Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

«Δεν μπορούμε να λέμε ΄κανένα μέτρο’» δήλωσε ο υπ. Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας

«Δεν μπορούμε να λέμε ΄κανένα μέτρο’» δήλωσε ο υπ. Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος ανέφερε, πάντως, πως αυτά δεν θα είναι οριζόντια, όπως έχει ξεκαθαρίσει. Σύμφωνα με τον υπουργό, «δεν μπορούμε να λέμε ‘κανένα μέτρο’. Από το όχι σε νέα οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα, το οποίο και εγώ υποστηρίζω, έως το όχι, κανένα μέτρο, υπάρχει τεράστια απόσταση».
Η τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα στις αρχές Νοεμβρίου, με βασικό στόχο να οριστικοποιήσει το θέμα του χρηματοδοτικού κενού του ελληνικού προγράμματος και να συμφωνήσει με την ελληνική κυβέρνηση επί του προϋπολογισμού του 2014. Όπως ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, «εμείς δεχόμαστε ότι χρειάζονται μέτρα 500 εκατομμυρίων ευρώ, έναντι 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ της τρόικας. Αυτά τα 500 εκατομμύρια ευρώ, όμως, από κάπου πρέπει να προέλθουν. Και αφού το πρόβλημα του ‘κενού’ οφείλεται στα ασφαλιστικά ταμεία, εκεί πρέπει να αναζητηθούν». Μιλώντας στην εφημερίδα Τα Νέα, υπογράμμισε πως αν πάμε στο «κανένα μέτρο» θα
κινδυνεύσει να γκρεμιστεί ό,τι χτίστηκε, σταματώντας πρώτα κάθε συζήτηση για ρύθμιση του χρέους.
Από την πλευρά του, πάντως, ο  υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, είχε διαβεβαιώσει ότι δεν θα υπάρξουν νέες μειώσεις στις συντάξεις, πέραν των όσων είχαν ψηφιστεί με νόμο από τη Βουλή και εκείνων που έχει συμφωνήσει η χώρα στο πλαίσιο των δανειακών συμβάσεων. Αυτές αφορούν τη μείωση των επικουρικών και του εφάπαξ, καθώς και των κύριων συντάξεων των ευγενών Ταμείων. Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο θέτει και δυσκολότερα θέματα, όπως η αύξηση της 35ετίας για όσους τη θεμελιώνουν, στα 40 χρόνια
ΣΥΡΙΖΑ 
Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, σχολίασε ως εξής τις δηλώσεις Στουρνάρα:
«Πριν λίγα εικοσιτετράωρα η κυβέρνηση διέρρεε πως ήταν έτοιμη για το δικό της μεγάλο «όχι» στην τρόικα. Πριν λίγες ώρες στην προγραμματική συμφωνία  μνημονιακής συμβίωσης που παρουσίασαν οι  κ.κ.  Σαμαράς  Βενιζέλος  έλεγαν πως δεν θα πάρουν άλλα μέτρα , ενώ την ίδια στιγμή έδιναν στη δημοσιότητα το νέο νομοσχέδιο για τα ακίνητα που συνιστά τη μεγαλύτερη φοροεπιδρομή που έχει υπάρξει στη μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία.
Σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξή του, ευθέως υποστηρίζει πως «δεν λέμε όχι σε κάθε μέτρο ». Η αλήθεια είναι ότι όπως και να τα βαφτίσει κανείς  τα νέα μέτρα, «οριζόντια», «στοχευμένα» ή «διαρθρωτικά», η προώθησή τους αποτελεί τη μόνιμη και σταθερή δέσμευση της συγκυβέρνησης έναντι των δανειστών . Όλοι πλέον έχουν καταλάβει πως έχουμε μια κυβέρνηση μοιραία , άβουλη και αναξιόπιστη που ούτε θέλει ούτε μπορεί να αμφισβητήσει τον πυρήνα της μνημονιακής πολιτικής” . 
Η οργή και η αγανάκτηση της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού μας θα σταθεί εμπόδιο στην καταστροφική τους πολιτική. Η ελπίδα για μια νέα προοπτική του τόπου μας βρίσκει έκφραση στην ολόπλευρη ενίσχυση  του ΣΥΡΙΖΑ και του προγράμματός του για έξοδο από την κρίση .
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ-ΠΡΑΣΙΝΟΙ
Ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Θανάσης Μακρής, δήλωσε:
«Ξέραμε ότι συνειδητά έλεγε ψέματα ο κ. Στουρνάρας όταν έλεγε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα ή νέα οριζόντια μέτρα. Βλέπουμε να επιμένει στο φόρο ακινήτων οριζόντια και άδικα, αντί στη φορολόγηση της περιουσίας, των εξωχώριων εταιρειών και των τραπεζικών παραδείσων. Ομοίως επιμένει στην υπερφορολόγηση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, των ανέργων και των αδυνάμων, παρά τη δεδομένη αδυναμία πληρωμής των φόρων τους. Η πολιτική του είναι αδιέξοδη και επικίνδυνη γιατί, αντί να αντιμετωπίσει τη διαρροή του αφορολόγητου πλούτου, επιβάλλει φόρους στους εξασθενημένους οικονομικά πολίτες, παραβιάζοντας τη συνταγματική αρχή της φοροδοτικής ικανότητας και ωθώντας τους συνειδητά στο περιθώριο και την παρανομία. Με τέτοια συνειδητή πολιτική φτωχοποίησης της κοινωνίας, είναι φανερό ότι θα υπάρξουν νέα μέτρα και θα είναι πάλι άδικα»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρχισε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων – Αυτόματη η διαδικασία για μισθωτούς και συνταξιούχους

Τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2023 άρχισε να «υποδέχεται» από χθες το βράδυ και μέχρι τις 26 Ιουλίου το taxi...