Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Δεν είναι παντοδύναμο το ΝΑΤΟ


Η καθιερωμένη από τον ΟΗΕ Διεθνής Ημέρα Ειρήνης- 21 Σεπτεμβρίου- τιμήθηκε στην Αθήνα με ομιλία της Ιρλανδής αγωνίστριας της ειρήνης Μορίντ Μαγκουάιρ, τιμημένης με Νόμπελ Ειρήνης το 1976. Πολλά μηνύματα εξέπεμψε η Μαγκουάιρ (και μέσω συνέντευξής της στην "Ε "), μίλησε και για τον στόχο κατάργησης του ΝΑΤΟ, αναβάθμισης του ΟΑΣΕ και του ΟΗΕ. Επισήμανε, η πολύπειρη Ιρλανδή ότι ποτέ στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, οι κίνδυνοι για την υπόθεση της ειρήνης και της παγκόσμιας ασφάλειας δεν ήταν τόσο μεγάλοι.

Πραγματικά, όπου και αν στρέψουμε το βλέμμα, η ειρήνη ματώνει. Ματώνει στην καρδιά της Ευρώπης, την Ουκρανία. Ματώνει στην Παλαιστίνη, που ο λαός της δέχτηκε πρόσφατα βάρβαρη
επίθεση στη Γάζα από την κυβέρνηση του Ισραήλ. Ματώνει στη Συρία, όπου από το 2011 μαίνεται ένας πολυαίμακτος εμφύλιος πόλεμος με πάνω από εκατό χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια πρόσφυγες. Ματώνει και πάλι στο Ιράκ, του οποίου η ίδια η υπόσταση απειλείται άμεσα από την επιδρομή των τζιχαντιστών-σκοταδιστών του Ισλαμικού Κράτους. Ματώνει στη Λιβύη, που επίσης βρίσκεται στα πρόθυρα διάλυσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει πολλές φορές στη Βουλή – και από άλλα βήματα- την ανάληψη φιλειρηνικών πρωτοβουλιών από την κυβέρνηση της χώρας μας. «Φωνή βοώντος εν τη ερήμω» οι προτάσεις μας. Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, είναι δέσμιες μιας εξωτερικής πολιτικής που θέλει την Ελλάδα διαρκώς στην τροχιά του Ατλαντισμού και «καλό παιδί» του ΝΑΤΟ.

Αναρωτιέται κανείς: Δεν θα μπορούσε η ελληνική κυβέρνηση να είχε εκφράσει την αντίθεσή της στην πρόσφατη επίθεση της κυβέρνησης του Ισραήλ στη Γάζα; Μήπως, όμως, η λεγόμενη «στρατηγική συνεργασία» με το Ισραήλ, υποχρεώνει την Ελλάδα να σιωπά για τόσο μεγάλα θέματα;

Γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν ανέλαβε καμία πρωτοβουλία, π.χ. για μια διεθνή διάσκεψη ειρήνης για τη Συρία στην Αθήνα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ; Γιατί δεν προτείνει μια πανευρωπαϊκή διάσκεψη Ειρήνης για την Ουκρανία στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ, με τη συμμετοχή και της Ρωσίας;

Επειδή επιμένει η μνημονιακή κυβέρνηση να "εκστρατεύει" εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ με τη σημαία του ΝΑΤΟ, θα θέλαμε να ρωτήσουμε: Η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ συνεπάγεται αυτομάτως και τη συμμετοχή της χώρας μας στους πολεμικούς σχεδιασμούς της Ατλαντικής συμμαχίας;

Προφανώς, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εναντίον του ΝΑΤΟ, όπως και το σύνολο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και θα θέλαμε η χώρα μας να μην αποτελεί μέρος του στρατιωτικού αυτού σχηματισμού, που αποτελεί κατάλοιπο του ψυχρού πολέμου. Άλλωστε, υπάρχουν αρκετές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και μέλη της ΕΕ, που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ και υπερασπίζονται την ουδετερότητά τους. Οι χώρες αυτές είναι η Δημοκρατία της Ιρλανδίας, η Σουηδία, η Φιλανδία και η Αυστρία, αλλά και η de facto διχοτομημένη Κυπριακή Δημοκρατία.

Ως ΣΥΡΙΖΑ, την συγκεκριμένη περίοδο δεν ζητούμε την άμεση έξοδο της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ, αφού πρώτη προτεραιότητά μας είναι να σώσουμε την ελληνική κοινωνία από τα μνημονιακά δεινά. Ταυτόχρονα, δεν σταματάμε ούτε στιγμή τους αγώνες για την κατάργηση του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, η κυβέρνηση και τα φερέφωνά της μας μέμφονται για τη θέση αυτή. Προφανώς, θεωρούν ότι το ΝΑΤΟ είναι αιώνιο ή παντοδύναμο. Φαίνεται, δεν ξέρουν για τις έντονες αντιθέσεις εντός του ΝΑΤΟ, ακόμα και στο Ουκρανικό. Δεν έχουν διαβάσει πάμπολλες αναλύσεις στον διεθνή τύπο, που αμφισβητούν το μέλλον του ΝΑΤΟ, το οποίο δεν αποκλείεται να αυτοδιαλυθεί.




Ξεχνούν, πχ ότι στον πόλεμο του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, το 2011, συμμετείχαν μόνο οκτώ από τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, ενώ οι υπόλοιπες - μεταξύ αυτών και η Γερμανία-, δεν συμμετείχαν. Όσο για την επίκληση του Κυπριακού, καλό θα ήταν η κυβέρνηση Σαμαρά να διδαχτεί από την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία από τα χρόνια του Μακαρίου ακολουθεί αδέσμευτη και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική.

Ειρωνεύεται ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς τον Αλέξη Τσίπρα, όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να διαλυθεί. Είναι, άραγε, αυτό κάποια δογματική εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ σε παρωχημένες θέσεις; Θέλει να αγνοεί ,φαίνεται Πρωθυπουργός ότι ακόμα και επιφανείς πολιτικοί της συντηρητικής παράταξης έχουν αμφισβητήσει την ύπαρξη του ΝΑΤΟ. Για παράδειγμα, ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης, δήλωνε παλαιότερα: «Αμφισβητώ ευθέως την ανάγκη ύπαρξης του ΝΑΤΟ» («Επενδυτής», 22.1.08)

Επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά: Η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα εθνική στρατηγική ως χώρα ευρωπαϊκή, βαλκανική, μεσογειακή. Για μας, η εθνική στρατηγική δεν μπορεί να είναι άλλη από στρατηγική της ειρήνης και ισότιμης διεθνούς συνεργασίας της χώρας μας.
http://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...