Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Ασφαλιστικό - εφιάλτης στα πλάνα του ΔΝΤ!


Την ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης, για να αποτελέσει ενεργό «πυλώνα» στα ασφαλιστικά συστήματα των δυτικών οικονομιών, προτείνει το ΔΝΤ μέσω ενός πακέτου έξι μέτρων στήριξης. Στην τελευταία έκθεση Fiscal Monitor, οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ προτείνουν, μεταξύ άλλων, να μειωθεί η πρόωρη συνταξιοδότηση, άρα να αυξηθεί ο αριθμός των ηλικιωμένων στην απασχόληση. Επίσης, να υπάρξει μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και ως αντιστάθμισμα να υπάρξει αύξηση των έμμεσων φόρων και ειδικά του ΦΠΑ και των φόρων που αφορούν την ακίνητη περιουσία και το περιβάλλον. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι, εκτός από τα δημόσια συνταξιοδοτικά συστήματα, πρέπει να υπάρχουν και να αναπτύσσονται και τα ιδιωτικά. Με αυτό το δεδομένο, το Ταμείο υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να στηρίζονται τα δημόσια συνταξιοδοτικά συστήματα που «επιτρέπουν τη συνταξιοδότηση με βάση τον αριθμό των χρόνων που έχει δουλέψει κανείς και όχι την ηλικία του». Επιπλέον, το ΔΝΤ θεωρεί λάθος να υπάρχουν επιδόματα αναπηρίας, καθώς είναι ίσα ή και μεγαλύτερα από τις συντάξεις γήρατος. Ετσι, «πολύς κόσμος συνταξιοδοτείται μέσω των επιδομάτων αναπηρίας πιο νωρίς από ό,τι επιτρέπει το σύστημα», άρα δεν στηρίζεται η ιδιωτική ασφάλιση, κάτι που λειτουργεί αποτρεπτικά ώστε να αυξηθεί το μερίδιο συμμετοχής της στις παροχές Κοινωνικής Ασφάλισης.

Οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ θεωρούν ότι θα έπρεπε να προωθηθεί τεκμαρτή φορολόγηση στη συνεχιζόμενη απασχόληση, έτσι ώστε να αποτρέπονται οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Το Ταμείο θεωρεί ότι η αύξηση του ΦΠΑ ως αντίβαρο στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών είναι ένα μέτρο που χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία σε χώρες όπως η Δανία (1987), η Γερμανία (2007) και η Ουγγαρία (2009-2010). Επίσης, μια ενδεχόμενη μείωση ασφαλιστικών εισφορών θα μπορούσε να ισορροπήσει με μια αντίστοιχη αύξηση φόρων σε συγκεκριμένους τομείς. Αναφέρεται μάλιστα το παράδειγμα της Εσθονίας, όπου επιβλήθηκε φόρος στον καπνό και στο αλκοόλ, ενώ εφαρμόστηκαν και τέλη ρύπανσης, ενώ στην Κροατία εφαρμόστηκαν τέλη πλοήγησης για τον ίδιο λόγο.
http://www.dimokratianews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Και η οικονομία μας στη δίνη Τραμπ-Μασκ

Μπορεί το ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα να είναι «χαμένο στη μετάφραση» των μηνυμάτων που εκπέμπουν ταυτόχρονα (και προφανώς συντονισμένα) ο Ελ...