Ο κ. Μάκης Βορίδης ήταν την δεκαετία του 80 από τους εκλεκτούς, του έγκλειστου τότε στον Κορυδαλλό, Παπαδόπουλου. Ηταν γενικός Γραμματέας της Νεολαίας της ΕΠΕΝ, διαδεχόμενος τον Ν. Μιχαλολιάκο, που σε ένα παιχνίδι της ιστορίας είναι σήμερα φυλακισμένος στο Κορυδαλλό. Η ΕΠΕΝ ήταν το κόμμα που συγκέντρωνε τους νοσταλγούς της χούντας και είχε ιδρύσει ο δικτάτορας από την φυλακή. Το 1993, ο σημερινός υπουργός Υγείας της Νέας Δημοκρατίας τέθηκε επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, κάτι σαν την Χρυσή Αυγή της εποχής. Είχε επίσης πρωτοστατήσει και σε τραμπούκικες επιθέσεις με τσεκούρια, για τις οποίες μηνύθηκε τότε από την ΕΦΕΕ. Με την σύμφωνη γνώμη και της ΔΑΠ, της φοιτητικής παράταξης της ΝΔ. Αν η χούντα δεν είχε πέσει προδίδοντας την Κύπρο και ο Παπαδόπουλος παρέμενε στην εξουσία, πιθανότατα ο κ. Βορίδης θα ήταν ένας από τους εκλεκτούς του για την Συμβουλευτική.
Σε μια άλλη ιστορική σύμπτωση, ο κ. Σαμαράς επέλεξε τον κ. Βορίδη να αναπτύξει σήμερα τις θέσεις της κυβέρνησης για την ψήφο εμπιστοσύνης που ζητάει. Κανονικά, απόντος του πρωθυπουργού, θα έπρεπε την κυβέρνηση να εκπροσωπήσει ο λαλίστατος αντιπρόεδρος κ. Βενιζέλος. Φυσικά ο κ. Σαμαράς μπορεί να επιλέγει όποιον θέλει για να εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στη Βουλή. Από την στιγμή όμως που ούτε από τα στελέχη της ΝΔ ούτε από την συγκυβερνώσα συνιστώσα του ΠΑΣΟΚ υπάρχουν αντιδράσεις για τον κ. Βορίδη, θα μπορούσε να αλλάξει και το σήμα της ΝΔ με το πουλί της χούντας. Δικό του είναι το κόμμα, ότι θέλει το κάνει.
Αυτό που ως πρωθυπουργός δεν επιτρέπεται να κάνει, είναι να υποτιμά συστηματικά το ελληνικό Κοινοβούλιο. Στην σημερινή συνεδρίαση δεν θα παρευρίσκεται λόγω διεθνών υποχρεώσεων, την στιγμή που η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης θα μπορούσε να ξεκινήσει αύριο, ώστε να παρουσιάσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός τις θέσεις της κυβέρνησης του, σύμφωνα με την πάγια κοινοβουλευτική πρακτική.
Δεν είναι σαφές αν ο κ. Σαμαράς επέλεξε να ξεκινήσει η διαδικασία την Τετάρτη, ακριβώς για να έχει ένα πρόσχημα να την αποφύγει. Το βέβαιο είναι ότι παρουσιάζει μια περίεργη αλλεργία για το Κοινοβούλιο, όπου εμφανίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα μετά από 303 ημέρες, σχεδόν ένα χρόνο απουσίας. Οταν σπανίως εμφανίζεται δείχνει να βαριέται και όταν μιλάει το παίζει κουτσαβάκη, υποβαθμίζοντας τον διάλογο και τους θεσμούς. Την τελευταία φορά που μίλησε, είπε στον κ. Τσίπρα, που είχε τον λόγο, ότι δεν τον κοιτάει για να μην βάλει τα γέλια. Οπως δικαιούται από τον κανονισμό της Βουλής, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ζητήσει από την άνοιξη να γίνει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις σχέσεις της Χρυσής Αυγής με τον κ. Μπαλτάκο, στενό συνεργάτη του κ. Σαμαρά. Αλλά η κυβέρνηση έγραψε στα παλιά της τα παπούτσια όλους τους κοινοβουλευτικούς κανόνες και η συζήτηση δεν έχει γίνει, σχεδόν 6 μήνες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου.
Για τη λειτουργία της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, υπάρχει ένα σοβαρό θέμα. Δεν αρέσει στον κ. Σαμαρά ο κοινοβουλευτικός διάλογος γενικώς; Δεν μπορεί να ανεχθεί να του ασκούν κριτική, όπως συμβαίνει πάντα στα Κοινοβούλια; Θεωρεί ότι δεν πρόκειται για πολιτικά προστατευμένο περιβάλλον, ανασφάλεια την οποία εκφράζει αποφεύγοντας ζωντανές συνεντεύξεις και debate; Προτιμά να κυβερνά με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και τίποτα επιστρατεύσεις, απ' αυτές που η σημερινή κυβέρνηση έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ; Νομίζει ότι χάνει τον χρόνο του; Είναι προφανές ότι ο κ. Σαμαράς έχει εδώ κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα. Είναι όμως πρωθυπουργός εκλεγμένος από τον λαό και δεν είναι χουντικός. Γι αυτό θα έπρεπε να ξεχωρίζει την Βουλή των Ελλήνων από την Συμβουλευτική της χούντας.
http://tvxs.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου