Γράφει, ο Δημήτρης Κατσαρός
Έντονη αίσθηση έχει προκαλέσει δημοσίευμα στο βρετανικό τύπο που με φοβερή ειρωνεία συνυπολογίζει το ύψους του χρέους προς τους δανειστές μας με τα «χρωστούμενα» γλυπτά του Παρθενώνα.
Ο συντάκτης του περιοδικού Spectator, που φαίνεται να μην έχει ιδέα σχετικά με το ζήτημα χρέους της Ελλάδας, προτείνει μεταξύ άλλων την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα μετά την αποπληρωμή του Ελληνικού χρέους προς τους δανειστές. Βέβαια ο συντάκτης δε φαίνεται να γνωρίζει πως η Βρετανία έχει ελάχιστη εμπλοκή στο δανεισμό της Ελλάδας, αφού αυτός αφορά κυρίως χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ.
Το άρθρο αγγίζει τα όρια της προβοκάτσιας, αφού αναφέρει επίσης ότι η συντήρηση των ανεκτίμητων μνημείων από το Βρετανικό Μουσείο είναι άριστη. Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από το σκάνδαλο της αποκάλυψης δεξιώσεων και πάρτι, της βρετανικής ελίτ, που λάμβαναν χώρα μέσα στους χώρους τους μουσείου και συγκεκριμένα εκείνους που φυλάσσονται τα μάρμαρα, με πούρα να γεμίζουν καπνό τους χώρους και τα ίδια τα εκθέματα να χρησιμοποιούνται σαν στηρίγματα για τα ποτήρια με τα κοκτέιλ. Παράλληλα είναι γνωστή η καταστροφή της μελανόμορφης λάμψης των μαρμάρων, τα οποία έξυσαν για τα λευκάνουν.
Ωστόσο το παραπάνω δημοσίευμα δε φαίνεται να εκφράζει το μεγάλο μέρος του πολιτικού κόσμου στη Βρετανία. Διαβάζουμε στο ‘κουτί της Πανδώρας’ ότι ο βουλευτής των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, Τζορτζ Άντριου σε ερώτησή του προς τον Βρετανό υπουργό πολιτισμού, μόλις εχθές, ανέφερε ότι «Είναι γεγονός ότι η παρέλαση κλεμμένων λαφύρων από το κατά τ” άλλα εξαιρετικό Βρετανικό Μουσείο, είναι κάτι το οποίο πιστεύω ότι αποτελεί ντροπή γι” αυτή τη χώρα. Σίγουρα το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζεται τώρα να συμμετέχει εποικοδομητικά, να ενεργήσει γενναιόδωρα και να αναγνωρίσει ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστρέψουν στην Αθήνα» .
Η ερώτηση του Βρετανού βουλευτή αναφορικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με την πρόταση της UNESCO για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα βρήκε και άλλους υποστηριχτές. Ο βουλευτής των εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, σημείωσε ότι «Υπάρχουν πολύ δυνατά συναισθήματα γι” αυτό το θέμα στην Ελλάδα. Πιθανότατα οι σχέσεις μας με την Ελλάδα να βελτιωθούν αν υιοθετήσουμε εποικοδομητικά τη θέση επιστροφής κάποιων, αν όχι όλων των αντικειμένων».
Το θέμα επιστροφής των γλυπτών που έρχεται σήμερα στο προσκήνιο με έντονο τρόπο μετά και τη συντονισμένη προσπάθεια της κυβέρνησης που για πρώτη ίσως φορά είναι και επικοινωνιακή αλλά και ουσιαστική, θα παρουσιάσει μεγάλες εξελίξεις το προσεχές διάστημα. Και σίγουρα θα επιτευχθεί κάποια επιστροφή. Το σημαντικό ωστόσο είναι αυτό που κρύβεται ανάμεσα από τις γραμμές. Δηλαδή το πόσα αντικείμενα θα επιστραφούν αλλά και το πότε. Ελπίζουμε ότι σε αυτό το πεδίο τουλάχιστον θα δούμε την Ελλάδα να διαπραγματεύεται με πιο δυναμικούς όρους από ότι σε άλλους τομείς έχει κάνει ως τώρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου