Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς ο Αλ. Τσίπρας;


Υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς ο Αλ. Τσίπρας; Τριήμερη επίσκεψη του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στις Βρυξέλλες

Τη θέση του προέδρου του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς θα διεκδικήσει κατά τα φαινόμενα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας. Σε περίπτωση, μάλιστα, που κερδίσει τη θέση, θα έχει μετέπειτα τη δυνατότητα να διεκδικήσει την προεδρία της Κομισιόν.
Ο κ. Τσίπρας θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες από σήμερα, Τρίτη, και για τρεις μέρες και το θέμα αναμένεται να περιληφθεί στην ατζέντα των συναντήσεων που θα έχει εκεί με την ηγεσία του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ενώ και οι συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και τον πρόεδρο της σοσιαλιστικής ομάδος Χάνες Σβόμποντα αποκτούν και συμβολικό χαρακτήρα.
Το θέμα της υποψηφιότητας του κ. Τσίπρα, συζητείται στο ΣΥΡΙΖΑ από τις αρχές του καλοκαιριού. Οι συνεργάτες του επικεφαλής του κ. Τσίπρα επισημαίνουν ότι στα συν του είναι το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα της ευρωπαϊκής Αριστεράς με τη μεγαλύτερη απήχηση στη χώρα του διεκδικώντας για πρώτη
φορά στην ευρωπαϊκή ιστορία την κυβέρνηση. Επίσης, από την Κουμουνδούρου προτάσσουν το ότι με το ελληνικό πρόβλημα χρέους, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας είναι οι μόνοι που κομίζουν μια διαφορετική πρόταση απέναντι στις κυρίαρχες πολιτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Σημειώνεται ότι οι ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου θα διεξαχθούν με μία διαδικασία που εφαρμόζεται για πρώτη φορά: Ο πρόεδρος της Κομισιόν – και διάδοχος του Μπαρόζο – θα εκλεγεί από τους Ευρωπαίους πολίτες και δεν θα οριστεί από τις κυβερνήσεις. Όπως γίνεται αντιληπτό το γεγονός αυτό ενισχύει σημαντικά τη θέση του προέδρου της Κομισιόν με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους υποψηφίους.  Η όποια απόφαση πάντως του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, παρότι οι πληροφορίες επιμένουν ότι έχει παρθεί, δεν θα ανακοινωθεί τώρα.

Η επίσκεψη Τσίπρα στις Βρυξέλλες
Κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής του στις Βρυξέλλες, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Χάνες Σβόμποντα, καθώς και με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου και υποψήφιο των Σοσιαλιστών για την προεδρία της Επιτροπής, Μάρτιν Σουλτς, οι οποίοι έχουν στο παρελθόν επιδείξει διαθέσεις να διατηρήσουν διαύλους επικοινωνίας με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα. 
Ο κ. Τσίπρας θα έχει την Τρίτη δείπνο με τους ευρωβουλευτές του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και την επόμενη ημέρα θα ακολουθήσει συνάντηση εργασίας στους χώρους του ευρωκοινοβουλίου. 
Αμέσως μετά θα δοθεί συνέντευξη Τύπου του κ. Τσίπρα και της επικεφαλής της ευρωομάδας της Αριστεράς, κυρίας Γκάμπι Τσίμερ, ενώ λίγη ώρα αργότερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα συναντηθεί με τον επικεφαλής των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο κ. Σβόμποντα και ακολούθως με τον επίτροπο Εργασιακών και Κοινωνικών Υποθέσεων, Λάζλο Αντορ. Για την Πέμπτη το απόγευμα έχει προγραμματιστεί το ραντεβού του κ. Τσίπρα με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.
eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου