Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Σε εκκρεμότητα η επιστροφή της τρόικας


Χωρίς συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα αρχίζει η πρώτη από τις κρίσιμες εβδομάδες έως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

Στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν πως οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας θα επιστρέψουν στα τέλη της εβδομάδας, όπως δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος κ. Π. Μοσκοβισί. Ωστόσο, στελέχη της τρόικας αναφέρουν πως ακόμα και χθες δεν είχε καθοριστεί το πότε ακριβώς θα επιστρέψουν οι επικεφαλής της τρόικας.

Μάλιστα, σημειώνουν ότι μέχρι να επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας θα υπάρξει κάποια περαιτέρω ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ των εκπροσώπων των πιστωτών και της κυβέρνησης. Αλλωστε, μόλις λίγες ώρες πριν το Eurogroup της Πέμπτης, η τρόικα έθεσε θέμα διεύρυνσης του δημοσιονομικού κενού του 2015 κατά 1 δις ευρώ λόγω των ρυθμίσεων των χρεών προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, ανεβάζοντας την εκτίμησή της για τη συνολική «τρύπα» στον προϋπολογισμό του 2015 στα επίπεδα των 2,5 δις ευρώ.

Στο οικονομικό επιτελείο δεν δέχονται σε καμία περίπτωση ότι υπάρχει τόσο μεγάλο κενό. Επιμένουν στις προβλέψεις του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού, μέσω του οποίου εκτιμάται ότι το 2015 θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 2,9% του ΑΕΠ όταν ο στόχος είναι να φθάσει στο 3% του ΑΕΠ. Επίσης, κάνουν λόγο για μία διαπραγματευτική τακτική της τρόικας που σκοπίμως «φουσκώνει» το δημοσιονομικό κενό του 2015, ώστε να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην κυβέρνηση για να δώσει λύσεις σε όλα τα άλλα ανοικτά μέτωπα.

Πάντως, στο οικονομικό επιτελείο προετοιμάζουν ένα πακέτο παρεμβάσεων που θα αφορούν σε διοικητικές αλλαγές με στόχο την εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ έως 1 δις ευρώ. Αν και δεν θεωρούν ότι είναι απαραίτητη η λήψη έστω και αυτών των νέων μέτρων, διαμορφώνουν ένα πακέτο για να διασφαλίσουν την υπέρβαση των στόχων και να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις της τρόικας.

Στα υπόλοιπα θέματα, η τρόικα έχει δείξει διαθέσεις να ασκήσει έντονες πιέσεις για αλλαγές στην φορολογική διοίκηση, στο ασφαλιστικό σύστημα (κυρίως συγχωνεύσεις ταμείων), στις ρυθμίσεις χρεών προς ταμεία και εφορίες, αλλά και εκείνης για τα «κόκκινα δάνεια», για αναδιάρθρωση του καθεστώτος ΦΠΑ και για την θέσπιση νέου ενιαίου μισθολογίου. Θέματα τα οποία είναι δύσκολο να επέλθει συμφωνία άμεσα, καθώς η κυβέρνηση έχει διαφορετική άποψη από της τρόικας. Για αυτό και όσο περνάει ο καιρός πληθαίνουν οι φωνές που υποστηρίζουν ότι ο στόχος της επίτευξης συμφωνίας έως τις 8 Δεκεμβρίου είναι «μάλλον αισιόδοξος».
http://www.msn.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου