Εχοντας εκπληρώσει πλέον τις βασικές υποχρεώσεις της από την περυσινή συμφωνία με τους δανειστές, η ελληνική πλευρά αναμένει τώρα την έκβαση τουμπρα-ντε-φερ μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων, το οποίο φαίνεται ότι θα είναι το επόμενο επεισόδιο στο σήριαλ της διαπραγμάτευσης. Από την έκβαση της αναμέτρησης αυτής θα εξαρτηθεί η σύνθεση του συνολικού πακέτου της συνολικής συμφωνίας – εάν θα περιέχει «προληπτικά» μέτρα ή μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης αποκλίσεων κι αν θα περιλαμβάνει προβλέψεις για ελάφρυνση χρέους. Η εξέλιξη αυτή μάλλον ικανοποιεί την ελληνική κυβέρνηση, που έχει ήδη εξασφαλίσει την
υποστήριξη Βρυξελλών-Γαλλίας και επεδίωκε να καταστήσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ Ευρωπαίων (Γερμανίας)-ΔΝΤ το ζήτημα προληπτικά μέτρα ή μηχανισμός αυτόματων περικοπών επιδιώκεται.
Οι δύο πλευρές θα βρεθούν σε αντιπαράθεση και για το θέμα της ελάφρυνσης χρέους,την οποία το Ταμείο θέτει ως προϋπόθεση παραμονής του στο ελληνικό πρόγραμμα.
Στην Αθήνα κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι από αυτή τη σύγκρουση κερδισμένη θα βγει η Ελλάδα. Όπως επισημαίνουν, «το ΔΝΤ δεν μπορεί να πάρει όλα όσα ζητάει. Για να επιτύχει κάτι με το χρέος, πρέπει να υποχωρήσει στις απαιτήσεις του για πρόσθετα μέτρα και να αποδεχθεί τον μηχανισμό περικοπών».
Συμφωνία με Ευρωπαίους
Για τα βασικά θέματα της αξιολόγησης υπάρχει ήδη συμφωνία και οι εκκρεμότητες έκλεισαν με την ψήφιση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου. Μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και ευρωπαϊκών Θεσμών έχει συμφωνηθεί επίσης η δημιουργία μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης δημοσιονομικών αποκλίσεων, αντί της λήψης προληπτικών μέτρων που ζητά το ΔΝΤ.
Απομένει λοιπόν να βρουν φόρμουλα συνεννόησης επ’ αυτού οι Ευρωπαίοι με το ΔΝΤ. Η Κομισιόν έχει ήδη προτείνει να νομοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση τον μηχανισμό και να γίνουν εκταμιεύσεις δόσεων πριν ακόμη ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Αυτό δείχνει ότι αναμένει μακρά διαπραγμάτευση-αντιπαράθεση με το ΔΝΤ, το οποίο θα επιμείνει να συμπεριληφθεί στην τελική συμφωνία και η ελάφρυνση χρέους.
Για τη δομή και τον τρόπο ενεργοποίησης του μηχανισμού η ελληνική πλευρά έχει ετοιμάσει ολοκληρωμένη πρόταση, η οποία διαβιβάσθηκε χθες στους υπουργούς Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης . Σήμερα το ελληνικό σχέδιο συζητείται στο EuroWorking Group και εν συνεχεία θα τεθεί επί τάπητος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Η Κομισιόν παρενέβη ουσιαστικά υπέρ της Ελλάδας, προτείνοντας να γίνουν εκταμιεύσεις δόσεων πριν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, υπό τον όρο ότι θα νομοθετηθεί μηχανισμός αυτόματης προσαρμογής με περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων.
Στο Συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα προσέλθει λοιπόν έχοντας πάρει τις «υπογραφές» του κουαρτέτου ότι υλοποιήθηκαν όλα τα μέτρα της περυσινής συμφωνίας και μια ξεχωριστή συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς για τον μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης αποκλίσεων – τον οποίο δεν αποδέχεται το ΔΝΤ.
Σε δοκιμασία η γραμμή Σόιμπλε
Όπως επισημαίνουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, το σημερινό Eurogroup θα είναι μια ιδιαίτερα μεγάλη δοκιμασία για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οποίος επιμένει στη γραμμή ότι «πριν από οποιαδήποτε συζήτηση για το ελληνικό χρέος, πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση και να υπάρχει ένα βιώσιμο πακέτο».
Η θέση αυτή έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το ΔΝΤ, που θεωρεί το χρέος μη βιώσιμο και απειλεί να μη συμμετάσχει στο τρίτο πακέτο, εάν δεν διασφαλιστεί με τη λήψη προληπτικών μέτρων η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Ομως, χωρίς το ΔΝΤ που ήταν το ισχυρό «χαρτί» του Γερμανού υπουργού Οικονομικών για να εκμαιεύσει το «ναι» της Μπούντεσταγκ για τη συνέχιση των προγραμμάτων διάσωσης της Ελλάδας, δεν υπάρχει περίπτωση η γερμανική βουλή να εγκρίνει οποιαδήποτε αποδέσμευση νέων δανείων προς την Αθήνα.
Προς το παρόν, ο Σόιμπλε φαίνεται ότι μπορεί ακόμη να επηρεάζει τη στάση και τις επιλογές ευρωπαϊκών Θεσμών: Λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του Συμβουλίου, ο ESM έβαλε φρένο στα σενάρια για μετατροπή των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας από κυμαινόμενα σε σταθερά, διαμηνύοντας προς το Eurogroup ότι με αυτή τη μετατροπή θα μειώνονταν οι τον μελλοντικές του απαιτήσεις από δάνεια που έχει δώσει στην Ελλάδα.
http://www.sofokleousin.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου