Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Ο μετά μνημόνιο σχεδιασμός της Κυβέρνησης


Όχι τόσο για την τελική κατάληξη της προσπάθειας, δεδομένου ότι πέραν της Αθήνας και οι Βρυξέλλες μοιάζουν να συμφωνούν στην ανάγκη απαλλαγής (ή υποκατάστασης) του μνημονίου, αλλά σίγουρα για το δρόμο που θα πρέπει να διαβεί η Αθήνα για να φτάσει στην... πηγή.
Τα πρώτα μηνύματα από την τρόικα, σχετικά με τις θέσεις που απέστειλε η ελληνική πλευρά, το... lapsus linguae του Γέρουν Ντάισελμπλουμ που ενημέρωσε το ολλανδικό κοινοβούλιο ότι εξετάζεται παράταση του ισχύοντος προγράμματος αλλά και η σκληρή στάση των πιστωτών έναντι της... Πορτογαλίας που βγήκε από το πρόγραμμα προ ολίγων μηνών, προοιωνίζονται μία δύσκολη διαπραγμάτευση για την ελληνική πλευρά.
Τα ανοικτά μέτωπα που έχει να διαχειριστεί η ελληνική πλευρά αφορούν στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά, το δημοσιονομικό, το μισθολόγιο στο Δημόσιο, το ΦΠΑ (επίσης ένα ζήτημα που μαζί με τις συντάξεις και τις ομαδικές απολύσεις δεν θέλει να... αγγίξει η Αθήνα) αλλά και το... ξεχασμένο στόχο των απολύσεων, η υλοποίηση των οποίων θα επιβαρύνει με βεβαιότητα το κλίμα για την ελληνική κυβέρνηση.
Εξάλλου, οι κινήσεις της ελληνικής πλευράς καθορίζονται, εν πολλοίς, και από τα μικρά περιθώρια χρόνου. Η πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου παρέρχεται άκαρπη και, πλέον, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για επιστροφή της τρόικας την επόμενη εβδομάδα. Συνεπώς, η ελληνική πλευρά θα έχει στη διάθεσή της λιγότερες από τρεις εβδομάδες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν τη νέα συνεδρίαση του Eurogroup στις 8 Δεκεμβρίου. Γι αυτό και η σημερινή συνεδρίαση του οργάνου θεωρείται ως η πλέον κρίσιμη. Διότι από αυτή θα κριθεί όχι μόνον ο ακριβής χρόνος επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα αλλά και η ατζέντα ρυθμίσεων που θα διαπραγματευτούν οι ελεγκτές με την ελληνική κυβέρνηση. Ενδεικτική της κρισιμότητας είναι και η πληροφορία που θέλει , πλην του Γκίκα Χαρδούβελη, στις Βρυξέλλες να μεταβαίνει και ο Στ. Παπασταύρου, προκειμένου να υπάρχει άμεση γραμμή συνεννόησης μεταξύ των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης και του Μαξίμου.
Πηγές του Μαξίμου επιβεβαίωναν, αργά χθες βράδυ, ότι από το σημερινό Eurogroup θα κριθεί, εν πολλοίς, όχι μόνον ο χρόνος επιστροφής της τρόικας αλλά και το εύρος των «παραχωρήσεων» από ελληνικής πλευράς για την τελική αξιολόγηση.
Παρά τα «αγκάθια» που αναγνώρισε ότι υπάρχουν ο Γκ. Χαρδούβελης, μετά τη χθεσινή ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου, αλλά και τη «λεπτή και σκληρή» διαπραγμάτευση που εξελίσσεται, όπως είπε ο Ευ. Βενιζέλος, η κυβέρνηση εκτιμά ότι η επίτευξη της συμφωνίας παραμένει το κυρίαρχο σενάριο. Σε αυτό κατατείνει όχι μόνον η επιδίωξη της Αθήνας αλλά και η πραγματικότητα που έχουν να διαχειριστούν οι Ευρωπαίοι καθώς στα τέλη του έτους κλείνει, ούτως ή άλλως, το ευρωπαϊκό σκέλος του προγράμματος. Παρά τις υποχωρήσεις, δηλαδή, που έχουν ήδη καταγραφεί, από μία «καθαρή» έξοδο, στην προληπτική γραμμή μέσω των «υφιστάμενων μηχανισμών της ευρωζώνης», δηλαδή του ESM και την παραμονή του ΔΝΤ έστω ως «τεχνικού συμβούλου», η Αθήνα παίζει τα ρέστα της προκειμένου να εξασφαλίσει μία λύση που θα σηματοδοτεί την αλλαγή σελίδας και, παράλληλα, θα εξασφαλίζει αυξημένη αυτονομία της ελληνικής πλευράς, έστω και υπό επιτήρηση.
http://www.matrix24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Τα διλήμματα των υποψηφίων μία ανάσα πριν την κάλπη της Κυριακής – Το πρόγραμμα και οι στοχεύσεις

Στην τελική ευθεία για την κάλπη της 6ης Οκτωβρίου βρίσκονται οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ , οι οποίοι λίγες ώρες πριν το άνοιγμα της κά...