Η μάχη ΔΝΤ - ΕΕ για το ελληνικό χρέος καλά κρατεί. Κι ενώ μαίνεται, πόλεμος έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό του Ταμείου, μεταξύ των τεχνοκρατών και της πολιτικής ομάδας που πρόσκειται στον Λευκό Οίκο συνολικά για το ελληνικό πρόγραμμα
Ο Πόλ Τόμσεν, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος,φέρεται να επιθυμεί άμεση και ολική αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα ενώ η«πολιτική ομάδα» του Λευκού Οίκου θέλει παράταση των συζητήσεων για ένα έτος και σκληρή στάση από το Ταμείο.
Ο Τόμσεν και η ομάδα του τάσσονται πλέον ανοιχτά υπέρ της συνολικής εξόδου του ΔΝΤ από την Ελλάδα. Κι αυτό γιατί, όπως υποστηρίζει ο Τόμσεν η ελληνική οικονομία θεωρείται «μη επιδιορθώσιμη» (beyond repair) ενώ έτσι όπως εξελίσσεται το ευρωπαϊκό πρόγραμμα καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα είναι σε θέση να το «σώσει».
Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr και του πρακτορείου ΜΝΙ, κατά τον Τόμσεν το ΔΝΤ δεν πρέπει να περιμένει να συζητηθεί το ελληνικό χρέος μετά τις γερμανικές εκλογές γιατί, όπως εκτιμά η ΕΕ δεν πρόκειται να καταλήξει σε ριζοσπαστική λύση ενώ το χρέος θα έχει ήδη εκτροχιαστεί.
Την ίδια ώρα, η πολιτική ομάδα που πρόσκειται στο Λευκό Οίκο θέλει να διατηρηθεί η συζήτηση για ένα χρόνο αλλά με σκληρή στάση από την πλευρά του ΔΝΤ, με την «πρόβα» να έχει γίνει ήδη από την Κριστίν Λαγκάρντ.
Σε πλήρη συμμαχία με τον υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ,Τζακ Λιου, η Κριστίν Λαγκάρντ, ξεκαθάρισε ενώπιον του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι η στάση του ΔΝΤ είναι δεδομένη και δεν αλλάζει. Το ταμείο θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα μόνο αν γίνει αναδιάρθρωση του χρέους το οποίο δεν είναι βιώσιμο.
Ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του έχει λόγους να πιέζει. Με τις ΗΠΑ να βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο κανείς δεν θα ήθελε ο επόμενος πρόεδρος να κληρονομήσει το ελληνικό πρόβλημα χωρίς να έχει λυθεί, έστω σε επίπεδο απόφασης, το αν θα προχωρήσει ή όχι η αναδιάρθρωση του χρέους και επομένως η συμμετοχή ή όχι του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.
Την ίδια ώρα, στο μέτωπο ΕΕ - ΔΝΤ η ένταση δεν χαλαρώνει. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει δώσει εντολή στους Ντομπρόβσκις και Μοσκοβισί που έχουν μεταβεί στην Ουάσινγκτον να κρατήσουν θετική στάση υπέρ της Ελλάδας. Ωστόσο, τους ζήτησε να έχουν σκληρή στάση απέναντι στο ΔΝΤ, όσον αφορά τα στοιχεία και τις προβλέψεις για το ελληνικό πρόγραμμα, δείχνοντας ότι η Eurostat είναι αυτή που «κάνει κουμάντο».
Το ζήτημα αφορά στις προβλέψεις για τα πλεονάσματα, με την ΕΕ να υποστηρίζει ότι η επίτευξή τους είναι εφικτή και το ΔΝΤ να κατεβάζει σημαντικά τον πήχη και να υποστηρίζει ότι δεν πιάνονται. Μάλιστα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να πιέσει για τη λήψη νέων μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση το Νοέμβριο, ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν αποκλίσεις από τους στόχους.
http://tvxs.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου