Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

Σχέδιο Γ. Βαρουφάκη για χρεοκοπία από την πρώτη στιγμή!

Του Ορέστη Οικονόμου
Μια συνταρακτική αποκάλυψη για την εγκληματική στάση του Γιάνη Βαρουφάκη κατά την πρώτη περίοδο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, κάνει η 'Ημερησία του Σαββάτου'. Μια αποκάλυψη που αποδεικνύει ότι τους πρώτους πέντε μήνες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ υπήρχε οργανωμένο 'plan B' που γνώριζε μεγάλο μέρος της κυβέρνησης. Και που επιβεβαιώνεται, εφόσον βεβαίως ευσταθεί η πληροφορία, από την αφήγηση του Φρ. Ολάντ για τη συνομιλία που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Βλ. Πούτιν για να τυπωθούν δραχμές στη Μόσχα. Κάτι που βεβαίως η κυβέρνηση διαψεύδει κατηγορηματικά.

Αποκαλύπτουμε λοιπόν, την μυστική συνομιλία του τότε υπουργού Οικονομίας, Γ. Βαρουφάκη, με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ, όταν αυτός επισκέφτηκε την Αθήνα μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι 30 Ιανουαρίου στο υπουργείο Οικονομικών και γίνεται η εξής συνομιλία λίγη ώρα αφότου ο κ. Βαρουφάκη έχει παρουσιάζει το σχέδιό του για το χρέος και την πρόθεσή του να μη συνεργαστεί με την τρόικα:
Γ. Ντάισελμπλουμ:'Κύριε υπουργέ. Τι θα συμβεί αν όλα αυτά που λέτε δεν γίνουν'.
Γ. Βαρουφάκης: 'Τότε δεν πρόκειται να πληρώσουμε τα ομόλογα προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα', απαντά με απόλυτη φυσικότητα, και χωρίς συναίσθηση της σοβαρότητας της κατάστασης. Εκείνη η στιγμή ουσιαστικά σηματοδότησε το πιστωτικό γεγονός για την Ελλάδα, αφού άρνηση πληρωμής των πιστωτών σημαίνει αυτόματα μια χώρα σε κατάσταση χρεοκοπίας. Το γεγονός ότι αυτή η ενέργεια έγινε μόλις λίγες ημέρες μετά τις εκλογές και την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, δείχνει ότι το περίφημο 'σχέδιο Β' υπήρχε και είχε προετοιμαστεί πριν από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.
Η συνάντηση έμεινε στην ιστορία για τη σύγκρουση των δύο ανδρών στο κτίριο της πλατείας Συντάγματος και το περίφημο πλέον 'ουάου' του... ροκ σταρ υπουργού, όταν ο ξένος αξιωματούχους του είπε 'μόλις σκότωσες την τρόικα'. Ομως, η άγνωστη αυτή πτυχή, του πιστωτικού γεγονότος δηλαδή λόγω της στάσης του κ. Βαρουφάκη δεν είναι γνωστή. Επιβεβαιώνει δε και την αποκάλυψη που έκανε στη Βουλή ο Γιάννης Στουρνάρας. Ο διοικητής της ΤτΕ είπε ότι στις 4 Φεβρουαρίου, λίγα 24ωρα δηλαδή μετά το 'επεισόδιο' με τον Ντάϊσελμπλουμ, ο Γ. Βαρουφάκης πήγε στην ΕΚΤ και είπε στον Μάριο Ντράγκι και του είπε ότι 'είναι υπουργός μιας χρεοκοπημένης χώρας'.
Ο Γ. Στουρνάρας αποκάλυψε ότι μετά από εκείνη την τραγική εμφάνιση του Βαρουφάκη στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο ίδιος σχεδόν ικέτευε τον Μ. Ντράγκι και τους κεντρικούς τραπεζίτες 'να μην ακούνε τι λέει ο κ. Βαρουφάκης' όμως αυτοί του απαντούσαν 'είναι υπουργός της κυβέρνησής σας κ. Στουρνάρα, δεν γίνεται να μην τον ακούμε'.
Τότε ουσιαστικά μπήκε η θηλιά στο λαιμό της ελληνικής οικονομίας με το 'πάγωμα' του waver, να μη γίνονται δεκτά δηλαδή τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο από την ΕΚΤ. Η αντίστροφη μέτρηση για τον 'στραγγαλισμό' της οικονομίας είχε ξεκινήσει από τις αρχές Φεβρουαρίου 2015 και ολοκληρώθηκε προς τα τέλη Μαΐου όταν στην Ελλάδα καταγράφηκε το πιστωτικό γεγονός που έφερε τη σφραγίδα του κ. Βαρουφάκη αλλά και της κυβέρνησης. Τότε η χώρα δήλωσε αδυναμία να πληρώσει τη δόση στο ΔΝΤ.
Ολα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν το σενάριο του 'plan B' για το οποίο ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε δώσει εντολή, χωρίς, πάντως να το υιοθετεί ως πιθανό σενάριο για την Ελλάδα.
Κακούργημα
'Όποιος ως πληρεξούσιος του ελληνικού κράτους ή συμμάχου του, διεξάγει με κάποια άλλη κυβέρνηση υποθέσεις του εντολέα του με πρόθεση κατά τέτοιο τρόπο που να μπορεί να προκύψει βλάβη για τον εντολέα, τιμωρείται με κάθειρξη'.
Το άρθρο 151 του ποινικού κώδικα περί 'κατάχρησης πληρεξουσιότητας', ανασύρουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά του Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά και όποιου κυβερνητικού στελέχους που πιστεύουν ότι προκάλεσαν ζημία στην ελληνική οικονομία εξαιτίας των ατυχών διαπραγματεύσεων της περιόδου Ιανουάριος - Ιούλιος 2015.
Νέα Δημοκρατία αλλά και Δημοκρατική Συμπαράταξη θα κρατήσουν 'ζεστό' των θέμα των ευθυνών ζητώντας τόσο έρευνα από τη Βουλή όσο και από τη Δικαιοσύνη. Επιδιώκουν να βάλουν στο 'κάδρο' και τον Αλέξη Τσίπρα τονίζοντας με έμφαση ότι 'ο Βαρουφάκης δεν ήταν μόνος, δεν δρούσε μόνος. Είχε πρωθυπουργό ο οποίος μάλιστα τον έχει χαρακτηρίσει και asset για την κυβέρνηση'. Και θα πιέσουν για την υπόθεση αυτή ώστε να μην υπάρξει παραγραφή σε ενδεχόμενη προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Όλα τα παραπάνω, τα οποία κρίνονται από πολλούς ως το 'σκάνδαλο των σκανδάλων' κινητοποιούν τα κόμματα τα οποία πλέον δεν κάνουν λόγο απλά για εγκληματική αμέλεια του κ. Βαρουφάκη ή ότι συνετελέσθη το αδίκημα της απιστίας. Ειδικά μετά την κατάθεση του διοικητή της ΤτΕ, νομικοί από ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη επισημαίνουν ότι στοιχειοθετείται κακούργημα και ο κ. Βαρουφάκης πρέπει να καθίσει στο εδώλιο, ενώ θέτουν και ζήτημα ευθυνών του συνόλου της κυβέρνησης.
Μιλούν ακόμη και για εσχάτη προδοσία, καθώς η οικονομική ζημία για τη χώρα είναι μεγάλη. Ο Γ. Στουρνάρας έχει μιλήσει για 86 δισ. ευρώ, εννοώντας ότι η Ελλάδα οδηγήθηκε σε ένα 'αχρείαστο' τρίτο μνημόνιο. Πιο αποκαλυπτικός είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος υπολογίζεται το κόστος με βάση το τραπεζικό σύστημα. Όπως είπε πρόσφατα: 'Η τακτική Βαρουφάκη έχει κοστίσει στη χώρα περί τα 40 δισ. ευρώ. Αν το σκεφθεί κανείς ένα άμεσο, εμφανές και προφανές κόστος , αφορά στην απώλεια της μετοχικής αξίας του Δημοσίου στις τράπεζες, περίπου 25 δισ. λόγω της ανακεφαλαιοποίησης. Καταφέραμε και ξανα-ανακεφαλαιοποιήσαμε τις τράπεζες και βάλαμε ξανά λεφτά των φορολογουμένων, όχι όσα περιμέναμε, 5 με 6 δισ. και χάσαμε όσα λεφτά είχαμε βάλει προηγουμένως. Αν δει κανείς και το μειωμένο ΑΕΠ θα συνειδητοποιούσαμε ότι οι απώλειες για κάθε πολίτη είναι της τάξης των 2 χιλιάδων ευρώ, ετησίως.'
Στην πρόσφατη απάντησή του στον Γ. Στουρνάρα ο κ. Βαρουφάκης λέει ότι 'ως υπουργός Οικονομικών επιχειρηματολογούσα ότι το δημόσιο χρέος μας ήταν μη βιώσιμο (δηλαδή ότι το κράτος είχε πτωχεύσει) και έπρεπε να κουρευτεί'.
Ξεχνά να πει όμως ότι στις πρώτες δηλώσεις του ως υπουργός Οικονομικών είχε πει πως αναγνωρίζει πλήρως το ελληνικό χρέος και θα αποπληρωθεί αυτό μέχρι τελευταίου ευρώ. Επίσης ξεχνά ότι η πρότασή του δεν μιλούσε για κούρεμα επειδή αυτό δεν ήταν εφικτό και δεν θα περνούσε από τα κοινοβούλια. Είχε προτείνει μάλιστα ο ίδιος έκδοση νέων ομολόγων του ελληνικού δημοσίου ίσης ονομαστικής αξίας με το χρέος μας στους εταίρους και με χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής κατ' αρχάς το ίδιο με το συμφωνηθέν.
Γ. Στουρνάρας
'Τους έλεγα να τον... μαζέψουν'
Οι αποκαλύψεις που έκανε ο Γιάννης Στουρνάρας στη Βουλή, σχετικά με τα έργα και τις ημέρες του πρώην υπουργού Οικονομικών, βγάζουν στο φως και την κόντρα που υπήρχε από το 2015 μεταξύ του διοικητή της ΤτΕ και του κ. Βαρουφάκη. Μια σύγκρουση που ξεκίνησε από τη στιγμή που ο Γ. Στουρνάρας (ο οποίος παρεμπιπτόντως συνέβαλε τα μέγιστα στο να γίνει ο Γ. Βαρουφάκης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και να ξεφύγει από τις... ερήμους της Αυστραλίας όπου βρισκόταν), αντιλήφθηκε ότι ο πρώην υπουργός οδηγούσε την Ελλάδα σε οριστική ρήξη με την Ευρώπη.
Ο διοικητής της ΤτΕ, από τις αρχές του 2015 είχε προειδοποιήσει ανώτατα κυβερνητικά στελέχη ότι οι προκλητικές δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη, το στιλ και η ουσία της διαπραγματευτικής του τακτικής έφερνε την Ελλάδα σε εξαιρετικά δύσκολη θέση απέναντι στους δανειστές. 'Τους έπαιρνα τηλέφωνο και του έλεγα να τον μαζέψουν, προκαλεί ανεπανόρθωτη ζημιά στη χώρα', έχει πει ο κ. Στουρνάρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, η εμφάνιση του πρώην υπουργού στην ΕΚΤ στις 4 Φεβρουαρίου 2015 όπου τους είπε 'είμαι ο υπουργός Οικονομικών μιας χρεοκοπημένης χώρας', δεν ήταν το μόνο σοβαρό ατόπημα του κ. Βαρουφάκη. Στις πρώτες του επαφές στο Eurogroup ο κ. Βαρουφάκης εμφανιζόταν με ύφος μπλαζέ απαιτώντας τη διαγραφή του ελληνικού χρέους, επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει. Ο κ. Στουρνάρας σε συνομιλία του με ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος είχε επισημάνει τους κινδύνους, αλλά η απάντηση που πήρε ήταν: 'Ο κ. Βαρουφάκης είναι επιλογή άνωθεν'.
http://www.imerisia.gr/default.asp

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου