Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Πόσο θα πέσει ακόμα το ευρώ ..


Πόσο θα πέσει ακόμα το ευρώ
Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2012 κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου, με το κοινό νόμισμα να σημειώνει από τις αρχές Ιουλίου απώλειες 7% - τις μεγαλύτερες σε τριμηνία βάση  από το φθινόπωρο του 2011 -, όταν και κλιμακώθηκε η ανησυχία για διάσπαση της ευρωζώνης, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να αγοράζουν το αμερικανικό νόμισμα εν μέσω προσδοκιών για απόκλιση της νομισματικής πολιτικής ανάμεσα στις ΗΠΑ και στις άλλες μεγάλες παγκόσμιες οικονομίες.

Ενώ η ΕΚΤ ετοιμάζεται π.χ. για αγορές ακόμη και κρατικών ομολόγων προχωρώντας σε μια ευρείας κλίμακας ποσοτική χαλάρωση, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πλησιάζει στην κατάργηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης αυξάνοντας τα επιτόκια ενδεχομένως από
το 2015.
Οι μειώσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ καθώς και τα άλλα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον Ιούλιο δεν έχουν επιφέρει ακόμη κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης ή της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη. Επιπλέον, οι προβλέψεις των αγορών για τον μακροπρόθεσμο πληθωρισμό συνεχίζουν να κινούνται πτωτικά, εξέλιξη που υποδεικνύει ότι μειώνεται η εμπιστοσύνη των επενδυτών στη δυνατότητα της ΕΚΤ να αποτρέψει τον πληθωρισμό.
Παρ' όλα αυτά η ΕΚΤ ελπίζει ότι η υποχώρηση του ευρώ θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών στις εισαγωγές και σε ενίσχυση των εξαγωγών. Οι αγορές εκτιμούν επίσης ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να προχωρήσει και σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με μεγάλης κλίμακας αγορές κρατικών ομολόγων, για να καθοδηγήσει ακόμη χαμηλότερα το ευρώ.

Οι κινήσεις της ΕΚΤ
Για την Deutsche Bank, η ΕΚΤ είναι πλέον πιθανό να ανακοινώσει μια ευρείας κλίμακας αγορά περιουσιακών στοιχείων, μεταξύ των οποίων και κρατικοί τίτλοι, μέσα στους επόμενους έξι μήνες, αν και η γερμανική τράπεζα αναμένει ότι οι αγορές κρατικών ομολόγων θα είναι στην ευρωζώνη λιγότερο αποτελεσματικές από ό,τι στις ΗΠΑ. Εξάλλου η Deutsche Bank αναθεώρησε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη στο 0,7% το 2014 και στο 1% το 2015, με την Ελλάδα μάλιστα να παραμένει σε ύφεση και το 2014 (-0,2%), προτού σημειώσει ανάπτυξη 2,1% το 2015. Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και το εύθραυστο πολιτικό κλίμα πλήττουν πάντως την εγχώρια αγορά, με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να εκτινάσσονται στο 6,38% σήμερα (από 5,56% στα χαμηλά του Αυγούστου), σημειώνοντας τη χειρότερη επίδοση στην ευρωζώνη, την ώρα που η αύξηση του πολιτικού ρίσκου οδήγησε σε απώλειες 3,05% και των ελληνικών μετοχών.
Αυτή την εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αποκαλύψει τις λεπτομέρειες του σχεδίου της για να σώσει την ευρωζώνη από την οικονομική στασιμότητα, αγοράζοντας τίτλους του ιδιωτικού τομέα αξίας εκατοντάδων δισ. ευρώ. Αναμένεται να δημοσιοποιηθεί ποια ABS και ποια καλυμμένα ομόλογα σχεδιάζει να αγοράσει η κεντρική τράπεζα για να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και να ενισχύσει τον πληθωρισμό.
Συνολικά, η στρατηγική του Μάριο Ντράγκι για την ανάκαμψη της ζώνης του ευρώ μοιάζει να ενισχύει τη διολίσθηση του ευρώ, λένε ορισμένοι αναλυτές. Σύμφωνα με τη Nomura, το ευρώ θα αποδυναμωθεί περισσότερο από 5% έναντι του δολαρίου τους επόμενους μήνες, ενώ τα hedge funds και οι μεγάλοι κερδοσκόποι αύξησαν τα στοιχήματά τους στις προθεσμιακές αγορές έναντι του ευρώ.

Οι ισοτιμίες
Συνολικά επικεφαλής των τμημάτων συναλλάγματος κορυφαίων επενδυτικών τραπεζών θεωρούν ότι η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου θα κινηθεί προς το 1,20 το επόμενο 12μηνο, αν και υπάρχουν εκτιμήσεις όπως αυτή της Barclays που δεν αποκλείουν πτώση του ευρώ ως το 1,10 το ίδιο διάστημα, αγγίζοντας χαμηλά που δεν είχε φθάσει εδώ και μία δεκαετία. Σύμφωνα πάλι με τις προβλέψεις της Deutsche Bank, το κοινό νόμισμα θα πέσει στα 1,22 δολάρια κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015 και θα κλείσει την επόμενη χρονιά στα 1,15 δολάρια, ενώ η Morgan Stanley προβλέπει ισοτιμία ευρώ - δολαρίου στο 1,20 στο τρίτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Τέλος, σημειώνεται ότι η Κίνα σχεδιάζει την ελεύθερη διαπραγμάτευση γουάν - ευρώ από αύριο Τρίτη, με στόχο να μειώσει το κόστος των συναλλαγών σε ξένο συνάλλαγμα και να τονώσει τη χρήση του νομίσματος στο διμερές εμπόριο και στις επενδύσεις. Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του 2013 το γουάν είχε ξεπεράσει το ευρώ, και είχε αναδειχθεί στο νόμισμα με τη συχνότερη χρήση στο παγκόσμιο εμπόριο μετά το δολάριο.
http://www.tovima.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...