Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Ντάισεμπλουμ: Θα τεθούν όροι στην Ελλάδα για πρόσθετη στήριξη

ntaiselbloum

Όπως είπε στη συνέντευξη Τύπου ο Ολλανδός αξιωματούχος, το Eurogroup ενημερώθηκε για το ελληνικό πρόγραμμα και χαρακτήρισε πρώιμη τη συζήτηση για πρόσθετη στήριξη.
Σε ερώτηση για τη μορφή που πρέπει να έχει η έξοδος της Ελλάδας από το δανειακό πρόγραμμα τόνισε πως «υπάρχει ισχυρή συναίνεση εντός του Eurogroup ότι πρέπει να είναι μια βιώσιμη και αξιόπιστη έξοδος».
Σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ Ελλάδα σημείωσε μεγάλη πρόοδο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ωστόσο σε αρκετούς τομείς απαιτείται «πρόσθετη εργασία» για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.
«Στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε την πέμπτη αξιολόγηση και στη βάση αυτή το Νοέμβριο ή το Δεκέμβριο θα μιλήσουμε για το μέλλον», είπε ο επικεφαλής του Eurogroup.
Σε ερώτηση για το κατά ποσό ενδεχόμενες εκλογές επηρεάσουν τον προγραμματισμό για την Ελλάδα ο Ντάισελμπλουμ είπε πως ο πολιτικός κύκλος και οι εκλογές βρίσκονται πάντα στο φόντο (background) των αποφάσεων του συμβουλίου. Ξεκαθάρισε δε πως αποτελεί πρόκληση για την Ελλάδα να διασφαλίσει ότι θα μείνει σε μια σταθεροποιημένη χρηματοοικονομική κατάσταση.
Εξάλλου, σχετικά με τα 11 δισ. του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (EFSF) που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ο διευθυντής του Ταμείου Κλάους Ρένγκλινγκ ανέφερε ότι υπάρχουν δύο επιλογές. Η μία είναι να επιστραφούν τα χρήματα και να μειωθεί το ελληνικό χρέος και η άλλη είναι να χρησιμοποιηθεί το ποσό αυτό τον επόμενο χρόνο. Διευκρίνισε, πάντως, ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα θέλει να χρησιμοποιήσει τα χρήματα αυτά για λόγους άλλους από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, χρειάζεται πολιτική απόφαση (π.χ. από το διοικητικό συμβούλιο του EFSF ενδεχομένως και από κάποια εθνικά κοινοβούλια). Σημείωσε, τέλος, ότι το αν οι ελληνικές τράπεζες χρειαστούν μέρος αυτών των 11 δισ. θα το γνωρίζουμε έξι μήνες μετά τα αποτελέσματα των στρες τεστ που θα διεξαχθούν στο τέλος του Οκτωβρίου. Και αυτό γιατί θα πρέπει να υπολογιστεί το ύψος της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα για την κάλυψη ενός ενδεχόμενου κενού.
Τι λέει η κυβέρνηση
Στο ίδιο θέμα, πάντως, κυβερνητικές πηγές από το Λουξεμβούργο ανέφεραν ότι για την ελληνική πλευρά θα ήταν προτιμότερο το ποσό αυτό να χρησιμοποιηθεί ως ένα «μαξιλάρι ασφαλείας» αντί να επιστραφεί πίσω στο μηχανισμό.Επίσης, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν, λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, ότι προτεραιότητα της Ελλάδας είναι η έγκαιρη ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης και η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. «Η Ελλάδα πρέπει να αποδείξει ότι προχωρά μόνη της και ότι οι μεταρρυθμίσεις υλοποιούνται γιατί οι Έλληνες έχουν κατανοήσει την αξία τους» ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η Ελλάδα επιθυμεί μια «συνετή έξοδο» από το πρόγραμμα βοήθειας και να «μεταπηδήσει» σε μια άλλου είδους σχέση με τους δανειστές της, η οποία θα είναι «κοινά αποδεκτή». Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι η Ελλάδα επιθυμεί να βγει ομαλά και σταδιακά στις αγορές, με τα εύσημα των δανειστών και των οίκων αξιολόγησης.
Τέλος, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι το κλίμα αβεβαιότητας θα αλλάξει, αν ληφθούν καθοριστικής σημασίας αποφάσεις.
http://www.matrix24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ποιοι πολέμησαν τη Σακελλαροπούλου

Hταν μια εξαιρετική Πρόεδρος. Αν μη τι άλλο, ήταν Πρόεδρος της εποχής της, όχι απομεινάρι του ένδοξου του εθνικού και πολιτικού παρελθόντος ...