Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Πώς θα σώσετε καταθέσεις από κατασχέσεις!



Να «κόψει» το μακρύ χέρι του Δημοσίου και των τραπεζών επιχειρεί ο Συνήγορος του Καταναλωτή στο άκουσμα των μαζικών καταγγελιών από πολίτες, των οποίων κατασχέθηκε μέρος από τις τραπεζικές καταθέσεις.

Γι' αυτό καλεί τους καταθέτες «να προβούν άμεσα σε δήλωση προς εκείνη την τράπεζα που τηρούν λογαριασμό, για τον οποίο επιθυμούν να ισχύει το ακατάσχετο των 1.500 ευρώ για ατομικό λογαριασμό ή των 2.000 ευρώ για κοινό λογαριασμό, προκειμένου να προστατευθούν από τις ευεργετικές διατάξεις του άρθρου 20 του Ν.4161/2013».

Στην ανακοίνωσή του, ο Συνήγορος του Καταναλωτή Ευάγγελος Ζερβέας ενημερώνει το
καταναλωτικό κοινό ότι έχει γίνει αποδέκτης αναφορών καταθετών εναντίον τραπεζών σχετικά με κατασχέσεις ή συμψηφισμούς καταθέσεών τους για εξόφληση χρεών τους προς τράπεζες.

Υπενθυμίζει δε ότι από τις 14 Ιουνίου 2013 ισχύουν οι διατάξεις του Ν.4161/2013, σύμφωνα με τις οποίες προβλέφθηκε ότι απαιτήσεις από καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ για ατομικό λογαριασμό και των 2.000 ευρώ για κοινό λογαριασμό (άρθρο 20).

Ωστόσο, το εν λόγω ακατάσχετο συνοδεύεται από τη νομοθετική πρόβλεψη ότι «με δήλωση του καταθέτη προς ένα εκ των πιστωτικών ιδρυμάτων προσδιορίζεται ο λογαριασμός, για τον οποίο θα ισχύει το ακατάσχετο».

Για τον λόγο αυτό η Ανεξάρτητη Αρχή Συνήγορος του Καταναλωτή συνεχίζει, παρά την έναρξη εφαρμογής του σχετικού νόμου, να δέχεται καταγγελίες καταθετών, στους λογαριασμούς των οποίων οι τράπεζες προβαίνουν σε συμψηφισμούς για χρέη τους προς αυτές χωρίς να τηρούν τα παραπάνω όρια των 1.500 ευρώ και 2.000 ευρώ αντίστοιχα.

Κατόπιν των ανωτέρω, ο Συνήγορος του Καταναλωτή Ευάγγελος Ζερβέας καλεί τους καταθέτες να προβούν στη σχετική δήλωση προς την τράπεζά τους.

Να σημειωθεί ότι το θέμα των κατασχέσεων έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις με κατασχέσεις εις χείρας των τραπεζών ή του Δημοσίου ακόμη και για το ποσό των 10 ευρώ ή των 3 ευρώ για τέλη νεκροταφείου από δήμους!
http://www.dimokratianews.g
r

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σκληρές αλήθειες: Για αυτό αξίζουν οι εξοπλισμοί και οι συμμαχίες

Οι «προπονητές της εξέδρας» ήταν το Σάββατο με το Ιράν. Οπαδικά. Το διαπιστώσαμε στον κύκλο μας, το είδαμε στα social media. Την ώρα που εκτ...