενδυτές είναι απλό: Αν κλείσει η κυβέρνηση την αξιολόγηση γρήγορα και «αναίμακτα», οι αγορές θα ξαναρίξουν το βλέμμα τους στη χώρα και αυτό θα σημαίνει ότι το κόστος χρηματοδότησης του κράτους και των τραπεζών θα μειωθεί, θα βοηθήσει στην ανόρθωση της οικονομίας αλλά και θα αυξήσει και την πιθανότητα η Ελλάδα να ξαναβγεί και να δανειστεί. Οι επενδυτές θα επιστρέψουν, απλώς περιμένουν την κατάλληλη στιγμή που θα νιώσουν ότι αυτή η κυβέρνηση «means business», όπως λένε χαρακτηριστικά.
http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...